Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μάχη για να κλείσει “αναίμακτα” η αξιολόγηση

Giannis-Stournaras-Poul-Thomsen

Προθεσμία δύο εβδομάδων έως το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου έχει η κυβέρνηση για να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και να δρομολογήσει αποφάσεις για το “ξεκλείδωμα” της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο, αλλά και για την ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο, οι δανειστές συνεχίζουν να “παίζουν” πολύ σκληρά, πετώντας το μπαλάκι στην Τρόικα και βάζοντας “στον πάγο” τα σχέδια για πολιτική διαπραγμάτευση.
Έτσι, μετά την Άνγκελα Μέρκελ, που ξεκαθάρισε ότι η στάση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει και θα περιμένει την αξιολόγηση της Τρόικας και ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μας καλεί να τα βρούμε με την Τρόικα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Για τον κ. Ντάισελμπλουμ, αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να
ξεκινήσει η όποια συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα καλυφθεί (νέο δάνειο ή ελάφρυνση χρέους).
Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αυτό θα ξεπεράσει κατά περίπου 200 εκ. ευρώ τον στόχο των 340 εκ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014.
Κατά συνέπεια, παραμένει σταθερό στη θέση ότι το δημοσιονομικό κενό το επόμενο έτος δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση. Μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαμηλώνουν τον πήχη στα 200 εκ. ευρώ και υποστηρίζουν ότι θα καλυφθεί αποκλειστικά με τις παρεμβάσεις του Ν/Σ Βρούτση για την εισφοροδιαφυγή και την καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.
Η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της τρύπας του Προϋπολογισμού από το υπουργείο Εργασίας δημιουργεί, όπως είναι φυσικό εκνευρισμό, με αποτέλεσμα τις χθεσινές “αντιφατικές” εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης.
Έτσι, ενώ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, έλεγε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι “η Τρόικα έχει ρίξει τον πήχη του δημοσιονομικού κενού κάτω από τα 2 δισ. ευρώ”, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το διέψευδε.
Διαφορετική εκτίμηση υπήρξε και ως προς την αξιολόγηση των προθέσεων της Τρόικας, με στελέχη του υπουργείου Εργασίας να κάνουν λόγο για αίτημα προς την Τρόικα να υπάρξει δοκιμαστική περίοδος των μέτρων για την εισφοροδιαφυγή και εάν υπάρξει ανάγκη να κατατεθεί συμπληρωματικός Προϋπολογισμός τον Απρίλιο, ενώ τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου το αρνούνται.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι το Ν/Σ που επρόκειτο να καταθέσει χθες ο υπουργός Εργασίας για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής στα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν κατατέθηκε τελικά, αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έστειλε πίσω λόγω ανεπαρκούς κοστολόγησης της απόδοσης των μέτρων!
http://ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...