Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

COP28: Δεν θα τους αφήσουμε να μας εκπροσωπήσουν

Φίλες και φίλοι,

Ο Αμαζόνιος δεν πεθαίνει. Δολοφονείται.
Ο λαός μου προστατεύει το τροπικό δάσος εδώ και 6.000 χρόνια. Εδώ η ζωή εκφράζεται σε όλο της το μεγαλείο.

Αλλά οι εταιρείες πετρελαίου δεν το καταλαβαίνουν. Ξηλώνουν το δάσος εκεί ακριβώς όπου σφύζει περισσότερο από ζωή, σκορπώντας τον μαύρο τους θάνατό, δηλητηριάζοντας τα ποτάμια μας κι επιταχύνοντας την κλιματική κρίση. Δολοφονούν το τροπικό δάσος κι όλη τη ζωή σ’ αυτό.

Τώρα, τα λόμπι των πετρελαϊκών κολοσσών ετοιμάζονται να ασκήσουν πίεση για να προωθήσουν την ατζέντα τους στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα, που ξεκινούν ΑΥΡΙΟ. Το αφεντικό μιας μεγάλης πετρελαϊκής θα ηγηθεί της συνόδου κορυφής στο Ντουμπάι, κι εκατοντάδες λομπίστες είναι έτοιμοι να το γλεντήσουν.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς να εκπροσωπήσουν τον Αμαζόνιο.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν σύντομα. Αλλά έχουμε ένα τολμηρό σχέδιο για να πλημμυρίσουμε τις συζητήσεις με τις φωνές που μετρούν περισσότερο: τις δικές μας. Δεν ζούμε απλά στο τροπικό δάσος. Είμαστε κομμάτι του. Λαοί όπως οι Σουρουί, οι Μπανίγουα, οι Καριπούνα, οι Ασίνκα κι άλλοι πολλοί… πρέπει ΟΛΟΙ να ακουστούμε.

Αν συγκεντρώσουμε αρκετούς πόρους, μπορούμε να στείλουμε μια δυναμική ομάδα αυτοχθόνων αρχηγών στη σύνοδο κορυφής και, με τη βοήθεια ακτιβιστών του Avaaz, να αντιμετωπίσουμε τους αρμόδιους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Θα τα βάλουμε με ορισμένες απ’ τις ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Γι’ αυτό σου ζητώ να στηρίξεις τους αυτόχθονες λαούς και να βοηθήσεις να κερδίσουμε την απαγόρευση των εξορύξεων στον Αμαζόνιο. Σου υπόσχομαι πως κανείς άλλος δεν θα αγωνιστεί σκληρότερα. Στήριξε τώρα με ό,τι μπορείς:






ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 8€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 15€


ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ


Ο πατέρας μου ήταν ο Μεγάλος Αρχηγός Άλμιρ Σουρουί. Με δίδαξε πως πρέπει να ακούμε τα αστέρια, τον αέρα, τα ζώα και τα δέντρα. Τώρα ζητούν κι αυτά βοήθεια.

Το κλίμα σήμερα γίνεται όλο και πιο θερμό. Τα ζώα εξαφανίζονται και τα φυτά δεν ανθίζουν όπως παλιά. Ο Αμαζόνιος έχει περισσότερα είδη φυτών απ’ όσα είναι τα αστέρια που πιάνει το μάτι στον νυχτερινό ουρανό. Αλλά κοίτα πώς του φέρονται!


Φωτογραφία: @chamiltonjames

Το κίνημα του Avaaz υπήρξε σταθερός σύμμαχος στον αγώνα μας για την προστασία του τροπικού δάσους. Έχετε βοηθήσει τις αυτόχθονες κοινότητές μας να συσπειρωθούν, να οργανωθούν και να ενώσουν τις φωνές τους. Τώρα χρειαζόμαστε βοήθεια για να στείλουμε τις φωνές μας στα κέντρα εξουσίας. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι. Με τη στήριξή σου, το Avaaz:
Θα φέρει ισχυρές φωνές αυτοχθόνων, απευθείας απ' τον Αμαζόνιο, στην καρδιά των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για το κλίμα.
Θα τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης με δυναμικές δράσεις έξω απ’ τη σύνοδο κορυφής, βάζοντας έτσι την προστασία του Αμαζονίου στην πολιτική ατζέντα.
Θα στηρίξει αυτόχθονες αρχηγούς με τη βοήθεια έμπειρων ακτιβιστών του Avaaz κι εκστρατειών στα μέσα ενημέρωσης, βοηθώντας μας να κερδίσουμε νομικές προστασίες για τα εδάφη μας στον Αμαζόνιο.
Θα προετοιμάσει τους λαούς του Αμαζονίου ώστε του χρόνου να παρευρισκόμαστε σ’ όλες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αγωνιζόμαστε για την προστασία του σε κάθε ευκαιρία.
Θα ενισχύσει την εκστρατεία του Avaaz για την προστασία του Αμαζονίου, δημιουργώντας μια δυναμική ομάδα ακτιβιστών και νομικών συμβούλων για την αντιμετώπιση εταιρειών εξόρυξης, υλοτομίας κι ορυκτών καυσίμων.Ο Αμαζόνιος είναι το πιο περίπλοκο οικοσύστημα της Γης, κι ο λαός μου είναι κομμάτι του. Όταν το τροπικό δάσος δέχεται θανάσιμη επίθεση, τότε δεχόμαστε κι εμείς. Το μέλλον του Αμαζόνιου κρέμεται από μια κλωστή κι οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν. Στήριξε τώρα με ό,τι μπορείς:

ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 1€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 2€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 4€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 8€


ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ 15€


ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ


Ο Αμαζόνιος δεν χρειάζεται ηρωισμούς. Χρειάζεται σοφία. Σοφία που αντηχεί απ’ τα βάθη του δάσους κι απ’ τα γάργαρα νερά που του δίνουν ζωή. Η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, γι’ αυτό πρέπει να Συσπειρωθούμε. Η επιβίωση του Αμαζονίου εξαρτάται απ’ το πόσο ενωμένες κι ενωμένοι είμαστε. Ας κάνουμε τις φωνές μας περισσότερες απ’ τα δέντρα.

Για την άγρια φύση,

Τσάι Σουρουί, της αυτόχθονης φυλής Παϊτέρ Σουρουί στη Βραζιλία, κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...