Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Το σχέδιο Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη – Κασσελάκη

Με την ακρίβεια, το κράτος δικαίου και την υπόθεση των Τεμπών, τις παρακολουθήσεις αλλά και τα ελληνοτουρκικά και τη διπλωματία θα συνεχίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης να «χτυπά» την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα «ρίχνει τα βέλη» του προς τον πρωθυπουργό αποδίδοντάς του χαρακτηρισμούς όπως η «αλαζονεία», την οποία, όπως φάνηκε και από πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα, αναγνωρίζουν και οι ψηφοφόροι.

Παρά το γεγονός ότι έπειτα από πολλούς μήνες το Κίνημα βρίσκεται ξανά στην τρίτη θέση, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η αισιοδοξία ότι στις κάλπες θα σταλεί το μήνυμα στη «γαλάζια» παράταξη, ενώ στις ποιοτικές μετρήσεις υπάρχουν στοιχεία που τους κάνουν να αισιοδοξούν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει κάτι που δεν έχει κάνει στο παρελθόν, και αυτό είναι η σύγκριση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις κρίσιμες εκλογές – τις πιο κρίσιμες από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος – θα θέτει το δίλημμα: «Εγώ ή ο Κασσελάκης για αντίπαλος του Μητσοτάκη;».
Σκληρή ρητορική και διμέτωπος

Τη θεσμικότητα, τη σοβαρότητα της «πραγματικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης» θα προτάσσει το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις εκλογές, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι το Κίνημα δεν είναι ένα κόμμα της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης», αλλά θα παρεμβαίνει θεσμικά. Η σκληρή επιθετική ρητορική θα συνεχιστεί, αλλά θα είναι ακόμα πιο έντονη όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωπαϊκές κάλπες. Το «Ποντίκι» παρουσιάζει τον χάρτη και τα σημεία των κεντρικών μηνυμάτων της επιθετικής ρητορικής του Ανδρουλάκη και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ:


1. Ακρίβεια – πληθωρισμός: «Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Μάρτιο. Τα μέτρα που εξήγγειλε πανηγυρικά η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, με περίοδο έναρξης τον Μάρτιο, αποδεικνύονται μέτρα – κοροϊδία. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακρίβεια στη χώρα μας αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά με την ανοχή της κυβέρνησης. Αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει την αγορά και να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης».

2. Δυστύχημα στα Τέμπη: «Λίγες ώρες μετά την τραγωδία κάποιος – που δεν θα έπρεπε – είχε στα χέρια του τις επίμαχες συνομιλίες του σταθμάρχη, τις χάλκευσε και τις διοχέτευσε σε ένα φιλικό προς την κυβέρνηση μέσο μαζικής ενημέρωσης. Η κυβέρνηση δεν είναι μόνο υπεύθυνη για την τραγωδία, αλλά και για ένα αδίστακτο σχέδιο χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας και αυτού του αδίστακτου σχεδίου χειραγώγησης στη Δικαιοσύνη».


3. Υπόθεση παρακολουθήσεων: «Δεν μπορεί η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να εκτίθεται διεθνώς γιατί το Μέγαρο Μαξίμου υιοθέτησε πρακτικές αφρικανικής χώρας. Πριν από τη Μεταπολίτευση είχαμε πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα μας τα είχε ξεπεράσει όλα αυτά και δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός που θέλει να λέγεται φιλελεύθερος και δημοκράτης να είναι πρωταγωνιστής σε ένα τέτοιο σκάνδαλο. Ο μόνος που έκανε τα νομικά βήματα για να βγει αντισυνταγματικός ο νόμος της συγκάλυψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης».

4. Ελληνοτουρκικά: «Η προσπάθεια δημιουργίας και διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας να αποστεί από την ενάσκηση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της. Διαχρονική πατριωτική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να αποκρούει τις συγκαλυμμένες ή μη απειλές και να προασπίζει ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών οργανισμών».

Τα πολιτικά διλήμματα

Όσο βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές και με τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων να είναι αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βάζει ολοένα και πιο ισχυρά διλήμματα. Στη Χαριλάου Τρικούπη θα προτάξουν το επιχείρημα πως «αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, θα έχει πάρει ένα ισχυρό μήνυμα η Νέα Δημοκρατία, αποκτά αντίπαλο και θα σταματήσει να κάνει παρέλαση αλαζονείας, διαφθοράς και συγκάλυψης».


Με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δεσμευθεί για μια πρωτοβουλία στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, για μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Την ίδια ώρα θα βάζει και το ερώτημα προς τους ψηφοφόρους: «Ο Μητσοτάκης θα προτιμούσε για αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίον στήθηκε σε βάρος του σύστημα παρακολούθησης, ή τον παρ’ ολίγον υπουργό του;», αναφερόμενος εμμέσως στον Στέφανο Κασσελάκη.
Η (νέα) ανάλυση για τις δημοσκοπήσεις

Σε αυτή τη φάση το ΠΑΣΟΚ είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις και πάλι τρίτο κόμμα. Ωστόσο η ηγεσία του κόμματος είναι αισιόδοξη ότι το Κίνημα θα είναι δεύτερο στις επόμενες εκλογές, και μάλιστα με ισχυρό ποσοστό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν οι τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα ποιοτικά στοιχεία.

Στην ALCO / Alpha το Κίνημα εμφανίζεται να είναι το κερδισμένο κόμμα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε στη Βουλή, ενώ οι κατηγορίες για «αλαζονεία» που πρώτος απέδωσε στον Μητσοτάκη ο Ανδρουλάκης έχουν αποδοχή, αφού οι ψηφοφόροι καταλογίζουν στο κυβερνών κόμμα αλαζονεία σε ποσοστό 63% (27% Διαφωνώ, 10% ΔΞ/ΔΑ).

Μπορεί το 44% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνησης, ωστόσο σε αυτό το ερώτημα από τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο με 13% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%. Συν τοις άλλοις στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την πεποίθηση ότι με την παρουσίαση και του ανταγωνιστικού – όπως λένε – ευρωψηφοδελτίου σύντομα στα γκάλοπ θα υπάρξει άνοδος των ποσοστών της παράταξης, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα ονόματα που ακούγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζουν στο «Π» ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση».
https://www.topontiki.gr/2024/04/13/to-schedio-androulaki-kata-mitsotaki-kasselaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...