Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Η αύξηση μισθών στηρίζει την ανάκαμψη, αλλά δημιουργεί και προβλήματα

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης ενισχύεται από τα υψηλότερα εισοδήματα και την αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, αν και σε χώρες όπου η γήρανση του πληθυσμού απομυζά το εργατικό δυναμικό, οι πολιτικοί ίσως να αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα. Οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις από τους μισθούς δυνητικά μπορούν να συνδυαστούν με τη μακροπρόθεσμη ακαμψία στην αγορά εργασίας και να αναθερμάνουν τον πληθωρισμό.

Υστερα από μια διετία κατά την οποία η αγοραστική δύναμη εξασθενούσε, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη Γηραιά Ηπειρο ζητούν καλύτερες αμοιβές. Οι ονομαστικοί μισθοί έχουν ανέλθει κατά 4,5% στην Ευρωζώνη και περισσότερο από 10% σε άλλες περιοχές της Ευρώπης το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι βελτιωμένες αποδοχές ανακουφίζουν τα νοικοκυριά από τις πιέσεις που προέρχονται από την αύξηση του κόστους ζωής και στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά η καλυτέρευση της παραγωγικότητας μαζί με νομισματικές πολιτικές σύσφιγξης, που εμποδίζουν τις εταιρείες να μετακυλίσουν τα κόστη στο καταναλωτικό κοινό, έχουν ζωτική σημασία προκειμένου οι οικονομίες να αντεπεξέλθουν σε υψηλότερους μισθούς χωρίς αύξηση του πληθωρισμού.

ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη


Βεβαίως, το πώς αυξάνονται οι αμοιβές των εργαζομένων διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ειδικά στις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες οι μισθοί θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω, ώστε να συμβαδίσουν με τις τιμές – κι αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν οι πιέσεις για αυξήσεις μισθών. Στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη η άνοδος των αποδοχών αποδείχθηκε πιο ραγδαία και ακολούθησε τις τιμές. Η περιφέρεια αυτή έχει βιώσει υψηλή αύξηση μισθών στο παρελθόν, αλλά και πάλι τότε η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν ισχυρή. Σήμερα, αντιθέτως, είναι αναιμική. Οπερ σημαίνει πως οι περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα.

Συν τοις άλλοις, όπως εκτιμούμε, οι μισθολογικές πιέσεις δεν αναμένεται σύντομα να υποχωρήσουν. Οι μακροπρόθεσμες τάσεις ήδη συρρικνώνουν το υπάρχον εργατικό δυναμικό. Οι δημογραφικοί παράγοντες και η εβδομάδα των μειωμένων ημερών σημαίνει πως οι εργοδότες βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιανόητο ανταγωνισμό κι όταν εντοπίσουν ενδιαφερόμενο εξειδικευμένο προσωπικό το πληρώνουν με γενναιόδωρο μισθό για να το κρατήσουν. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια στην Ευρώπη η συμμετοχή των εργαζομένων ανήλθε σχετικά ραγδαία. Σήμερα, ακόμη κι αν η κατάσταση συνεχιστεί, η προσφορά εργατικών χεριών θα μπορούσε να μειώνεται 0,1% σε ετήσια βάση και σε ορίζοντα πέντε χρόνων λόγω γήρανσης και τετραήμερης εβδομάδας απασχόλησης.

*Οι κ. Τσικάκο Μπάμπα, Μπεν Παρκ, Ιπέι Σιμπάτα και Σεμπάστιαν Βέμπερ είναι στελέχη του ΔΝΤ. Το άρθρο δημοσιεύεται στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.
https://www.kathimerini.gr/economy/562733581/i-ayxisi-misthon-stirizei-tin-anakampsi-alla-dimioyrgei-kai-provlimata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δ. Μάντζος: Αναιτιολόγητη επιλογή η αποχή της Ελλάδας από την απόφαση της Γ.Σ. ΟΗΕ για την ανθρωπιστική στήριξη της Γάζας

«Η αποχή της Ελλάδας από τη χθεσινή απόφαση της Γ.Σ. ΟΗΕ, που ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει όσον αφορά στις υποχρε...