Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα: Τι θα ζητήσει από τον Μητσοτάκη, τα μηνύματα που θα στείλει

Λίγες ημέρες έμειναν πριν το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν, το τρίτο μετά τη συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο να ξεχνάει τον… κακό του εαυτό και το "θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά", τείνοντας χείρα φιλίας στην Αθήνα, μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής από το Ντουμπάι στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος άνοιξε τα χαρτιά του στέλνοντας μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν θέλει… τρίτους ανάμεσά τους, γιατί οι δύο χώρες βρίσκονται τόσο κοντά -όπως είπε- που η φωνή της Τουρκίας... ακούγεται μέχρι την Κω. Συνεπώς, γιατί οι δύο χώρες να βάζουν τρίτους και δη τις ΗΠΑ, στην μεταξύ τους σχέση;
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει τους τόνους γιατί δεν θέλει να ανοίξει και άλλο μέτωπο με την Δύση, ήδη έχει αρκετά, μετά και τη στήριξη που παρείχε απλόχερα στην Χαμάς.

Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα, ενώ σε λίγες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις με τη θέση που θα διατυπώσει η Ελλάδα να παίζει κρίσιμο ρόλο. Αυτός είναι, όπως όλα δείχνουν, ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος κρατάει χαμηλά την μπάλα των προκλήσεων και δεν φαίνεται διατεθειμένος να ταράξει τα νερά, όπως έκανε στην Καγκελαρία, σχεδόν προσβάλλοντας τον οικοδεσπότη Όλαφ Σόλτς.
Με καλή προαίρεση

Στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός πυρετός ενόψει των διμερών συναντήσεων των υπουργών, αλλά και της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου των δύο ηγετών, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και τους επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Αννα Μαρία Μπούρα και Τσαγιατάι Κιλίτς.

Στόχος, η καλλιέργεια της θετικής ατζέντας που θα συζητείται παράλληλα με τους υπουργούς των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως στην οικονομία, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, και κυρίως το μεταναστευτικό, βήματα που μπορεί να εμπεδώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.

"Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να επικρατήσουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο, γιατί ακόμη και αν διαφωνούμε, πρέπει να αποφεύγονται οι κρίσεις που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, κρίσεις οι οποίες έφτασαν στα όρια της σύγκρουσης", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
https://www.thetoc.gr/politiki/article/antistrofi-metrisi-gia-tin-episkepsi-erntogan-stin-ellada-ti-tha-zitisei-apo-ton-mitsotaki-ta-minumata-pou-tha-steilei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...