Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Για χρήσιμους ευρωβουλευτές

Οι Ελληνες δεν δίνουμε την πρέπουσα προσοχή στην Ευρώπη. Σαν η εξέλιξή της να μην είναι καθοριστική για την εθνική μας επιβίωση. Εάν η Ενωση δεν αναπτυχθεί με τρόπο που την ενισχύει, εάν διαλυθεί, τότε, όπως όλες οι χώρες-μέλη, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι τις μεγάλες προκλήσεις που σαρώνουν τον κόσμο. Εμείς, επιπλέον, αντιμετωπίζουμε και τον δημογραφικό μαρασμό καθώς και τους κινδύνους της ανήσυχης περιοχής μας. Πρέπει να κατανοήσουμε πως ό,τι είναι καλό για την Ευρώπη είναι καλό για την Ελλάδα. Ετσι, η Ελλάδα οφείλει να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με επιχειρήματα και ζήλο – οι εκπρόσωποί της να βρίσκονται στη γέφυρα και στις μηχανές, όχι να βολτάρουν καβγαδίζοντας στο κατάστρωμα.  Με αυτό το κριτήριο οφείλουμε να επιλέγουμε τους ανθρώπους που μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν χρειάζεται να σταθούμε στα απογοητευτικά πεπραγμένα των Ελλήνων ευρωβουλευτών αυτής της περιόδου για να διαπιστώσουμε ότι αντί η χώρα μας να επιδιώκει δραστήριο ρόλο στην Ευρώπη, τα κόμματά μας συνεχώς μεταφέρουν τις αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού σκηνικού στην ευρωπαϊκή πίστα. Υποψήφιοι για την Ευρωβουλή συχνά επιλέγονται πρόσωπα ως χάρη σε κάποιους για να απολαύσουν γενναιόδωρο μισθό για αρκετά χρόνια, ή επειδή το κόμμα θέλει να τα κρατήσει εκτός εσωτερικής πολιτικής σκηνής, ή επειδή θέλει να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά τους για επιτεύγματα άσχετα με την πολιτική και την Ευρώπη. Το κακό δεν είναι τόσο ότι κάποιοι ευρωβουλευτές μπορεί να αποδειχθούν κατώτεροι των προσδοκιών μας, όσο ότι πολλοί κινούνται αποκλειστικώς εντός του πλαισίου της ελληνικής πολιτικής σκηνής, με κύριο στόχο να ταπώσουν τον κομματικό αντίπαλο, όχι να προαγάγουν ό,τι συμφέρει την Ε.Ε. και, συνεπώς, την Ελλάδα. Ουδείς «ξένος» συγκινείται με το μόνιμο αφήγημα ότι η «δική μας» παράταξη θα σώσει την Ελλάδα, ενώ οι αντίπαλοί μας τη χαντακώνουν. Αυτά που βλέπουν όλοι είναι αδιαφορία για την ευρωπαϊκή πορεία και εμμονή με ζητήματα στενού ελληνικού ενδιαφέροντος, που συχνά αποσκοπούν κυρίως στην εξυπηρέτηση κομματικών ή και προσωπικών συμφερόντων.

Χρειαζόμαστε ευρωβουλευτές που γνωρίζουν τα κρίσιμα ζητήματα και που κατανοούν ότι το ευρωπαϊκό και το εθνικό συμφέρον είναι ένα και το αυτό. Που μπορούν να πείσουν Ελληνες και εταίρους γι’ αυτό.

https://www.kathimerini.gr/opinion/562380982/gia-chrisimoys-eyrovoyleytes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...