Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Politico: «Φρένο» στα δωρεάν ταξίδια αξιωματούχων της ΕΕ επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν

Θυμίζει λίγο αυτό που λέει ο λαός «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»… 

Διότι στο κράτος των Βρυξελλών εμφανίζεται το φαινόμενο να κάνουν δωρεάν ταξίδια πολλοί αξιωματούχοι, αποδεχόμενοι τις διευκολύνσεις που προσφέρουν διάφοροι λομπίστες.

Οι πιέσεις που ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκαθαρίσει πόσα δωρεάν ταξίδια μπορούν να δέχονται οι αξιωματούχοι της εντείνονται, μετά την αποκάλυψη του Politico, ότι τουλάχιστον μία υπηρεσία της Ένωσης είχε αποδεχθεί δεκάδες αεροπορικά εισιτήρια από εταιρίες νομικών συμβούλων και λομπίστες.

Calls are mounting for the European Commission to come clean over how much free travel its officials have accepted from lobbyists and law firms.

This comes after POLITICO found staff in one department took dozens of paid-for trips.https://t.co/7KNubx4yXx
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) April 19, 2023

Συγκεκριμένα οι αξιωματούχοι του γραφείου ανταγωνισμού της ΕΕ έκαναν 150 αποστολές που ήταν «απολύτως ή μερικώς πληρωμένες από τρίτες πλευρές» τον περασμένο χρόνο, όπως παραδέχτηκε η Επιτροπή απαντώντας στο Politico. Από αυτές τις αποστολές οι 23 ήταν πληρωμένες από εταιρίες νομικών συμβούλων και βιομηχανικά λόμπι.

Οι αποκαλύψεις του Politico προκάλεσαν ανησυχίες μεταξύ πολιτικών και όσων κάνουν εκστρατεία για τη διαφάνεια, που φοβούνται ότι οι σχέσεις μεταξύ των στελεχών των εταιριών που κάνουν λόμπινγκ και των αξιωματούχων του ΟΗΕ έχουν γίνει πολύ στενές.


«Αυτό είναι λυπηρό», δήλωσε ο Ρενέ Ρεπάσι, μέλος της σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθούν «αμφιβολίες για την αμεροληψία» της ομάδας της Επιτροπής που έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των τραστ.


Οι αποκαλύψεις του Politico εντείνουν τις πιέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα οποία αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την υπόληψή τους για ζητήματα ηθικής, εν μέσω σκανδάλων για διαφθορά και αντικρουόμενων συμφερόντων.

Τον περασμένο μήνα η Κομισιόν έκανε πιο αυστηρούς τους κανόνες για τις δαπάνες ταξιδιών μετά τις αποκαλύψεις του Politico ότι ο Χένρικ Χόλολεϊ υπέγραψε ο ίδιος τα παραστατικά για την κάλυψη των ταξιδιών του στο Κατάρ. Λεπτομέρεια: Ο Χένρικ Χόλολεϊ ήταν επικεφαλής για την υπηρεσία μεταφορών της Κομισιόν. Στο εξής οι αξιωματούχοι της Κομισιόν δεν μπορούν να δέχονται ταξίδια που έχουν σπόνσορες, εκτός αν πρόκειται για πανεπιστήμια, κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ ή η G20.


«Αν η υπόθεση Χόλολεϊ οδηγήσει σε αλλαγές πρακτικής στην Κομισιόν, είναι καιρός να γίνει αυτό», δήλωσε ο Ντάνιελ Φρόιντ, Γερμανός βουλευτής των Πράσινων.

https://www.topontiki.gr/2023/04/20/politico-freno-sta-taxidia-dorakia-apo-lompistes-axiomatouchon-tis-ee-epichiri-na-vali-i-komision/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...