Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Γονικές παροχές: Ποιοι βρίσκονται στη “δαγκάνα” της εφορίας

Όπως είπε, το αφορολόγητο όριο για δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα παιδιά ή και από τους παππούδες προς στα εγγόνια είναι 800 χιλιάδες ευρώ,  ωστόσο όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται  με τραπεζικές συναλλαγές. Και συνέχισε λέγοντας ότι εάν ο πατέρας θέλει να δωρίσει κάποιο χρηματικό ποσό στο παιδί και αυτό  επιθυμεί να αγοράσει ένα ακίνητο, τότε θα πρέπει να προηγηθεί η μεταβίβαση των χρημάτων μέσω τραπεζικής συναλλαγής και μετά να γίνει η αγορά της κατοικίας από το παιδί προκειμένου να έχει το αφορολόγητο όριο. 

Διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα και οι δύο, συμπλήρωσε.

Αλλά και οι γονείς που δωρίζουν χρήματα ή ακίνητα στα παιδιά τους θα πρέπει πρώτα να τα δικαιολογούν στο Πόθεν Έσχες ή στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλουν τα τελευταία

χρόνια, σημείωσε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το enikonomia.gr

Γονικές παροχές: Ποιοι κινδυνεύουν να ελεγχθούν από την εφορία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ για τις γονικές παροχές,  εφορία θα ελέγξει:

1.Τις διαδοχικές δωρεές:

Οι έλεγχοι  στις διαδοχικές δωρεές θα γίνουν με βάση το χρονικό διάστημα που έγιναν και με όριο τους 6 μήνες. Θα ελεγχθούν οι περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα σε έναν από τους δύο γονείς  (στον πατέρα ή τη μητέρα του ) και μετά  ο γονέας με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι στις  δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ, όπως αναφέρει  η ισχύουσα νομοθεσία.

2.Τις χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές χωρίς αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων από τράπεζες:

Εδώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ καθώς χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Για την απόδειξη της μεταφοράς του ποσού της χρηματικής γονικής παροχής/δωρεάς σε τραπεζικό λογαριασμό αναγράφονται στην δήλωση οι αριθμοί IBAN των τραπεζικών λογαριασμών, μεταξύ των οποίων έγινε η μεταφορά των χρημάτων καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα και επισυνάπτεται το αποδεικτικό μεταφοράς από το πιστωτικό ίδρυμα..

3.Τη μεταφορά χρημάτων σε κοινό λογαριασμό με τρίτο πρόσωπο:

Ερευνώνται οι περιπτώσεις μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο. Επιβάλλεται φόρος δωρεάς 20% για δωρεοδόχους της Β΄ κατηγορίας και 40% για τα πρόσωπα της Γ΄ κατηγορίας εάν αποδειχθεί  η «χρήση» του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το τέκνο/δωρεοδόχο από το τρίτο πρόσωπο.

4. «Πόθεν έσχες» των δωρητών:

Η Εφορία θα ελέγχει αν τα χρήματα που δωρίζονται προέρχονται από εισοδήματα του δωρητή που έχουν  φορολογηθεί και καλύπτουν το ύψος των χρημάτων που δωρίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...