Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Τα «μαρτυρικά» τετ α τετ των γαλάζιων βουλευτών με τους πολίτες στις γιορτές

Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει επισκιάσει τα πάντα, καθώς το σούπερ μάρκετ έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης για τους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες στην Βουλή, αρκετοί βουλευτές της επαρχίας έλεγαν ότι οι μέρες των εορτών αναμένονται μαρτυρικές για αυτούς αφού θα βρεθούν απέναντι στους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις υπερβολικές τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι περισσότεροι από αυτούς έλεγαν μάλιστα ότι προφανώς οι έλεγχοι στους οποίους έχει επενδύσει η κυβέρνηση δεν αποδίδουν καθόλου, ενώ τα διάφορα καλάθια ανακουφίζουν ελάχιστα τις μικρομεσαίες οικογένειες.
Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν του ότι τις ημέρες των εορτών οι οικογενειάρχες δεν θα κινηθούν μόνο στο σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο άσχημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά το μέγεθος του προβλήματος, για την ώρα εμφανίζεται να θέλει να παραμείνει στις καλές ειδήσεις των ημερών και όχι στο ζήτημα της συνεχιζόμενης ακρίβειας.


Τα στοιχεία που έδωσε, ωστόσο, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας είναι αμείλικτα και δείχνουν ότι οι Έλληνες πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά την ακρίβεια.

Το αρνί είναι ακριβότερο κατά 22,9% το αρνί, 21,5% οι πατάτες, 21,1% η νωπή γαλοπούλα, 14,6% το χοιρινό.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ κατέγραψε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις τις τιμές σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ειδικευμένα καταστήματα και τη Βαρβάκειο Αγορά. Και τα συμπεράσματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι ζουν τα νοικοκυριά από την σαρωτική ακρίβεια στα τρόφιμα. Οι ανατιμήσεις είναι μεταξύ άλλων:
62,2% στο ελαιόλαδο, 36,6% στα μήλα , 22,9% στο αρνί, 21,5% στις πατάτες, 21,2% στο κρασί ,21,1% στη νωπή γαλοπούλα, 16,7% στην κατεψυγμένη γαλοπούλα, 15,6% στις ντομάτες, 14,6% στο χοιρινό, 17,2% στο μαρούλι

Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, το φετινό τραπέζι θα κοστίσει φέτος 10,8%-11,4% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 10,8% έως 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2022.
https://www.topontiki.gr/2023/12/22/akrivia-ta-martirika-tet-a-tet-ton-galazion-voulefton-me-tous-polites-stis-giortes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...