Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

«Αποκαλυπτήρια» το απόγευμα για την ομάδα των 11 – Πρόβα για τον προϋπολογισμό η «πρεμιέρα» Χαρίτση στο φορολογικό

Το πρώτο βήμα για την συγκροτημένη παρουσία τους στην Βουλή και το πολιτικό σκηνικό κάνουν απόψε οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές, 12 ημέρες μετά την οριστική αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Η ώρα των αποκαλυπτηρίων έφτασε και έτσι σήμερα, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που θα γίνει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων στις 7 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν το όνομα, το σύμβολο και τα πρόσωπα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Για την προώθηση της εκδήλωσης κυκλοφόρησε από το Σάββατο τίζερ το οποίο με χαρακτηριστικό φόντο το έντονο ροζ χρώμα το οποίο εικάζεται πως σχετίζεται με το σύμβολο που θα χρησιμοποιηθεί.

Για το όνομα – οι τελικές διαβουλεύσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο – έχουν υπάρξει διάφορες προτάσεις, και μεταξύ αυτών που έχουν ακουστεί έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι το «Αριστερά» άνευ προσδιορισμών (σκέτο) και το «Αριστερά Μπροστά». Το βέβαιο είναι πως κεντρικό στοιχείο θα είναι η λέξη «Αριστερά».

Επικεφαλής της νέας Κοινονουλευτικής ομάδας είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος ενώ Γραμματέας της ΚΟ είναι η Πέτη Πέρκα. Σημειώνεται ότι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα – που είναι η αφετηρία της συγκρότησης στην συνέχεια νέου πολιτικού φορέα που θα δώσει τη μάχη στις ευρωεκλογές – θα έχει έκφραση και στην ευρωβουλή, καθώς χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε πως στηρίζει τον υπό διαμόρφωση φορέα και πως θα εκπροσωπεί τη νέα προσπάθεια στο ευρωκοινοβούλιο τους επόμενους μήνες έως το τέλος της τρίτης και τελευταίας θητείας του. Συμπληρώνοντας πως «δεν θα είμαι μόνος» στην στήριξη αυτή, παραπέμποντας στους ευρωβουλευτές που αποχώρησαν επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη (για τον οποίο ο Νάσος Ηλιόπουλος, έχει δηλώσει ότι είναι επιθυμητή η συνεργασία) και Στέλιο Κούλογλου.



Επίσημη «πρώτη» για Χαρίτση την Τετάρτη

Η επίσημη ανακήρυξη αναμένεται να γίνει την Τετάρτη στην συζήτηση στην Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι και η πρώτη φορά που ο Αλέξης Χαρίτσης θα τοποθετηθεί ως πρόεδρος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Η εμφάνιση αυτή θεωρείται ότι θα είναι και η πρόβα για την συζήτηση του Προϋπολογισμού όπου η νέα ομάδα επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της δίνοντας το αντιπολιτευτικό της στίγμα, αλλά και το περίγραμμα του πολιτικού της σχεδίου, όπως λένε «ένα συνεκτικό σχέδιο μιας προοδευτικής, οικολογικής, αριστερής εναλλακτικής πρότασης για τη χώρα».

Μιλώντας χθες το πρωί στον Ant1 ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε εκ νέου στα σταθερά και προσεκτικά βήματα για το επόμενο στάδιο του νέου εγχειρήματος: «Πρέπει να προχωράμε χωρίς βιασύνη. Το πρώτο βήμα είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη συνέχεια θα γίνει ό,τι πρέπει και όπως πρέπει. Δεν είναι απλή υπόθεση να φτιάξεις ένα κόμμα».


Σε σχέση με το πού θέλει να κινηθεί πολιτικά αυτός ο νέος φορέας σημείωσε: «Είμαστε μία δύναμη της αριστεράς και στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Να ανοιχτούμε στον χώρο από την ριζοσπαστική αριστερά και την κεντροαριστερά μέχρι και την αριστερή σοσιαλδημοκρατία».
«Κινητοποίηση των από κάτω κόντρα στην ανάθεση»

Έχει άλλωστε τις τελευταίες ημέρες ειπωθεί πολλές φορές ότι η νέα προσπάθεια, θα έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά, δεν θα είναι μια «συγκόλληση των θραυσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ». Στον πυρήνα πάντως αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα στελέχη των ομάδων 6+6, που έχουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθότι εκπροσωπούν τη νέα γενιά πολιτικών και τα στελέχη της Ομπρέλας, που φαίνονται διατεθειμένα από την πλευρά τους, τρόπον τινά, να δώσουν τα ηνία στους νέους.


Η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημείωσε πως επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένα «νέο παράδειγμα πολιτικής» και δήλωσε πως το νέο εγχείρημα δεν θα περιοριστεί στο κοινοβούλιο αλλά θα ενθαρρύνει την κινητοποίηση του κόσμου της αριστεράς από το κάτω. Προέχει σημείωσε «η κινητοποίηση του αριστερού και προοδευτικού κόσμου, αλλά και ο απεγκλωβισμός δυνάμεων από το φάσμα της απογοήτευσης, της αδράνειας και της ανάθεσης. Αυτή τη συμπόρευση θέλουμε να πετύχουμε, δημιουργώντας ένα προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς».

«Ναι» στον διάλογο, «όχι» σε συμπόρευση με άλλα κόμματα

Σύμφωνα με την ίδια τα ακροατήρια στα οποία θα απευθυνθεί το νέο σχήμα επιχειρώντας να προτείνει λύση για τα προβλήματά τους – οικονομικά και κοινωνικά – είναι οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι επαγγελματίες, τα νοικοκυριά των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων.

Σε σχέση με ζητήματα συνεργασίας, ειδικά με το ΠΑΣΟΚ, απέκλεισε πολιτική συνεργασία «με τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα ή με πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα», «δεν υπάρχει δυνατότητα αυτή τη στιγμή» για τέτοια συμπόρευση ανέφερε, διαχωρίζοντας ωστόσο το θέμα πιθανών κοινοβουλευτικών συγκλίσεων. Από εκεί και πέρα σημείωσε «η πολιτική συμμαχιών και συνεργασιών έχει πολλά κριτήρια και προϋποθέσεις που σήμερα δεν πληρούνται» ωστόσο τα στελέχη της νέας ΚΟ είναι «ανοιχτοί στον διάλογο με θέσεις και προτάσεις από τη σκοπιά του κόσμου της εργασίας».
https://www.topontiki.gr/2023/12/04/apokaliptiria-to-apogevma-gia-tin-omada-ton-11-prova-gia-ton-proipologismo-i-premiera-charitsi-sto-forologiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...