Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Και τώρα, η ώρα των προγραμμάτων!

Παρά την «τοξικότητα» και τα υψηλά ντεσιμπέλ που κυριαρχούν στην προεκλογική αντιπαράθεση, 25 ημέρες πριν τις κάλπες έρχεται και η ώρα των προτάσεων, αφού όλα τα κόμματα ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα προγραμματικά ξίφη τους.

Άλλωστε, κάθε κόμμα έχει τα δικά του επιχειρήματα για να καταλήξει σε μία κοινή εκτίμηση: ότι, δηλαδή, έχει κάθε συμφέρον να προβάλει τις προγραμματικές του προτάσεις και να αφήσει την πολιτική συζήτηση να επικεντρωθεί ακριβώς εκεί: στα προγράμματα και στο τί «κομίζει» στον δημόσιο διάλογο ώστε να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχεδιασμό των βασικών κομματικών επιτελείων, τις επόμενες ημέρες όλοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους εφ’ όλης της ύλης: συγκεκριμένα, στην τρέχουσα εβδομάδα θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους κωδικοποιημένα αλλά και αναλυτικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ -που είχε μεν παρουσιάσει πρώτο προτάσεις τον Δεκέμβριο του 2022 αλλά τώρα ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα μία συγκεφαλαιωμένη, συνοπτική και ανανεωμένη εκδοχή των προτάσεών του.
Σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ειδική εκδήλωση αλλά και στις καθημερινές ομιλίες και παρεμβάσεις, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δε θα παρουσιάζει μόνο προτάσεις του τύπου «αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα», αλλά θα επιχειρεί να περιγράψει πώς φαντάζεται ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα την Ελλάδα του 2027, στο τέλος δηλαδή της επόμενης τετραετίας. Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αναλάβει την κωδικοποίηση του προγράμματος και την ανανέωσή του. Μάλιστα, αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει και ειδικές θέσεις για τη νέα γενιά, σε μία προσπάθεια να πιάσει ένα «κανάλι» επαφής με τους νέους -που θεωρούνται και «ρυθμιστές» των εκλογών, αν αποφασίσουν να προσέλθουν στην κάλπη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει συγκεντρωμένες τις θέσεις που αφορούν στη νέα γενιά και στα προβλήματά της, ξεκινώντας από την άρση των δυσκολιών ένταξης στην αγορά εργασίας ή εισόδου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συνεχίζοντας με την αντιμετώπιση του φαινομένου του «μισού μισθού-μισής ζωής», αλλά και με εκτενείς αναφορές σε δύο ακόμη άξονες: την αντιμετώπιση των συνθηκών εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν στην αγορά, αλλά και την διαχείριση της στεγαστικής κρίσης, που έχει καταστήσει απαγορευτική κάθε μετακόμιση νέων ανθρώπων σε ένα σπίτι της αρεσκείας τους -θα παρουσιαστούν προτάσεις «απεγκλωβισμού 25άρηδων, 30άρηδων και 40άρηδων από το παιδικό δωμάτιο», όπως τονίζει στο Matrix24.gr κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου.

Το ντιμπέιτ των Δελφών

Πέραν αυτών, οι τρεις αρχηγοί που διεκδικούν να σφραγίσουν τις εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα εμπλακούν και σε ένα… «ασύγχρονο» ντιμπέιτ, με τις παρουσίες τους στο Φόρουμ των Δελφών, που θα έχουν αμιγώς οικονομικό χαρακτήρα. Βάσει, λοιπόν, του προγραμματισμού, οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (26 – 29 Απριλίου) και θα περιγράψουν το όραμά τους για την Ελλάδα του μέλλοντος: την αρχή θα κάνει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας, θα ακολουθήσει την Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης και θα κλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Παρασκευή.
http://www.matrix24.gr/2023/04/ke-tora-i-ora-ton-programmaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...