Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλό αίτημα για ντιμπέιτ, δημοσκοπήσεις, τηλεοπτικό χρόνο

Μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, «φωτιά» παίρνει το πρόγραμμα περιοδειών του Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος μετά το Βερολίνο και την Θεσσαλονίκη, θα βρεθεί σήμερα στην Κω και τις επόμενες μέρες σε Χανιά και Χίο.

Παράλληλα, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κλείσουν «εκκρεμότητες», όπως οι ανακοινώσεις για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ως προς το τελευταίο, το περασμένο διήμερο ακούστηκε το όνομα της Έλενας Ακρίτα, ενώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στα σόσιαλ μήντια την υποψηφιότητα της Ράνιας Θρασκιά στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και επίσημα το αίτημα για τηλεοπτική αναμέτρηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο διατύπωσης τριών αιτημάτων προς την Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές.

Τα τρία αυτά αιτήματα είναι:
να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.
οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους.

Σημειώνεται, πως το Σάββατο από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε και προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κάνοντας έκκληση «να υπάρξει μια τάξη σε αυτή την ασυδοσία, στοιχειώδεις κανόνες ισονομίας στην παρουσία όλων των κομμάτων» και να διασφαλιστούν «στοιχειώδεις κανόνες ουσιαστικού διαλόγου, όχι τοξικότητας, στην πορεία προς τις εκλογές».

Με επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, για το σκέλος των δημοσκοπήσεων, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, εγκαλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «λαϊκίστικη» και «άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων». Δεν απάντησε ωστόσο για τα ντιμπέιτ καθώς σημείωσε «θα τα πούμε αναλυτικά στην Διακομματική».

«Περιμέναμε καθαρή απάντηση για το ντιμπέιτ. Δεν την λάβαμε. Απ’ ό,τι φαίνεται αναζητούν δικαιολογία για να κρύψουν τον κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά» ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου. Επίσης στην επίθεση Σκέρτσου για τις δημοσκοπήσεις απάντησε πως «στο αυτονόητο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για κανόνες διαφάνειας κατά την προεκλογική περίοδο», δεν απάντησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος «αλλά ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων».


Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο θέμα των ντιμπέιτ των δύο, με τον Αλέξη Τσίπρα να εντείνει την πίεση, καθώς πλέον σε όλες τις ομιλίες του απευθύνει κάλεσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ταυτίζοντας με φόβο την άρνηση του Μαξίμου γι’ αυτή τη διαδικασία. «Τι φοβάται; Γιατί δεν έρχεται να συζητήσουμε ανοιχτά, δημόσια, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, να ακούσει ο ελληνικός λαός τα επιχειρήματα, τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας, εφόσον ο ίδιος λέει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας» αναφέρει κάθε φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Η αποστροφή Μητσοτάκη για τα μνημόνια που… έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντεπίθεση Τσίπρα

Πάντως, η κόντρα οξύνεται ιδίως μετά την αναφορά Μητσοτάκη την Παρασκευή από την Καλαμάτα «τα μνημόνια τα φέρατε εσείς (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ), υπό το σκεπτικό ότι το 2014 «αν η κυβέρνηση δεν είχε πέσει το 2014, θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την 5η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε, χωρίς να χρειαστεί το επώδυνο τρίτο μνημόνιο», που «ήταν αποκλειστικό δημιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της καταστροφικής διαπραγμάτευσης, η οποία έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε την επόμενη μέρα από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος επιτέθηκε συνολικά στο μητσοτακικό αφήγημα για την οικονομία, δεδομένου και του επιχειρήματος που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός ως «εθνικό» λόγο για την προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή τον στόχο της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για τον οποίο όπως είπε χρειάζεται σταθερότητα.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

-Χαρακτήρισε «ανέκδοτο» την αποστροφή Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια

-Σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, χρεώνοντας στην κυβέρνηση επιδείνωση των δεικτών σε ό,τι αφορά τα μεγάλα μεγέθη, ουσιαστικά είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια στρωμένη και τακτοποιημένη κατάσταση την οποία η κυβέρνηση ανέκοψε με την πολιτική της. Την ώρα είπε που ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και 37 δις στα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «όχι μόνο δεν αφήνει επενδυτική βαθμίδα, αλλά αφήνει το δημόσιο χρέος αυξημένο κατά 44 δισ. ευρώ, το ιδιωτικό χρέος 40 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι το παραδώσαμε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 10 φορές μεγαλύτερο από ό,τι το παραδώσαμε».


-παρουσίασε για μία ακόμη φορά τον Μητσοτάκη ως «σφετεριστή» των επιτευγμάτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε «ο κ. Μητσοτάκης τα βρήκε όλα στρωμένα και 4 χρόνια έτρωγε από τα έτοιμα. Και όχι μόνο δεν είχε την υποχρέωση να μαζέψει, αλλά είχε την ευχέρεια να δαπανήσει 60 δισ. λόγω της πανδημίας».

-Διαβεβαίωσε ότι την επενδυτική βαθμίδα θα την φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

-Υπονόησε «βρώμικη» προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, με προβοκάτσιες, εκβιασμούς, δωροδοκίες fake news (αιχμή και για την προαναφερθείσα αναφορά Μητσοτάκη ότι τα μνημόνια τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ), fake δημοσκοπήσεις και αποστασίες (με αφορμή τα τεκταινόμενα στο κόμμα του Κ. Βελόπουλου).
Επιμένει στο «όχι» για «κυβέρνηση των ηττημένων»

Τις τελευταίες μέρες και ιδίως από το βήμα εκδήλωσης στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε ξανά το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αν είναι δεύτερος, γνωστό και ως «κυβέρνηση των ηττημένων», χαρακτηρισμός που ανήκει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, από την ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου του 2022.

«Από το Βερολίνο λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει το αυτονόητο ότι μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να σχηματιστεί μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές με την απλή αναλογική. Και εξήγησε πως η προϋπόθεση αυτή δεν είναι κάποιο «καπρίτσιο» ή «εμμονή», αλλά είναι κάτι που «το λένε τα μαθηματικά», ότι δηλαδή «δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δεν συμμετέχει σε αυτή το πρώτο κόμμα», το λέει «και η πολιτική λογική και η πολιτική ηθική», και «το λέει και ο εκπρόσωπος του τρίτου κόμματος σήμερα», του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, τα στελέχη του οποίου δηλώνουν «ότι θα είναι ανοιχτοί να συνεργαστούν με το κόμμα το οποίο θα κερδίσει τις εκλογές».
https://www.topontiki.gr/2023/04/24/siriza-triplo-etima-gia-ntimpeit-dimoskopisis-tileoptiko-chrono/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έρχονται λιγότερα τεκμήρια 30% το 2025 – Τι θα σημαίνει για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Μείωση κατα 30% των τεκµηρίων διαβίωσης εξετάζουν οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών για το επόμενο έτος. Θυμίζουμε ότι στα δίχτυα των ...