Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Κρανιδιώτης: «Ο Μεταξάς ανήκει στην Κεντροδεξιά»

Χωράει άραγε ένας δικτάτορας μεταξύ εκσυγχρονιστών και κεντροδεξιών; Για τον εκλεκτό του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, δεν τίθεται καν ερώτημα. Επιστροφή στις λαϊκές ρίζες της Δεξιάς (και διεκδίκηση, σήμερα, των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής), μπορεί να σημαίνει επιστροφή στο Μεταξά

Οι ακροδεξιές απόψεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έχουν πάψει από καιρό πλέον να αποτελούν είδηση. Το ενδιαφέρον, κατά συνέπεια, είναι μόνο σε ποιο σημείο μπορούν να φτάσουν. Για το Φαήλο Κρανιδιώτη, ο πήχυς φτάνει μέχρι το θαυμασμό του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά που, όπως προκύπτει από σχετικό σχόλιο στην ιστοσελίδα του στο facebook, συγκαταλέγεται στους ...εκσυγχρονιστές και την αληθινή Κεντροδεξιά της Ιστορίας, μαζί με τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Γεώργιο Παπανδρέου.


Τον περασμένο Δεκέμβριο, λοιπόν, λίγες μέρες μετά τις εκκλήσεις του να ενοποιηθεί η βάση της ΝΔ με αυτήν της Χρυσής Αυγής, ο Φαήλος Κρανιδιώτης φροντίζει να εξηγήσει και το ιστορικό βάθος μιας τέτοιας συνεργασίας. Προσφέροντας τη συνταγή για την επιστροφή του κόμματος στις λαϊκές του ρίζες, και δίνοντας ένα δείγμα ...κεντρώου προσανατολισμού προς απενοχοποίηση των ομοϊδεατών του, γράφει:



«Την κριτική μου την γράφω προς όλους, διότι ζω ελευθέρως και δεν σιτίζομαι σε κανένα πρυτανείο, κρατικο, κομματικό ή "νταβατζήδων". Απλώς πήξαμε στην δικτατορία της "πολιτικής ορθότητας" και στα σκουπίδια της φασιστοειδούς αριστεράντζας, της οποίας οι νοοτροπίες κυβέρνησαν επί δεκαετίες την χώρα και το προσωπικό της στελέχωσε πρόθυμα τους μηχανισμούς λεηλασίας. Στην αληθινή Κεντροδεξιά της Ιστορίας (από Βενιζέλο και Μεταξά ως Γέρο και Κ. Καραμανλή) η Πατρίδα χρωστάει τον εκσυγχρονισμό της, την εκβιομηχάνιση της, την (πάλαι ποτέ) στρατιωτική ισχύ της και το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα. οπότε την παραίνεση σου ξαναπές την στον εαυτό σου. Το πρόβλημα της σημερινής Κεντροδεξιάς είναι πως δεν επιστρέφει στις λαϊκές και εθνικές της ρίζες κι εξακολουθεί, λιγότερο αλλά εξακολουθεί, να συμπεριφέρεται ενοχικά απέναντι στους ηττημένους και να επιτρέπει στον νεοφιλελευθερισμό να μολύνει την ψυχή και τις πολιτικές της...».
http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...