Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές - Αδιέξοδο με την τρόικα

Η έκθεση της Goldman Sachs αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές , υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα


Ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην ελληνική διαπραγμάτευση, δεν θα έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες περιφερειακές χώρες, εκτιμά η έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs που δόθηκε στη δημοσιότητα. Υποστηρίζει παράλληλα, ότι «ο δημοσιονομικός στόχος του ελληνικού Προϋπολογισμού δεν θα επιτευχθεί το 2014 εάν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης» σύμφωνα με.
«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι η επόμενη δόση της βοήθειας θα εκταμιευθεί. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πρόβλημα τα επόμενα χρόνια , καθώς η Ελλάδα δεν αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων οποτεδήποτε σύντομα», εκτιμά η έκθεση. Έχει σημασία δε για τους αναλυτές της
τράπεζας, ότι
Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για την επόμενη δόση της του δεύτερου ελληνικού προγράμματος έφθασαν σε αδιέξοδο νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς ο δημοσιονομικό στόχος του 2014 δεν θα επιτευχτεί εάν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2016 δεν είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο καθώς υπολείπονται 11 δισ. ευρώ και ότι για να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού του 2014 εκτιμώμενου ύψους 4,4 δισ. ευρώ οι ελληνικές αρχές έχουν προτείνει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ να μετακυλήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν, κάτι που έχει αρνηθεί η ΕΚΤ, (Σ.Σ ενώ στο παρελθόν το έχει κάνει δεκτό για την Ιρλανδία.
Η Goldman Sachs αναφέρει ότι κατά το 2014 η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά και τον πρώτο θετικό ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από το 2007 .

Ακόμα σημειώνεται πως αν και το PSI και οι αποφάσεις του Eurogroup για την επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF / ESM έχουν μειώσει την παρούσα αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους και έχουν βελτιώσει το προφίλ αποπληρωμής τους, ωστόσο η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρειάζεται δημόσια κεφάλαια για την αποπληρωμή τόκων και την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που ωριμάζουν μεταξύ 2014-2017.
«Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση , το ΔΝΤ και τα μέλη της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να διαβαστεί και να προβλεφθεί», αναφέρει η έκθεση της Goldman Sachs.
«Η αγορά έχει ήδη υιοθετήσει μια πολύ θετική άποψη για τα ελληνικά ομόλογα», σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs , ωστόσο αναφέρουν πως θα τηρήσουν επιφυλακτική στάση έως ότου τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δώσουν ισχυρότερες ενδείξεις για το ότι η πρόσθετη στήριξη προς την Ελλάδα, είναι καθοδόν.

«Δεν περιμένουμε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην ελληνική διαπραγμάτευση, θα έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες περιφερειακές χώρες , με δεδομένη την περιορισμένη έκθεση του διεθνούς ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα», καταλήγει η έκθεση της Goldman Sachs.
http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...