Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Συμπεριφορές πολιτικών

Η αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών θα εκφρασθεί στις επερχόμενες εκλογές με αύξηση της αποχής και μια τάση απόρριψης των συστημικών κομμάτων και ενίσχυσης περιθωριακών σχηματισμών, φαινόμενα που θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα διακυβέρνησης, ενώ θα πλήξουν και τα χαρακτηριστικά νομιμοποίησης της όποιας κυβέρνησης. Για να αντιμετωπισθεί και στην πορεία να αντιστραφεί αυτή η αρνητική πορεία πρέπει να συμβούν πολλά και σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, ένα πρώτο βήμα, που μπορεί να γίνει άμεσα, είναι να αναβαθμισθεί η ποιότητα των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις περιφέρειες, στους δήμους.
Οπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, για το σημερινό απογοητευτικό σκηνικό σημαντικό μέρος ευθύνης φέρουν και οι ψηφοφόροι. Πρέπει και αυτοί να επιλέγουν τους καλύτερους, και η συγκεκριμένη περιγραφή δεν αφορά μόνο την ικανότητα και τις γνώσεις, αλλά και το ήθος και τη γενικότερη συμπεριφορά. Κάποια στιγμή οι πολίτες, όποιο κόμμα και αν υποστηρίζουν, πρέπει να ψηφίζουν ανθρώπους που έχουν να επιδείξουν έργο στη ζωή τους και στους οποίους αναγνωρίζουν ποιότητα και αποτελεσματικότητα. Μόνον έτσι δεν θα τους απαξιώνουν, αλλά, αντίθετα, θα τους σέβονται και θα τους εμπιστεύονται.

Σε συζητήσεις στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, οι τοποθετήσεις πολλών, από όλο το ιδεολογικό φάσμα, είχαν ως κοινή συνισταμένη την απογοήτευση. Μεγάλος αριθμός αυτών κατέληγε στο ισοπεδωτικό, και μάλλον υπερβολικό και άδικο, συμπέρασμα ότι «όλοι ίδιοι είναι» και στην επιλογή της καταψήφισης των «μεγάλων» ή της αποχής.


Το τελευταίο διάστημα ήταν αρκετές οι περιπτώσεις ευρωβουλευτών, από διαφορετικές παρατάξεις, που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα και εξέθεσαν τα κόμματά τους. Το θετικό είναι πως οι ηγεσίες φαίνεται ότι αρχίζουν να αφουγκράζονται την οργή της κοινωνίας και στις περισσότερες περιπτώσεις αντέδρασαν άμεσα.


Το δίδαγμα προφανές. Τα στελέχη των κομμάτων πρέπει να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν προσβάλλει ούτε τον εαυτό τους ούτε τους ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή είναι αρκετά πιθανό μετά τις εκλογές να χρειαστεί συνεργασία κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καλό θα ήταν όλοι οι πολιτικοί να είναι προσεκτικοί στο τι κάνουν και στο τι λένε. Δεν μπορεί μεγάλα κόμματα να οικοδομούν μια στρατηγική προσέγγισης και αυτή να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από ακραίες δηλώσεις ή την ατυχή υιοθέτηση συνθημάτων σε δημόσια θέα. Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι πολίτες οφείλουν να μην παρασύρονται από την εικόνα, αλλά να ασχολούνται, να ενημερώνονται και να διαπιστώνουν οι ίδιοι την ποιότητα των υποψηφίων.

Μόνο έτσι θα είναι σε θέση να βελτιώσουν με την ψήφο τους το επίπεδο των εκπροσώπων τους εκλέγοντας, ως βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, ανθρώπους καταξιωμένους, που δεν θα τους απογοητεύουν.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562379422/symperifores-politikon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...