Ορυμαγδός. Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις αναφορικά με τον –διαγραμμένο πλέον από την ΚΟ της ΝΔ– βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Εναν άνθρωπο ο οποίος, όπως έχει αποκαλυφθεί, δήλωσε στο πόθεν έσχες του ότι μετέχει εταιρικά σε τρεις εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, γεγονός καταφανώς παράνομο για ένα βουλευτή. Τα όσα έχουν έρθει όμως τις τελευταίες ημέρες στο φως της επικαιρότητας αναφορικά με τον Ανδρ. Πάτση καθιστούν την επίμαχη επιχειρηματική δραστηριότητά του απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να απεκδυθεί από τις βαρύτατες ευθύνες της αναφορικά με το γεγονός ότι ο Πάτσης είχε επιλεγεί από τη ΝΔ προκειμένου να στελεχώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος, πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Πρόκειται άλλωστε για κάτι που δηλώνει σε κάθε τόνο ο ίδιος ο Ανδρ. Πάτσης στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του μετά τις αποκαλύψεις αναφορικά με το πρόσωπό του: «Ολοι γνώριζαν τη δράση μου»…
Η αγορά των δανείων
Σύμφωνα λοιπόν με την καταγγελία που έκανε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, η εταιρεία Πλάτων ΑΕ Ειδικού Σκοπού Τιτλοποιήσεων Απαιτήσεων, έχοντας μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, «αγόρασε το 2011 μέσω της εταιρείας δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 62.771.892 ευρώ, αντί συνολικού τιμήματος 4.300.000 ευρώ…». Βάσει των όσων κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, την επίμαχη εταιρεία ο Ανδρ. Πάτσης την «έφτιαξε το 2010 με έναν Κύπριο».
Ο Ανδρ. Πάτσης σε συνέντευξη που έδωσε αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία δηλώνοντας: «Υπήρξα συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς για πολλά χρόνια. Το 2010 η τράπεζα αποφάσισε ένα κομμάτι αποσβεσθέντων δανείων, διαγραμμένων δανείων που δεν μπορούσε να εισπράξει παρά τις προσπάθειες που έκανε, να το πουλήσει. Η τράπεζα μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες έναντι 4 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν ως δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτή είναι η μία και μοναδική συναλλαγή που έκανε αυτή η εταιρεία. Αυτή η εταιρεία είχε μια οδηγία, να μπει σε διαδικασία τηλεφωνικής όχλησης σε ενημέρωση των ανθρώπων αυτών, να κάνει μια προσφορά για μείωση του ποσού κατά 60% και πάνω και αν υπήρχε κάποια εξόφληση, μπορούσαν να πάρουν και απόδειξη εξόφλησης του δανείου οι άνθρωποι».
Το πρώτο και πλέον σοκαριστικό απότοκο των επίμαχων δηλώσεων Πάτση είναι ότι όχι μόνο η εταιρεία του αγόρασε αντί μόλις 4,3 εκατ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια αξίας 62 εκατ., αλλά και πως η επίμαχη αγορά πραγματοποιήθηκε μέσω δανείου που του έδωσε η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς! Η εταιρεία του Ανδρ. Πάτση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, δεν κατέθεσε ούτε 1 ευρώ από ίδια κεφάλαια.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το Documento έχει στην κατοχή του λίστα με μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων «κόκκινων» δανείων, τα οποία η Πλάτων Τιτλοποιήσεις ΑΕ αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς. Η συγκεκριμένη λίστα των επίμαχων δανείων που αγόρασε η εταιρεία και την οποία έχει στην κατοχή του το Documento αφορά ποσό που ξεπερνάει τα 11 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται πολλές εκατοντάδες δάνεια, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά πολύ μικρό δανειακό υπόλοιπο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ.
Δηλαδή, βάσει της σημερινής αποκάλυψης του Documento η εταιρεία του Ανδρ. Πάτση αγόρασε «δάνεια του λαού». Δηλαδή δάνεια πολύ μικρής αξίας, γεγονός που καθιστά αυτονόητο ότι μεγάλο ποσό αυτών θεωρείται πολύ πιθανό να εξοφλήθηκε από τους πιστωτές, οι οποίοι δεν θα θέλησαν να πληρώσουν υπέρογκα δικαστικά έξοδα για τόσο μικρά ποσά. Αρα η εταιρεία του Ανδρ. Πάτση φαίνεται ότι απέκτησε «κόκκινα» δάνεια που θεωρούνται «φιλέτο». Γεγονός που ναι μεν είναι νόμιμο αλλά δεν φαντάζει καθόλου ηθικό, αφού ένας βουλευτής κατέχει εταιρεία η οποία καλείται να εισπράξει δάνεια πολύ μικρής αξίας από απλούς πολίτες.
Η παρανομία που γνώριζε το Μαξίμου μέσω Documento
Υπάρχει όμως και το παράνομο. Στην τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε ο Ανδρ. Πάτσης για το φορολογικό έτος 2020 δήλωσε ότι ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του μετέχουν εταιρικά σε συνολικά 19 εταιρείες. Τρεις εξ αυτών είναι η Diagorlia Ltd, η Sightgreen Ltd και η Horselord Ltd, οι οποίες έχουν έδρα στην Κύπρο και ανήκουν κατά 100% στον Ανδρ. Πάτση. Επίσης, η σύζυγός του δηλώνει ότι κατέχει το 100% των μετοχών της εταιρείας Starmass Ltd που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμμετοχή του Ανδρ. Πάτση και της συζύγου του σε αυτές τις τέσσερις αλλοδαπές εταιρείες είναι εντελώς παράνομη, αφού βάσει του ν. 3113/2003 –και της σχετικής τροπολογίας του η οποία ψηφίστηκε το 2016– απαγορεύεται η συμμετοχή των βουλευτών και των συζύγων τους στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό.
Ουδόλως βέβαια απασχόλησε αυτό την επιτροπή πόθεν έσχες ή την κυβέρνηση, η οποία οψίμως προσπαθεί να αποδείξει εναγωνίως ότι ουδέν γνώριζε για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ανδρ. Πάτση. Φυσικά, τα δημοσιεύματα του Documento δεν απασχόλησαν ούτε τον ίδιο τον Πάτση, ο οποίος δήλωνε τότε ότι «το να επιχειρεί ανεπιτυχώς να σε συκοφαντήσει η εφημερίδα Documento αφενός είναι τίτλος τιμής, αφετέρου δείχνει πόσο η πολιτική σου παρουσία τούς είναι ενοχλητική. Σε ευχαριστώ, Κ. Βαξεβάνη!!!». Δυστυχώς για τον Ανδρ. Πάτση, οι ειρωνείες του του βγήκαν ξινές, έστω και ετεροχρονισμένα.
Το 1 εκατομμύριο στη Lyktos
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το Documento ήδη από τον Μάιο του 2020 είχε προβεί στις σχετικές αποκαλύψεις που αφορούσαν το πόθεν έσχες του Ανδρ. Πάτση. Τότε το Documento είχε γράψει μεταξύ άλλων ότι ο Πάτσης δεν είχε περιλάβει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που είχε τότε υποβάλει ότι η κυπριακή εταιρεία Horselord Ltd, που του ανήκει κατά 100%, τοποθέτησε 1 εκατ. ευρώ στην πολυμετοχική εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations (συμφερόντων του πρώην πρόεδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς), η οποία το 2017 απέκτησε συνεταιριστικές μερίδες στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Οπως σημείωνε τότε το Documento, η επίμαχη επένδυση της κυπριακής εταιρείας του Ανδρ. Πάτση βρέθηκε «στον δρόμο των εισαγγελικών αρχών όταν διερευνούσαν την πολύκροτη υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς και τις συναλλαγές της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη με εταιρείες συμφερόντων του Μιχ. Σάλλα».
Η εμπλοκή της συζύγου του Κώστα Τσιάρα
Το Documento είχε αποκαλύψει επίσης ότι στην τελευταία δήλωση που είχε υποβάλει τότε ο Πάτσης δεν είχε δηλώσει πέντε εταιρείες, μία εκ των οποίων είναι η Πλάτων Τιτλοποιήσεις ΑΕ, η οποία αγόρασε τα δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης –λίγο καιρό μετά άρχισε να παρακολουθείται από την ΕΥΠ και το περίφημο λογισμικό κατασκοπείας Predator– προχώρησε σε σχετική αναφορά στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, σύμφωνα με όσα προέκυπταν από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του Ανδρ. Πάτση.
Σε αυτή την αναφορά μάλιστα, όπως και στα προαναφερόμενα δημοσιεύματα του Documento, σημειωνόταν ήδη από τότε και η εμπλοκή της συζύγου του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, στην εταιρεία Elite Executive Transportation Services Υπηρεσίες Μεταφοράς Προσώπων Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, η οποία συστάθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2016 και στην οποία διαχειριστής ορίστηκε ο γιος του Ανδρ. Πάτση, μετείχε κατά 70% η εταιρεία All4Tourism. Η τελευταία ανήκε κατά 50% στην κυπριακή Sightgreen Ltd ιδιοκτησίας Πάτση.
Το 30% της Elite Executive Transportation ανήκε στην εταιρεία STAGG Συμβουλευτική και Εμπορική ΙΚΕ, η οποία ανήκει στη σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης.
Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν τότε στο ρεπορτάζ του Documento, «αν και η σύζυγος του υπουργού δηλώνει τη STAGG στο κοινό πόθεν έσχες που υποβάλλει με τον κ. Τσιάρα, ωστόσο δεν εμφανίζει την Elite Executive Transportation, η οποία της ανήκει κατά 30%. Κι αυτό σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί σοβαρή παράλειψη, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε να γνωρίζει». Ουδέν μεμπτό όμως, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε από την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, η οποία δεν διερεύνησε καν την εμπλοκή της συζύγου του Κ. Τσιάρα στην υπόθεση.
Κύκλοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχολίαζαν μεταξύ άλλων προ ημερών ότι «με την αποχώρηση της συζύγου του υπουργού από το εν λόγω εταιρικό σχήμα δεν υφίσταται ουδεμία κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα ήδη από το 2020», καθώς και ότι «όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του υπουργού έχουν δηλωθεί κανονικά στις δηλώσεις πόθεν έσχες».
Εισπράξεις από ΕΛΤΑ και νοσοκομεία
Ούτε εκεί όμως σταματάει η υπόθεση. Το Documento αποκάλυψε τον Μάιο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021 ότι η δικηγορική εταιρεία του Ανδρ. Πάτση είχε εισπράξει ήδη περίπου 100.000 ευρώ μέσα σε έξι μήνες, προκειμένου να παρέχει νομικές υπηρεσίες στα ΕΛΤΑ. Ουδείς ασχολήθηκε με τις αποκαλύψεις του Documento. Τελικά σήμερα, όπως αποκαλύφθηκε από τις σχετικές συμβάσεις που είναι αναρτημένες στη Διαύγεια, η δικηγορική εταιρεία του Ανδρ. Πάτση φαίνεται να έχει εισπράξει συνολικά από τα ΕΛΤΑ ποσό που μαζί με τον ΦΠΑ ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ. Οι τωρινές αποκαλύψεις εξανάγκασαν τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ Γιώργο Κωνσταντόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του.
Υπάρχει και συνέχεια. Πριν από μερικές ημέρες το documentonews.gr αποκάλυψε ότι η ίδια δικηγορική εταιρεία του Ανδρ. Πάτση από το 2021 έως και τον Αύγουστου του 2022 έλαβε συνολικά 24.460,27 ευρώ από το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς αλλά και από την 3η Υγειονομική Περιφερειακή Ενότητα Μακεδονίας και πάλι για την παροχή νομικών υπηρεσιών.
Το βιογραφικό, ο ραδιοσταθμός και η σύζυγος
Ο Ανδρέας Πάτσης ήταν επίσης ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού North 98 στη Θεσσαλονίκη μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Hellenic Media Ventures ΑΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», στις 19 Απριλίου 2012 αυτή απέκτησε το 51% των μετοχών της εταιρείας Ανδρέας Γιαννίκος και ΣΙΑ ΕΕ, που λειτουργούσε τότε τον επίμαχο ραδιοσταθμό, ενώ στις 15 Οκτωβρίου 2015 η εταιρεία του Ανδρ. Πάτση απέκτησε το 92,5% των μετοχών. Στις 14 Δεκεμβρίου 2018 το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανήλθε από 1.173,88 σε 362.826,12 ευρώ. Στις 3 Ιανουαρίου 2019 το 100% των μετοχών του ραδιοσταθμού πουλήθηκε στον δημοσιογράφο και μέλος του ΔΣ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Θανάση Φουσκίδη.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι και η σύζυγος του Ανδρ. Πάτση Βίκυ Παπαλουκά είχε έρθει στο παρελθόν στο φως της δημοσιότητας. Το Documento αποκάλυψε ότι μια από τις ιστοσελίδες που έλαβαν χρήματα μέσω της λίστας Πέτσα (είναι κουμπάρος του Ανδρ. Πάτση) ήταν η pointmedia.gr, ιδιοκτησίας της Β. Παπαλουκά. Το ποσό που δόθηκε ανερχόταν σε 3.000 ευρώ. Οπως έχει αποκαλύψει πάλι το Documento, η Β. Παπαλουκά συγκαταλέγεται επίσης στις περίφημες 23 παράνομες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη, υπόθεση η οποία ερευνάται ακόμη από τη Δικαιοσύνη.
https://www.documentonews.gr/article/koraki-sta-daneia-ftoxon/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου