Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Αύξηση των κονδυλίων Ε.Ε. για μεταναστευτικό, κλιματική κρίση ζητεί η Αθήνα

Σε σκληρή, πολύωρη διαπραγμάτευση, όπως ήταν εξαρχής αναμενόμενο, εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Κορυφής, με επίκεντρο δύο βασικές θεματικές: την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) και τη διεύρυνση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο Κορυφής υπογράμμισε ότι η χώρα μας «στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, και ελπίζω και εύχομαι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις ώστε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας». Η συζήτηση για τη διεύρυνση και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες επισκιασθεί από τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος έχει απειλήσει με βέτο.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του ΠΔΠ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε. «Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, των αποφάσεων που πήραμε πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης», επισήμανε σχετικά, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαραίτητο» να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο η Ελλάδα δίνει βαρύτητα και υποστηρίζει την ανάγκη διάθεσης επιπλέον χρηματοδότησης είναι για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. «Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η διαπραγμάτευση και για τα δύο ζητήματα αποδείχθηκε εξαιρετικά επίπονη και σύνθετη. Οσον αφορά την αναθεώρηση του ΠΔΠ, η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι στην αρχή της χθεσινής συζήτησης προέβλεπε τη διάθεση 2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και 1,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.


Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Μετά τον πρώτο κύκλο διαπραγμάτευσης, στην αναθεωρημένη πρόταση που ήρθε στο τραπέζι τα ποσά αυτά παρέμειναν αμετάβλητα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική αντιπροσωπεία, η ελληνική πλευρά προσήλθε στη διαπραγμάτευση χαρακτηρίζοντας την αναθεωρημένη πρόταση ισορροπημένη, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τη στήριξη σε αυτή, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα, που είναι χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., οι πόροι που προβλέφθηκαν για τη μετανάστευση είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί, καθώς για την Αθήνα το ζήτημα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα εξαιτίας της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης που υφίσταται.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση του ΠΔΠ θα πρέπει να εγκριθεί ως πακέτο με τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Από ελληνικής πλευράς διαμηνύθηκε από την έναρξη της διαπραγμάτευσης ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, ώστε να προκύψει η αναγκαία ομοφωνία, η χώρα μας είναι διατεθειμένη να συζητήσει ανακατανομές, όχι όμως σε περιοχές προτεραιότητας, όπως η ΚΑΠ και τα Προγράμματα Συνοχής.
https://www.kathimerini.gr/politics/562783318/kyvernisi-diekdikisi-prostheton-poron/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...