Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Μη κρατικά ΑΕΙ: Η πρώτη μεγάλη πολιτική «μάχη» της νέας χρονιάς για την κυβέρνηση

Μπορεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα να κυριαρχεί η εορταστική ραστώνη, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεχνούν ότι μέσα στον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει την πρώτη της μεγάλη κοινοβουλευτική «μάχη», με επίκεντρο το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα.

Για την ώρα το νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση… αναμονής, με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να δίνουν προφορικά κάποια στοιχεία για το τι θα περιλαμβάνει – και, όπως έγραψε και το topontiki.gr, να υπάρχουν ακόμα κάποια «θολά» σημεία – ωστόσο θεωρείται ότι σύντομα θα δοθεί το κείμενο στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση, με στόχο ως το τέλος του Ιανουαρίου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοσχέδιο έτσι κι αλλιώς θα περάσει με τις ψήφους της ΝΔ, εντούτοις δίνει ιδιαίτερη σημασία στο πώς θα εξελιχθεί ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για ένα θέμα το οποίο ανέκαθεν προκαλούσε εντάσεις, ειδικά όσον αφορά στη στάση των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, οι οποίες παραδοσιακά υπερασπίζονται – με βάση και το άρθρο 16 του Συντάγματος – το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης (αν και τελευταία παρατηρούνται… ρωγμές στη στάση αυτή).
Οι στόχοι της κυβέρνησης

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση στοχεύει:

• Να φέρει σε όσο το δυνατόν πιο δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος αναμένεται να ταχθεί ξεκάθαρα κατά του σχεδίου για ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα), υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο αρχηγός του, Στέφανος Κασσελάκης, έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ σε πανεπιστήμια – «ναυαρχίδες» της ιδιωτικής εκπαίδευσης και, ως εκ τούτου, κατηγορώντας το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης για υποκριτική στάση.

• Να ασκήσει ασφυκτικό πρέσινγκ στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει πει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων υψηλού επιπέδου στη χώρα, αλλά και να αποκρούσει με επιτυχία τις κατηγορίες ότι στην ουσία υποβαθμίζει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, καθώς και να «στρώσει χαλί» για την αναθεώρηση του άρθρου 16, που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο της.


• Να παρουσιάσει τα υπόλοιπα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς (ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) ως οπισθοδρομικά και εμμονικά, χωρίς επαφή με τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης και δη της τριτοβάθμιας.

• Να… τσιμπήσει ό,τι μπορεί από τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ – είτε στήριξη στο νομοσχέδιο, είτε να τα υποχρεώσει να παρουσιάσουν πολιτικές και επιχειρήματα, κάτι που εκτιμάται ότι θα τα δυσκολέψει πολύ και θα τα «απογυμνώσει» στα μάτια των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων.


• Να πείσει την κοινωνία (που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν μοιάζει να έχει και μεγάλες αντιρρήσεις…) και την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και συνολικά της δημόσιας εκπαίδευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της και ότι θα μπορέσει μέσω του νομοσχεδίου να διασφαλίσει ότι στην Ελλάδα παραρτήματα θα δημιουργήσουν πραγματικά μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και όχι ΑΕΙ που βρίσκονται στον… πάτο των διαφόρων αξιολογήσεων που γίνονται στις χώρες προέλευσής τους.

Το βλέμμα στην αναθεώρηση

Τέλος – και αυτό είναι σημαντικό – η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανιστεί ότι διασφαλίζει πως τα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα θα θέτουν υψηλά στάνταρ, τόσο για τους εισακτέους τους, όσο και για τα προγράμματα σπουδών τους, κάτι που θα λειτουργεί και ως… πειστήριο για τον ισχυρισμό της, ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα δημιουργήσουν περιβάλλον άμιλλας με τα δημόσια, οδηγώντας στην αναβάθμιση και των δύο κλάδων.

Όπως προαναφέρθηκε, δε, ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς μόνο έτσι θα μπορούν ιδιώτες να ιδρύουν ΑΕΙ στην Ελλάδα. Οπότε, το πολιτικό «μπακγκράουντ» που θα δημιουργηθεί από τη συζήτηση – τη «μάχη», όπως χαρακτηρίζεται – για το τρέχον νομοσχέδιο ενδεχομένως θα σηματοδοτήσει και το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, όταν η κυβέρνηση ανοίξει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, μάλλον εντός του 2025.
https://www.topontiki.gr/2023/12/27/mi-kratika-ai-i-proti-megali-politiki-machi-tis-neas-chronias-gia-tin-kivernisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...