Τη… φωτιά άναψε νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μιλώντας στη Bundestag, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. […] Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».
Μάλιστα, ο Γερμανός καγκελάριος φέρεται να τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, κάτι που δεν προβλέπεται για ζητήματα τέτοιας σοβαρότητας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η τοποθέτηση Σολτς ήταν… ηλεκτροσόκ για την Αθήνα, η οποία έχει θέσει στην κορυφή των ζητημάτων που αφορούν στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ζήτημα που αποτελεί κορυφαίας σημασίας «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα.
Θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε αιτιάσεις ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι διμερής μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, λένε οι πληροφορίες, η Αθήνας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι όσο το ζήτημα Μπελέρη παραμένει ανοιχτό, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας.
Νωρίτερα, και ενώ υπήρχαν πληροφορίες για ελληνικό βέτο, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όμως έθεσε ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα δεν θα συναινέσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.
Κατά τα λοιπά, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, όμως, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση του σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, της ενίσχυσης του κράτος Δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
https://www.topontiki.gr/2023/12/14/emploki-sti-sinodo-korifis-gia-tin-alvania-germaniko-sok-stin-athina-ke-apiles-mitsotaki-gia-veto/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου