Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Κριτική για ηθικούς λόγους, αλλά και… ακρίβεια

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή αφενός την υπόθεση Πάτση, αφετέρου τις πολιτικές της που ευνοούν, όπως της καταλογίζουν την αισχροκέρδεια, και κατ’ επέκταση την ακρίβεια.

Σηκώνοντας το θέμα Πάτση, στην Χαριλάου Τρικούπη, μιλούν για μία απολύτως εκτεθειμένη κυβέρνηση, εμπλέκοντας και προσωπικά τον πρωθυπουργό, αφού εκτιμούν ότι «η πολιτικά απαράδεκτη και βαθιά ανήθικη πρακτική» του κ.Πάτση, ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Μιλούν δε, για τελείως λάθος μήνυμα, όταν η κοινωνία δοκιμάζεται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν το

πρόβλημα των κόκκινων δανείων ως μέσο πλουτισμού τους. Καταλογίζουν λοιπόν, εκ νέου, μετά την υπόθεση των υποκλοπών, νοοτροπία του ‘κράτους – λάφυρο’ στην κυβέρνηση, κάτι που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν έτσι. «Τη στιγμή που αφήνει τους προμηθευτές ενέργειας να κερδοσκοπούν, που αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών και δεν αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια στην αγορά, τα ΕΛΤΑ κάνουν ανάθεση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στον κ.Πάτση για να προσφέρει νομικές υπηρεσίες και συμβουλές», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, ενώ στο παρασκήνιο υπόσχονται περαιτέρω …σκλήρυνση της στάσης τους.

Την ίδια ώρα, στην Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση ότι διαιωνίζει τον κύκλο της αισχροκέρδειας και τροφοδοτεί την ακρίβεια. Επαναλαμβάνοντας ότι μέσα σε έναν χρόνο η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη ενός νοικοκυριού έφτασε στο 12% και θα αγγίξει το 15% μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ στα βασικά είδη διατροφής αποκλειστικά η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 15-23%, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής περιγράφουν το περίφημο ‘καλάθι του νοικοκυριού’ ως μία ‘τρύπα στο νερό’ που δεν κάνει κάτι άλλο από το να νομιμοποιεί και να μονιμοποιεί παράλληλα της ακρίβεια.

Για τροφοδότηση της αισχροκέρδειας ασφαλώς την κατηγορούν και με αφορμή τα τεκταινόμενα στην ενέργεια, όπου παρατηρούν ότι πάγια τακτική της κυβέρνησης είναι να νομοθετεί με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, χωρίς καμία διαβούλευση, ενώ όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές οδηγίες που ενισχύουν την προστασία των καταναλωτών, καθυστερεί περί τα δύο χρόνια μόνο και μόνο για να τις φέρει στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Χαριλάου Τρικούπη θυμίζει με νόημα ότι έχει ζητήσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ακόμα να σταματήσουν οι ‘γκρίζες ζώνες’ στα τιμολόγια του ρεύματος και να υπάρξει διαφάνεια στις χρεώσεις. Στοχεύοντας εξάλλου στην πάταξη της αισχροκέρδειας στην πράξη και όχι στα λόγια, πρότεινε εγκαίρως την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά που προμηθεύεται κάθε οικογένεια, καθώς και την εφαρμογή πραγματικών ελέγχων στην αγορά.

http://www.matrix24.gr/2022/10/kritiki-gia-ithikous-logous-alla-ke-akrivia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου