Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Ποιοι θα βρεθούν στην ευρωλίστα του ΠΑΣΟΚ

Καθώς ο στόχος στις ευρωεκλογές δεν είναι άλλος από το να γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα για να δοθεί το μήνυμα για μία «παραγωγική και ελπιδοφόρο διέξοδο στον προοδευτικό κόσμο της χώρας», στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκινούν δειλά – δειλά να καταρτίζουν το ψηφοδέλτιο του Ιουνίου και ήδη τα πρώτα ονόματα κάνουν την εμφάνισή τους.

Η διατήρηση του ισχύοντος εκλογικού νόμου για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024 έχει κλειδώσει από την πλευρά της κυβέρνησης. Σε ό,τι έχει να κάνει με το «μείγμα» του ψηφοδελτίου, η μαγιά υπάρχει και από το ψηφοδέλτιο του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων, ενώ δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται και τα «ανοίγματα».
Τα πρώτα ονόματα

Ως κεντρικό στόχο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει να πάρει όσο περισσότερους «κεντρώους» ψηφοφόρους μπορεί τόσο από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και απ’ αυτούς που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιδρούν στη σημερινή εικόνα που δείχνει η ηγεσία του κόμματος. Το ότι ο Ανδρουλάκης θέλει να δει το κόμμα του να φιγουράρει στη δεύτερη θέση, μάλιστα με απόσταση από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει και τις διαθέσεις του για το ψηφοδέλτιο που θέλει να καταρτίσει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ονόματα που έχουν ακουστεί ως πιθανά να δώσουν τη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτά




● του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου,

● του δημοσιογράφου Βασίλη Σκουντή (ήταν υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές),


● της δικηγόρου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Ελένης Χρονοπούλου,

● του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Κατσανέβα (εγγονού του Ανδρέα Παπανδρέου).


Ψηλά παίζουν ακόμη τα ονόματα


● του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Δανάης Τσάκαλου,

● του πρώην υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη,

● του πολιτευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών Παναγιώτη Γκανάτσιου,



● ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου (μοναδικός ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σήμερα).

Στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν και άλλα «παπανδρεϊκά» στελέχη – εκτός του Σαχινίδη – όπως αυτό του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Έφης Χαλάτση. Επιπλέον και η τάση του κόμματος «Ανανεωτική Αριστερά» θα εκπροσωπηθεί, με το όνομα του δημοσιογράφου Δημήτρη Στάμου να φιγουράρει ψηλά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», επαφές έχουν γίνει και με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απέχουν από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ένα απ’ αυτά είναι ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Ανδρουλάκη, ενώ παρά τα δημοσιεύματα και τις «πληροφορίες» δεν υπουργοποιήθηκε στις κυβερνήσεις του Μητσοτάκη.
Τι θα γίνει με τα ανοίγματα;

Ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται ο κύριος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, το ερώτημα που γεννάται είναι αν στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρηθούν και «ανοίγματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις σε ένα ευρύτερο ακροατήριο της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η «μαγιά» για τις ευρωεκλογές υπάρχει από το ψηφοδέλτιο του Δούκα. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα εκπροσωπηθεί και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι στέλεχος – συνομιλητής του «Ποντικιού» μας αποκάλυψε πως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ανοίγματα και προς τον χώρο της Κεντροδεξιάς με πρόσωπα τα οποία στο παρελθόν στήριξαν τον Μητσοτάκη αλλά πλέον βρίσκονται κριτικά απέναντί του.

Σε ό,τι έχει να κάνει όμως με τα μεγάλα «ανοίγματα» και αν αυτά θα υπάρξουν τότε, οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές. Όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση το ΠΑΣΟΚ καλείται να απαντήσει για τις λεγόμενες «μετεγγραφές» και αυτό, όπως σημειώνουν, προκύπτει από το γεγονός ότι το Κίνημα, μετά και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο κύριος «παίχτης» στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Την ίδια ώρα τεράστιο πονοκέφαλο για τον Νίκο Ανδρουλάκη αποτελεί το γεγονός ότι είναι αισθητή η απουσία γυναικών. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει τόσο στη στελεχική εκπροσώπηση του κόμματος όσο και στο ψηφοδέλτιο να έχει περισσότερες γυναίκες. Το πρόβλημα, όπως λένε συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι πολύ μεγάλο.
Μέγας φόβος η αλαζονεία – σίγουρος για τη δεύτερη θέση

Λίγο πριν από τις γιορτές ο Ανδρουλάκης επανέλαβε στα στελέχη του πως δεν θέλει «να πάρουν τα μυαλά τους αέρα». Παράλληλα τους είπε ότι αυτό που ζητούν οι πολίτες από το ΠΑΣΟΚ είναι «σκληρή δουλειά» και ζήτησε απ’ όλους αυτή να συνεχιστεί, διότι «η σκληρή δουλειά με χαμηλούς τόνους μπορεί να δείξει πως το ΠΑΣΟΚ είναι ένα χρήσιμο αξιόπιστο κόμμα, που δεν λαϊκίζει, αλλά προτείνει λύσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος ο Ανδρουλάκης δείχνει στους συνεργάτες του πως είναι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί η ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και θα είναι δεύτερη δύναμη στις ευρωεκλογές. Όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να μάθουν μέσω τρίτων ποια πρόσωπα θα έχει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το γεγονός ότι θα υπάρξει «κάλπη» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα «προκριματικά» του ψηφοδελτίου σκόρπισε χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη.
https://www.topontiki.gr/2023/12/29/pii-tha-vrethoun-stin-evrolista-tou-pasok/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...