Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Οι τομές στο πολιτικό σύστημα

Το πολιτικό σύστημα της πατρίδας μας δεν γνώρισε θεσμικές κρίσεις. Το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο δεν άφηνε κανένα περιθώριο για συγκρούσεις κορυφής, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν με το Σύνταγμα του 1952. Εντούτοις είναι κοινή διαπίστωση πως χρειάζονται κάποιες τομές που να ρυθμίζουν τις σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με το κράτος.

Ολοι μιλάμε για το κομματικό – πελατειακό κράτος, αλλά όλοι ή σχεδόν όλοι βολευόμαστε με τον τρόπο που λειτουργεί, καθώς έτσι τακτοποιούνται συμφέροντα μικρά και μεγάλα. Συμφέροντα των απλών πολιτών και των οικονομικά ισχυρών. Αυτά που από τη μια πλευρά θεωρούμε ότι είναι χρόνιες παθογένειες, από την άλλη πλευρά λύνουν πολλά προβλήματά μας. Οι πελατειακές σχέσεις έχουν λοιπόν δύο όψεις.

Ομως, αν πραγματικά θέλουμε να υπερβούμε τη μικρή εικόνα των προσωπικών διευθετήσεων και να δούμε τη μεγάλη εικόνα ενός παραγωγικού και έντιμου κράτους, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μερικές επώδυνες αλλά αναγκαίες τομές στο πολιτικό μας σύστημα.

Πρώτα πρώτα θα πρέπει να διαρρήξουμε την πελατειακή σχέση του βουλευτή με τον ψηφοφόρο του. Πώς θα γίνει αυτό; Με την απαγόρευση εκλογής για τρίτη συνεχόμενη τετραετία στο βουλευτικό αξίωμα. Ως γνωστόν οι πελατειακές σχέσεις τόσο των μικροσυμφερόντων όσο και αυτών που ονομάζουμε «διαπλοκή» κτίζονται επάνω στην προοπτική της σταθερής κοινοβουλευτικής παρουσίας των «δικών» μας βουλευτών. Αν η «επένδυση» δεν έχει βάθος χρόνου, δεν μπορεί να αποδώσει και εγκαταλείπεται. Ετσι ακριβώς –με τη συνταγματική απαγόρευση της τρίτης συνεχόμενης τετραετίας– αποδομείται η πελατειακή σχέση και υπονομεύεται το κομματικό κράτος.

Για να είναι πιο αποτελεσματική αυτή η συνταγματική ρύθμιση θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια άλλη στην οποία θα ορίζεται με σαφήνεια πως οι εκλογές διενεργούνται στο τέλος της τετραετίας, χωρίς εξαιρέσεις. Πρόωρες εκλογές διεξάγονται μόνον αν η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη και δεν μπορεί να προκύψει άλλη πλειοψηφία από την υπάρχουσα Βουλή. Αυτό το παιχνίδι της επίκλησης «εθνικών» λόγων ας τερματιστεί, γιατί πλήττει πρωτίστως το κύρος του πολιτικού μας συστήματος και… τη νοημοσύνη μας.

Για να μην έχουμε αυταπάτες, οι παραπάνω τομές ποτέ δεν πρόκειται να ψηφιστούν, διότι ουδείς βουλευτής είναι δια-τεθειμένος να αυτοκτονήσει πολιτικά.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562348027/oi-tomes-stopolitiko-systima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...