Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

«Κανείς δε μπορεί να συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι συντηρητικά κόμματα»

Ξεκάθαρος για την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και την πορεία της οικονομίας εμφανίζεται στην συνέντευξή του στο topontiki.gr ο Παύλος Γερουλάνος.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ στηρίζει τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι κινήθηκε με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς της Δημοκρατίας. «Με τις πράξεις του ο κύριος Μητσοτάκης υπονόμευσε το κύρος της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή. Ποιος μπορεί να συνεργαστεί με έναν πρωθυπουργό που παραβίασε έτσι αρχές της Δημοκρατίας ή να εμπιστευτεί έναν πρωθυπουργό που του παρακολουθούσε το τηλέφωνο; Η αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να συνεργαστεί με άλλο κόμμα κρατά τη πολιτική ζωή του τόπου σε ομηρία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος.

Οπαδός της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος σχολιάζοντας τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Κανείς δεν έχει ξεχάσει τα δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ για την σχέση του με την εξουσία. Συνέπραξε με τα πιο οπισθοδρομικά στοιχεία στην ηγεσία της δικαιοσύνης προσπαθώντας να την ελέγξει». Χαρακτηρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συντηρητικά σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται ξανά εργαστήρι πολιτικής.

Ο πρώην Υπουργός δεν κρύβει και τους φόβους του για την οικονομία καθώς όπως λέει «αν η Ελλάδα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική, θα βρεθεί σε αδιέξοδα που θα καλεστούν να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι παρόλο που οι υποκλοπές είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία δε φαίνεται να χάνει στις δημοσκοπήσεις;


Ο κ. Μητσοτάκης μετά την ανάδειξη του θέματος των υποκλοπών δεν είναι ο ίδιος πρωθυπουργός με αυτόν που ήταν πριν. Έχασε κύρος στους ψηφοφόρους του, απομονώθηκε από τους φίλους του, αμαύρωσε την εικόνα του στο εξωτερικό. Στους αντιπάλους του, εσωτερικούς και εξωτερικούς, φαντάζει απλά ανασφαλής και αφερέγγυος. Με την ακρίβεια να πλήττει κάθε Ελληνικό νοικοκυριό και την Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία μας, η χώρα χρειάζεται πολιτική ασφάλεια και σταθερότητα. Δεν θα έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο μέχρι να αλλάξει πρωθυπουργό. Η ζημιά που έκανε στον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης ωχριά μπροστά στην ζημιά που έκανε στην χώρα και στην πολιτική ζωή του τόπου. Τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο φτάνουν να κάνουν ανατριχιαστικές συγκρίσεις με την Πολωνία και την Ουγγαρία, ενώ ανάγκασε ξένες πρεσβείες συμμάχων μας να τον εκθέσουν αρνούμενες διαρροές του Μαξίμου. Με τις πράξεις του ο κύριος Μητσοτάκης υπονόμευσε το κύρος της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή. Η απόφασή του να παρακολουθήσει πολιτικό του αντίπαλο, απομόνωσε τη Νέα Δημοκρατία από το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό. Δεν μπορώ να ξέρω αν υπήρχε πολιτικός αρχηγός που σκεφτόταν συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία αλλά τώρα μετά το θέμα των υποκλοπών έχει κάθε λόγο να την απορρίψει. Ποιος μπορεί να συνεργαστεί με έναν πρωθυπουργό που παραβίασε έτσι αρχές της Δημοκρατίας ή να εμπιστευτεί έναν πρωθυπουργό που του παρακολουθούσε το τηλέφωνο; Η αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να συνεργαστεί με άλλο κόμμα κρατά τη πολιτική ζωή του τόπου σε ομηρία. Σε τέτοιες περιπτώσεις το αποτύπωμα στις δημοσκοπήσεις έπεται.

Διαλέξατε τον θεσμικό δρόμο εξ’ αρχής στην παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα αλλάζατε κάτι στις κινήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ;

Ο κ. Ανδρουλάκης κινήθηκε όπως όφειλε σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς της. Από τη δική του πλευρά, έκανε πράξη το «όλα στο φως». Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ανησυχούν ότι τους παρακολουθούν τόσο τολμηροί. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης «όλα στο φως», όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Τι έκανε όμως; Όταν ήρθε η ώρα για την Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή, αρνήθηκε το ένα πράγμα που θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση. Αρνήθηκε να άρει το απόρρητο των ανθρώπων που έκαναν τη δουλειά για εκείνον. Και όχι μόνον αυτό, έβαλε τους βουλευτές του να απορρίψουν σημαντικές καταθέσεις εμπλεκομένων και έστειλε την αδελφή του να πει στα κανάλια ότι όποιος μιλήσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλακή. Από τη μια έχουμε το «όλα στο φως» του κ. Ανδρουλάκη. Από την άλλη έχουμε το «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη. Είναι ξεκάθαρο ποιος από τους δύο ζει στο σκοτάδι.




Ποιο είναι το πολιτικό συμπέρασμα από το θέμα των παρακολουθήσεων; Που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ;


Η διαφοροποίηση των κομμάτων δεν καθορίζεται μόνο από τις υποκλοπές.
Τα εθνικά θέματα, η ανάπτυξη και η διανομή του πλούτου, οι θέσεις για την υγεία και την παιδεία, η αντίληψη για το κοινωνικό κράτος και τον ρόλο του στην στήριξη των αδύναμων αλλά και των παραγωγικών Ελλήνων είναι θέματα που καθορίζουν τη διαφορά μεταξύ των προοδευτικών και συντηρητικών κομμάτων. Αν όμως έπρεπε να διαλέξω μια διαφορά μεταξύ των δύο, αυτό θα ήταν η αντίληψή τους για την εξουσία και κατ΄ επέκταση για την δημοκρατία. Πάνω σε αυτόν τον άξονα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συντηρητικά κόμματα. Η πρώτη πιστεύει ότι η εξουσία πρέπει να απορρέει από λίγους και για αυτό ψήφισε το νόμο για το επιτελικό κράτος που μάζεψε όλη την εξουσία στο Μαξίμου.
Οι υποκλοπές δεν είναι τίποτα άλλο από την έκφραση της απόλυτης εξουσίας που θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Κανείς επίσης δεν έχει ξεχάσει τα δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ για την σχέση του με την εξουσία. Απαξίωσε την τοπική αυτοδιοίκηση με έναν ερμαφρόδιτο νόμο περί απλής αναλογικής, συνέπραξε με τα πιο οπισθοδρομικά στοιχεία στην ηγεσία της δικαιοσύνης προσπαθώντας να την ελέγξει, προσπάθησε να χειραγωγήσει κομματικά τα επιμελητήρια και τους συνεταιρισμούς, συμμετείχε σε δράσεις που περιορίζουν τον πραγματικό διάλογο στα πανεπιστήμια και όταν ήρθε η μεγάλη δοκιμασία, αντί να ανοίξει τις τηλεοπτικές άδειες και την πολυφωνία προσπάθησε με κάθε τρόπο να τις εκμεταλλευτεί για πολιτικό όφελος του ελέγχου τους. Στο ίδιο το κόμμα ακόμα επιβάλλεται μια μικρή, ιστορική μειοψηφία στην βούληση των πολλών. Απέναντι σε αυτόν το συντηρητισμό, το ΠΑΣΟΚ προτάσσει κάτι καινούργιο. Με τον νέο του πρόεδρο προσφέρει κάτι άφθαρτο στην πολιτική ζωή του τόπου. Με τον διάλογο που έχει ανοίξει για τις θέσεις του κόμματος προσκαλεί την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά. Και με τις θέσεις που παρουσιάζει δείχνει να είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες τις κοινωνίας. Σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι σημαντικό ότι έχουμε καταφέρει να μας ακούει και να μας υπολογίζει η Ελληνίδα και ο Έλληνας.

Φοβάστε ένα νέο Μνημόνιο και περίοδο αβεβαιότητας; Έχετε κάνει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

Δεν ξέρω αν θα λέγεται μνημόνιο. Ξέρω όμως ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική, θα βρεθεί σε αδιέξοδα που θα καλεστούν να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους ενώ η ακρίβεια οδηγεί τα νοικοκυριά σε χρεοκοπία. Τα κέρδη δεν μένουν και δεν πολλαπλασιάζονται στην εγχώρια οικονομία αλλά φεύγουν στο εξωτερικό και ο λογαριασμός που θα καλεστούμε να πληρώσουμε μεγαλώνει. Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από αναδιανομή πλούτου μέσα από την οικονομική δραστηριότητα και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι να βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και περισσότερους Έλληνες στην ενεργή οικονομία. Μέχρι δηλαδή να υποστηρίξουμε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τον αστείρευτο πλούτο της χώρας που σήμερα μένει αναξιοποίητος. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι μια έκρηξη δημοκρατίας που θα μεταφέρει τις αποφάσεις κοντά στον πολίτη. Αυτό θα γίνει μόνο με μια γενναία αποσυγκέντρωση της εξουσίας σε θεσμούς που λογοδοτούν στην κοινωνία. Δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους συνεταιρισμούς και τα πανεπιστήμια. Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει μόνο με κόμματα που πιστεύουν στην Ελληνίδα και στον Έλληνα και τέτοιο κόμμα είναι σήμερα μόνο το ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία και η παράδοσή του αποτελούν εγγύηση άλλης αντίληψης για την εξουσία.

Μιλάτε συνεχώς για φρέσκες ιδέες και προτάσεις. Έχει το ΠΑΣΟΚ αυτές οι προτάσεις;

Και βέβαια έχει. Χαίρομαι που το κόμμα μας γίνεται ξανά εργαστήρι πολιτικής και συμβάλλω όσο μπορώ κι εγώ με προτάσεις για μια δίκαιη κοινωνία και μια παραγωγική οικονομία. Προτάσεις που βασίζονται στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, αποσυγκέντρωση της εξουσίας και δίκαιης αναδιανομής του πλούτου μέσα από την διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα, που μίλησε για δυσαναλογία μισθών και ενοικίων και έπειτα κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπέρ της κοινωνικής κατοικίας.
Το πρώτο κόμμα που πρότεινε μείωση Φ.Π.Α και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Το πρώτο κόμμα που καταθέτει έκτοτε συνεχώς προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, όπως το κλιμακωτό πλαφόν στην τιμή λιανικής ή η κινητροδότηση στους καταναλωτές ώστε κάθε νοικοκυριό να γίνει παραγωγός ενέργειας. Προτάσεις για την άμυνα – εθνική ασφάλεια, όπως το εμπάργκο όπλων, για το οποίο έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι οφείλει να επιβληθεί από την ΕΕ προς την Τουρκία. Και κάτι ακόμα: Ο διάλογος που ξεκινήσαμε για την έμφυλη βία, η ψηφιοποίηση του κόμματος μέσω του digitalsociety.gr, ο ανοιχτός διάλογος μέσω του site που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να συνδιαμορφώσει τις θέσεις του κόμματος, αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να επανασυνδεθεί με την βάση του και να ακούσει την κοινωνία.


Λέτε ναι σε προγραμματική συνεργασία στις πρώτες εκλογές με αναλογική και αποκλείεται κάθε συνεργασία στις δεύτερες κάλπες;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και όλοι μας συντασσόμαστε στο δρόμο της πολιτικής αυτονομίας και της ευθύνης απέναντι στη χώρα. Θέλουμε ισχυρή εντολή για να ηγηθούμε και να συμπράξουμε σε μια κυβέρνηση με ξεκάθαρο σοσιαλδημοκρατικό προοδευτικό πρόσημο. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μιλήσουμε πάνω σε καθαρές προτάσεις και όχι με αγωνία για το ποιος θα πάρει ποια καρέκλα. Μια συνεργασία που είναι καλή για τον τόπο και το μέλλον των παιδιών μας μπορεί να γίνει μόνο αν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε για να διορθώσουμε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος που ταλανίζουν τον τόπο. Αν αποφασίσουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του τόπου από την εξάρτηση της κεντρικής εξουσίας και ανοίξουμε τον δρόμο να παίρνονται γρήγορες αποφάσεις από θεσμούς που λογοδοτούν. Μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την πρόοδο της κοινωνίας.

Έχουμε παιδεία συνεργασιών στην Ελλάδα;

Ο Ελληνικός λαός ζητάει συνεργασίες κομμάτων. Ζητάει να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη δημοκρατία όπου ένας δεν θα ελέγχει τα πάντα. Η κοινωνική απαίτηση όμως δεν μπορεί να γίνει πράξη όσο τα κόμματα και οι αρχηγοί τους σκέφτονται μόνο με όρους ελέγχου της εξουσίας. Ηγεσίες που παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ή έχουν αυτοσκοπό να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας δεν έχουν καμία θέση στην σύγχρονη κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι συνεργασίες θέλουν σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, διαπραγμάτευση και σύνθεση πάνω σε προγραμματική βάση. Θέλουν καθαρούς στόχους που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά. Πιστεύω ότι οι επόμενοι μήνες, όπου η πολιτική ηγεσία θα καλεστεί να κάνει πράξη την απαίτηση της κοινωνίας, θα αποτελέσουν μεγάλο σχολείο για τα κόμματα που ακόμα σκέφτονται με όρους παρελθόντος.
https://www.topontiki.gr/2022/10/02/geroulanos-sto-topontiki-gr-kanis-de-bori-na-sinergasti-me-ton-mitsotaki-nd-ke-siriza-ine-sintiritika-kommata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αυτές είναι οι προμήθειες των τραπεζών που καταργούνται από Πέμπτη 9 Ιανουαρίου

Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα μεθαύριο, Πέμπτη θα ξεκινήσει το μέτρο των μειώσεων και των μηδενικών χρεώσεων στις προμήθειες των τραπ...