Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Το δεύτερο «όχι» του Σαμαρά, ο προβληματισμός του Μαξίμου και η πλάτη του Άδωνι Γεωργιάδη

Η Βουλή, κατά την χθεσινή μέρα, θύμισε παλιές εποχές προ μνημονίου, τότε που οι εσωκομματικές αντιθέσεις και οι κόντρες στα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν κυριαρχούσαν, προκαλούσαν μεγάλο ενδιαφέρον στα πηγαδάκια των βουλευτών στο εντευκτήριο και το καφενείο της Βουλής.

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μην μείνει στις επισημάνσεις και στη λεκτική διαφωνία του για την τροπολογία που αφορά τους μετανάστες αλλά να έρθει στη Βουλή και να την καταψηφίσει με ένα ηχηρό «όχι» προκάλεσε χθες ενδιαφέρουσες πολιτικές ζυμώσεις, πικάντικα παραπολιτικά για το ποια θα είναι από δω και πέρα η σχέση Σαμαρά-Μητσοτάκη αλλά και προβληματισμό για τα ποσά όχι μπορούν να προστεθούν στην πολιτική συμπεριφορά του κ. Σαμαρά από δω και πέρα, καθώς η αρχή έχει γίνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο μετά την ηλεκτρονική ψηφοφορία και ενώ δεν είχαν βγει επισήμως τα αποτελέσματα όταν ρωτήθηκε τι ψήφισε απάντησε πολύ καθαρά «μα περιμένατε να ψηφίσω κάτι διαφορετικό από το όχι μετά από αυτά που είχα επισημάνει»;

Σύμφωνα με συνεργάτες του παραμένει ο προβληματισμός του γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτό τον «άγαρμπο» τρόπο να φέρει την τροπολογία στο παρα ένα χωρίς ενημέρωση των βουλευτών και χωρίς αναλυτική συζήτηση της στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής.

Το «όχι» του κ. Σαμαρά έμεινε χθες μόνο του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καθώς υπήρχε η κομματική πειθαρχία. Όμως τόσο το γεγονός ότι τουλάχιστον οκτώ βουλευτές είτε είχαν δηλώσει προηγουμένως πως αν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία θα καταψήφιζαν, είτε έκαναν αρνητικές επισημάνσεις από το βήμα της Βουλής για την τροπολογία δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς επηρεάζει ένα κύκλο βουλευτών που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία μια πιο παραδοσιακή δεξιά παράταξη και όχι το σημερινό κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο όμως κατάφερε να κερδίσει στις εκλογές το 41% των πολιτών. Και ο αριθμός αυτών των βουλευτών ισούται μάλλον με τον αριθμό των βουλευτών που δίνουν στη Νέα Δημοκρατία την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους για το «όχι» του κ. Σαμαρά και δεν θέλησε να ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά, γνωρίζει όμως ότι η φράση του πρώην πρωθυπουργού «ότι είχα χρέος να πω το είπα και όποιος θέλει να καταλάβει κατάλαβε», είχε παραλήπτη τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Και επίσης γνωρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση το 2019 που την κοινοβουλευτική της ομάδα εκδηλώνεται μια τέτοιου τύπου «ανταρσία» που έχει αναφορά σε έναν πρώην πρωθυπουργό της παράταξης. Ξέρουν επίσης ότι είναι το πρώτο «όχι» του κύριου Σαμαρά από τότε που ο Μεσσήνιος πολιτικός επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Σαμαράς είναι προφανές ότι ετοιμάζεται για το δεύτερο «όχι» που θα δώσει σε κυβερνητική επιλογή καθώς και με την συνέντευξη του στην «Καθημερινή» και χθες ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών. Και σε αυτό το δεύτερο όχι το Μέγαρο Μαξίμου ξέρει ότι θα συνταχθούν πολύ περισσότεροι βουλευτές από αυτούς που ήταν έτοιμοι τώρα να ψηφίσουν όχι αν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία.


Ένα ερώτημα που προκύπτει κατά συνέπεια είναι πόσες φορές η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος αντέχει να «βάλει νερό στο κρασί της» και να δεχθεί να ψηφίσει διαφορετικά από αυτό που πιστεύει μόνο και μόνο υπό το φόβο της διαγραφής.


Ένα δεύτερο θέμα είναι κατά πόσον αυτές οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις δημιουργούν ψυχικό χάσμα στην ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αν παρατηρούσε κανείς χθες το καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής θα έβλεπε ότι οι βουλευτές κατά της τροπολογίας ήταν σε άλλα τραπέζια οι βουλευτές υπέρ της τροπολογίας σε άλλα και στις ομιλίες τους οι μεν «κάρφωναν» τους δε.

Όλα αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση θα τα συνυπολογίσει για την επόμενη σύγκρουση της με τον Αντώνη Σαμαρά όταν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών. Διότι εκεί θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μπει εκ νέου κομματική πειθαρχία, παρά την διαφορετική θέση που μέχρι στιγμής έχει εκφράσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δημόσιες δηλώσεις του ή αν η κομματική πειθαρχία περιοριστεί στο υπουργικό συμβούλιο με ότι σημαίνει αυτό για τους υπουργούς που ενδεχομένως θα διαφωνήσουν με την νομοθετική ρύθμιση όπως είναι ο Μάκης Βορίδης.

Πάντως όπως φάνηκε και χθες το Μέγαρο Μαξίμου έχει ένα πολύτιμο πολιορκητικό Κριό για την δεξιά τάση εντός της Νέας Δημοκρατίας και αυτός ακούει στο όνομα Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Εργασίας έχει το μοναδικό τρόπο και τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκφράζει αλλά και στην καρδιά της δεξιάς τάσης να μπορεί να απευθύνεται. Και είναι βέβαιο ότι ο κ. Γεωργιάδης θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής τα όσα είπε χθες στην ολομέλεια της Βουλής για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία ποτέ στην ιστορία της –και ιδιαίτερα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και πριν δεν ήταν ένα κόμμα που είχε ομοφοβικά χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «δεν πήγε η Νέα Δημοκρατία, δεν συμμετείχε στο Gay Pride»– ο κ. Σταμάτης μάς εκροσωπούσε –κάθε χρόνο επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη;


Πιστεύετε ότι εμείς πήγαμε στην ελληνική κοινωνία και ζητήσαμε ψήφο πατώντας πάνω σε ρατσιστικά και ομοφοβικά ένστικτα; Αν είναι ποτέ δυνατόν!

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα σύγχρονο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα ήξεραν πολύ καλά όλοι όσοι μας ψήφισαν και μπορώ να σας πω και κάτι ακόμα: και γι’ αυτό ακριβώς μας ψήφισαν, μέσα σε όλα τα άλλα».

Η φράση αυτή έκανε μάλιστα τόσο εντύπωση στους παραδοσιακά δεξιούς βουλευτές που κάποιοι μεταξύ σοβαρού και αστείου έλεγα στο καφενείο της Βουλής ότι έχει μπει δαίμονας μέσα στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι δαιμόνιος και θέλησε να δείξει με την χθεσινή τοποθέτηση του πως είναι έτοιμος να βάλει ακόμα μια πλάτη στην κυβέρνηση και αυτή θα είναι η στήριξη θα παρέχει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το νομοσχεδίου που αφορά στο γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών.
https://www.topontiki.gr/2023/12/20/to-deftero-ochi-tou-samara-o-provlimatismos-tou-maximou-ke-i-plati-tou-adoni-georgiadi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...