Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Περί άκρας Δεξιάς

Θεώρησαν ορισµένοι πολιτικοί και αναλυτές πως με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργανώσεως, τον εγκλεισμό των ηγετικών της στελεχών στη φυλακή, έκλεισε οριστικά το θέμα της «ναζιστικής», «αντισυστημικής», «εθνικιστικής» ή απλώς «άκρας Δεξιάς» στη χώρα μας.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Κόμματα της άκρας Δεξιάς, όπως συνήθως ονομάζονται, έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη ήδη από τη δεκαετία του ’70. Κυρίως ως αντίδραση στη νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων αμβλύνσεως των εθνικών διαφορών, αυξήσεως της ανεργίας και των μεταναστευτικών ροών.

Ο σκληρός ιδεολογικός πυρήνας των νέων αυτών κομμάτων ήταν διαφορετικός. Το Εθνικό Μέτωπο που ίδρυσε το 1972 ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν είχε αφετηρία «ναζιστική» ή «φασιστική». Ηταν μία σκληρή εκδοχή του γαλλικού εθνικισμού, που ανιχνεύεται σε διαφορετικό βαθμό στα γαλλικά συντηρητικά κόμματα. Εξ ου και η αντοχή του στον χρόνο.

Στην Αυστρία, το Κόμμα Ελευθερίας υπό τον Γκερκ Χάιντερ ήταν μια ακραία ενσάρκωση της γερμανόφωνης εθνικιστικής «Βαθιάς Ευρώπης», που προέκυψε σε αυτήν την περιοχή έπειτα από την κατάρρευση της πολυεθνικής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα κόμματα αυτά, όπως και τα αντίστοιχα σε χώρες τα Βορείου Ευρώπης, από την εμφάνισή τους έως σήμερα έχουν περάσει από φάσεις «πολιτικής ωριμάνσεως». Εντυπωσιακή ήταν η συχνότητα των αναφορών στον πρώην πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ, που έκανε η Μαρίν Λεπέν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.


Μετά τον θάνατο του Γκερκ Χάιντερ, η αυστριακή άκρα Δεξιά απέβαλε από τη ρητορική της αναφορές ιδεολογικού περιεχομένου. Ο πολιτικός της λόγος αφορά κυρίως την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Σε σύγκριση με αυτά τα κόμματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην Ευρώπη, η Χρυσή Αυγή χαρακτηριζόταν από πρωτογονισμό. Ο ιδεολογικός πυρήνας της ηγεσίας και των στελεχών της ήταν ο εθνικοσοσιαλισμός. Ο πολιτικός της λόγος άναρθρος, βίαιος σε ακρότατο σημείο. Η δράση της ακόμη περισσότερο, που έφθασε μέχρι και τη δολοφονία πολιτών.

Παρά ταύτα, μισό εκατομμύριο πολίτες την ψήφισαν διότι απλούστατα μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδος το 2010 τα κόμματα που άσκησαν την εξουσία στη διάρκεια της μεταπολιτεύσεως –Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ– απαξιώθηκαν απολύτως, όπως διαπιστώθηκε στις πρώτες εκλογές του 2012.

Το θέμα, όμως, δεν είναι πλέον η Χρυσή Αυγή. Ούτε εάν το κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη θα αντιπροσωπευόταν στη Βουλή. Αλλά το γεγονός ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε για να αποκλεισθεί από τις εκλογές το κόμμα Ελληνες οδήγησε σε αλλαγή της ηγεσίας του.

Πριν από λίγες μέρες εξελέγη πρόεδρός του ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Α. Κανελλόπουλος. Την ανακοίνωση έκανε ο απόστρατος αντιναύαρχος κ. Μ. Παναγιωτόπουλος. Από το πληβειακό περιθώριο, η ηγεσία του κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. περνά σε άτομα που έφτασαν στην ανωτάτη κλίμακα των πυλώνων του κατεστημένου της Ελλάδος. Και τώρα πλέον αρχίζουνε τα δύσκολα. Ανεξαρτήτως ποια θα είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562363060/peri-akras-dexias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...