Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Οικονόμου για πετρέλαιο κίνησης: Δεν προβλέπεται άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση

Στο μέλλον παραπέμπει η κυβέρνηση το ζήτημα της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, παρά το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή, μια αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή είχε δημιουργήσει προσδοκίες για επαναφορά του μέτρου.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «πρέπει να εξετάσουμε το θέμα του ντίζελ, δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δύο μήνες. […] Θα δούμε εάν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι το επόμενο διάστημα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, παραδεχόμενος ότι όντως παρατηρείται έξαρση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, φαινόμενο που η κυβέρνηση παρακολουθεί και ότι η όποια παρέμβαση θα γίνει -αν τελικά γίνει…- στο «σωστό χρόνο».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση του «Π» σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2023 και το γεγονός ότι περιλαμβάνει ποσό μόνο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για έκτακτες ανάγκες σχετικά με την ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τα όρια του προϋπολογισμού και κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τον μετριασμό του αποτυπώματος της κρίσης στην κοινωνία, θυμίζοντας το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, από τον οποίο έχουν αντληθεί ως τώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, άνω των δύο δισ. ευρώ.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 και 21 Οκτωβρίου, με σχεδόν μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της ενεργειακής κρίσης, ο Γ. Οικονόμου δήλωσε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει απόφαση, μιλώντας για ενδεχόμενη συμφωνία των χωρών-μελών για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και κάποιου είδους πλαφόν στην τιμή του, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη για κοινές παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη συζήτηση που αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2023 περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται σε αυτόν και που υλοποιούν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ (αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φοιτητικού επιδόματος, κλπ), επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία για το επόμενο έτος προβλέπεται σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.


Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, παρά τις δράσεις της κυβέρνησης η κοινωνία και ειδικά τα πιο αδύναμα στρώματα δοκιμάζονται και δέχονται σοβαρές πιέσεις στα εισοδήματά τους από την κρίση. «Οι αντοχές μας δοκιμάζονται σκληρά», σημείωσε, αν και προσέθεσε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα και να υπάρχουν ακόμα και ελλείψεις σε κάποια είδη, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι το πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης είναι σταθερά στα υψηλότερα της Ευρώπης.

Κατά τα λοιπά, και με αφορμή τη δήλωση Μηταράκη περί διακομματικής συμφωνίας για διεξαγωγή των πρώτων εκλογών με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η συζήτηση για το θέμα έχει κλείσει και ότι οι πρωτες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική -η οποία, όπως σημείωσε, δεν συνδράμει στη σταθερότητα για τη χώρα- και οι δεύτερες με το νόμο Θεοδωρικάκου, που αποτέλεσε επιλογή της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στην τραγική υπόθεση των μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο, ο Γ. Οικονόμου επισήμανε ότι «η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό και οφείλει η ηγεσία της Τουρκίας, αντί να κατηγορεί άλλους για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν μέσα στην επικράτειά της, να διερευνήσει το περιστατικό, να τιμωρήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωσή της με την ΕΕ», προσθέτοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης ήδη έχει ενημερώσει όλα τα διεθνή φόρα και οργανισμούς.


Επίσης, για τις καταστροφές στην Κρήτη από τη θεομηνία, αφού αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε ότι μετά την αυτοψία του κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβη στις πληγείσες περιοχές, «χορηγείται άμεσα ποσό 6 χιλ. ευρώ σε καθένα από τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί, καθώς και ποσό των 800 χιλ. ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου και το Δήμο Σητείας για τις άμεσες ανάγκες. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Περιφέρειας, τα οποία θα συνδράμουν και κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές».


Τέλος, όσον αφορά στο περιστατικό βιασμού 19χρονης από άνδρες της ΔΙΑΣ στο Α.Τ. Ομόνοιας, αλλά και τις αιχμές για τη στάση της αστυνομίας σχετικά με την ανατριχιαστική υπόθεση του Κολωνού, κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό» για το οποίο ήδη γίνεται έρευνα, υπογράμμισε ότι οι επίορκοι θα αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα, αλλά και προσέθεσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει υποδειγματική δουλειά σε πολλές περιπτώσεις και ότι το έργο της δεν πρέπει να μηδενίζεται.
https://www.topontiki.gr/2022/10/17/ikonomou-gia-petreleo-kinisis-den-provlepete-amesi-paremvasi-apo-tin-kivernisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου