Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Φλωρίδης, μια πολύτιμη μεταγραφή

Μπορεί να βρισκόταν στον πάγκο για δεκατρία χρόνια, όμως έκανε σκληρές προπονήσεις στον χώρο του Διαδικτύου και των ΜΜΕ. Δεν κρύφτηκε, έδωσε τις μάχες του, στήριξε τις επιλογές του πρωθυπουργού, χωρίς ποτέ να κατηγορήσει δημοσίως το κόμμα που τον ανέδειξε, το ΠΑΣΟΚ. 
Αναμφίβολα έχει μακρά κυβερνητική πείρα, καθώς συμμετείχε ενεργά στην αποτελεσματική διαχείριση δύο κρίσεων επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη: του σεισμού στην Αθήνα το 1999 και στην ταχεία αποπεράτωση όλων των έργων και στη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στη Βουλή την τροποποίηση, επί το αυστηρότερον, της ποινικής νομοθεσίας. Παρατηρήθηκε μια γενική αφωνία από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και κυρίως από τους συνήθεις λαλίστατους πανεπιστημιακούς. Σκέφτηκα πως για να μην αντιδρούν, κάτι καλό θα φέρνει αυτή η τροποποίηση ή αισθάνονται ενοχές για τα όσα έγιναν το 2019, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εσπευσμένα και με διαβλητό τρόπο, ψήφισε τον δικό της Ποινικό Κώδικα, που θεωρήθηκε υπέρμετρα επιεικής για συγκεκριμένες κακουργηματικές πράξεις. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για σκάνδαλο, υπονοώντας πως με τον νέο νόμο έπεφταν στα μαλακά σημαίνοντα πρόσωπα.

Αποδόμησε σε όλα τα επίπεδα, νομικό, πολιτικό και κυρίως ηθικό, τον ποινικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να επανέλθω στον Γιώργο Φλωρίδη, προχθές είχε μια καταλυτική παρουσία στη Βουλή. Οντας ανέκαθεν καλός χειριστής της ελληνικής γλώσσας, συγκεκριμένες αποστροφές του λόγου του έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διότι ένας υπουργός σημασία δεν έχει μόνον τι έργο παράγει. Σημασία έχει και πώς το υποστηρίζει. Πώς το υπερασπίζεται από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης μέσα στο Κοινοβούλιο, στα ΜΜΕ, στο Διαδίκτυο. Ο Γ. Φλωρίδης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Αποδόμησε σε όλα τα επίπεδα, νομικό, πολιτικό και κυρίως ηθικό, τον ποινικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατεδάφισε, με επιχειρήματα, αυτό που ισχυριζόταν η ριζοσπαστική Αριστερά πως διέθετε έναντι των αντιπάλων της: το ηθικό πλεονέκτημα. Βέβαια, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ριζοσπαστική Αριστερά και με τα όσα προσάπτουν οι αποχωρήσαντες στους παραμείναντες και αντιστρόφως, το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι το «ηθικό πλεονέκτημά» τους.Η ομιλία του υπουργού είχε και έναν σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό. Υπερασπίστηκε το νομοθέτημά του μιλώντας εκ μέρους των θυμάτων και όχι εκ μέρους των παραβατών, για των οποίων τα δικαιώματα με περισσή φροντίδα μεριμνούσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με τα όσα είπε απευθύνθηκε στους κυρ-Παντελήδες που αποτελούν ισχυρό έρεισμα του κυβερνώντος κόμματος, ένα έρεισμα ιδεολογικά φορτισμένο. Για αυτό ο προχθεσινός λόγος του Γ. Φλωρίδη είχε μια άρτια συγκρότηση. Είχε διάσταση επιστημονική, πολιτική, ιδεολογική.

Αποδείχθηκε στο «γήπεδο» μια πολύτιμη μεταγραφή για τη Νέα Δημοκρατία, όπως πολύτιμες αποδείχθηκαν και όλες οι άλλες μεταγραφές από το μεγάλο φυτώριο της Κεντροαριστεράς. Ακρως επιτυχημένες βγήκαν επίσης και οι προ δεκαετίας μεταγραφές από τον χώρο της ακραιφνούς Δεξιάς. Με έναν ικανό προπονητή φτιάχτηκε μια καλή ομάδα που νικά.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562786774/giorgos-floridis-mia-polytimi-metagrafi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...