Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Επιθετική» προεκλογική εκστρατεία ζήτησε ο Τσίπρας από το κόμμα

Στην τόνωση του ηθικού και της αυτοπεποίθησης του κόμματος στόχευσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, βάζοντας ένα πλαίσιο του τι πρέπει να κάνει και τι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ από τώρα και για τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές.

Παρεμπιπτόντως, σχολιάζοντας σενάρια περί προθέσεων της κυβέρνησης να κάνει τις εκλογές «στην καρδιά του καλοκαιριού», είπε πως «εμείς λέμε να γίνουν αύριο», αλλά σε κάθε περίπτωση οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν σε χρονική περίοδο η οποία «δεν θα δημιουργεί σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική λειτουργία» και πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως δεν πρέπει να γίνουν «καταμεσής του καλοκαιριού με προφανή στόχο να μην μπορούν να πάνε οι νέοι άνθρωποι που θα είναι στις εποχικές εργασίες, μπας και διασωθεί» ο Μητσοτάκης.
Τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην εξωστρεφή δράση και τη ζύμωση με την κοινωνία τους επόμενους μήνες και γενικότερα όρισε τα καθήκοντα και υπέδειξε το πνεύμα με το οποίο πρέπει να κινηθεί το κόμμα το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα:

– Ζήτησε από το στελεχιακό δυναμικό και τα μέλη του κόμματος πειθαρχία, συλλογικότητα και σεμνότητα.

– Έθεσε το τρίπτυχο Αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές και τις παραθεσμικές πρακτικές του «καθεστώτος» Μητσοτακη – Αλληλεγγύη στην κοινωνία που πλήττεται σε όλα τα επίπεδα – Αλλαγή.


– Κάλεσε τα στελέχη του κόμματος, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει νέα μνημόνια, να θυμίζουν τις επιτυχίες του, τις οποίες αξιοποίησε και η σημερινή κυβέρνηση. Να αναδεικνύουν το γεγονός ότι σε μια περίοδο όπου ίσχυε το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος, παρέδωσε το «μαξιλάρι» των 37δισ., δρομολόγησε ρυθμίσεις που σήμερα η κυβέρνηση παρουσιάζει για δικές της και έλυσε και το «Μακεδονικό» με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας επιπλέον ότι αν στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε με βάση σφιχτούς περιορισμούς, στην εξωτερική πολιτική εφάρμοσε το πρόγραμμά του.

– Ζήτησε επίσης όσους και όσες βγαίνουν στα ΜΜΕ να μην διστάζουν να αναδεικνύουν κεντρικά το θέμα της Οικονομίας, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε, μπορεί ο Μητσοτάκης να εμφανίζει ότι η Οικονομία είναι το προνομιακό του γήπεδο και γενικώς είναι καλύτερος διαχειριστής, ωστόσο στην πράξη τα έχει πάει χειρότερα, παρά και τις δημοσιονομικές ελευθερίες, αφού πλέον ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Ως σημαντικά παραδείγματα ο Αλέξης Τσίπρας έφερε την άνοδο των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων, την επενδυτική βαθμίδα, στόχος που μετατίθεται διαρκώς, καθώς – όπως εκτίμησε – δεν πρόκειται να πιαστεί, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, που παρουσιάζει αύξηση χρέους, μείωση αποθεματικού, ελλειμματικές ταμειακές ροές κ.λπ., και βεβαίως το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει τις τελευταίες μέρες και με αφορμή το σκάνδαλο Πάτση.

Γενικώς έδωσε το «πρόσταγμα» της επίθεσης, ζήτησε από το κόμμα να μην τοποθετείται αμυντικά, ειδικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του συστήματος «να μας πείσουν ότι η απλή αναλογική θα φέρει το χάος» ή ότι τίποτα δεν αλλάζει, αντιθέτως ζήτησε να αναδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και προτάσεις για όλα τα ζητήματα.

Τι να μην κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, ζήτησε τα στελέχη του κόμματος:


– Να μην ζητούν από την κοινωνία να κάνει υπομονή και να επιδεικνύει στάση αναμονής, αλλά να της ζητούν δράση και από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ να καταβάλει κάθε προσπάθεια με τους σύγχρονους και παραδοσιακούς τρόπους να κινητοποιεί μέλη, οπαδούς και φίλους του κόμματος. Καταδίκασε επίσης λογικές «ώριμου φρούτου».

– Να μην αποθαρρύνονται, ταυτόχρονα, από τη «βιομηχανία των δημοσκοπήσεων».

– Να μην συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για ένα κόμμα που έχει τη στρατηγική ότι θα είναι απλώς δεύτερο «και θα διατυπώνει τις ωραίες του απόψεις», αλλά να έχουν στο μυαλό τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και με ό,τι λέει κρίνεται η αξιοπιστία του, δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την εναντίωση της Ομπρέλας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ουσιαστικά πως αν ήμασταν κυβέρνηση, θα στηρίζαμε αυτή την επιθυμία δύο ευρωπαϊκών χωρών, δεν υπάρχει λόγος σήμερα να τροφοδοτούνται διαιρέσεις «περί όνου σκιάς».

– Να ορθώσει ένα «Όχι» σε ό,τι «αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό».
Τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν για την ηγεσία, αν υπάρξει ήττα

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει ο Τσίπρας σε όλους τους τόνους είναι ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτό να κερδίσει τις εκλογές της απλής αναλογικής και να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση και πως είναι η δύναμη που αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, που για να πετύχει την παραμονή του στην εξουσία είναι διατεθειμένος να πάει σε δεύτερες και τρίτες κάλπες, αδιαφορώντας για το πολιτικό και οικονομικό κλίμα.


Μιλώντας μάλιστα την Τρίτη στο δελτίο του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη είπε μεταξύ άλλων πως έχει την «πίστη» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει, η οποία όμως βασίζεται στην πολιτική του εκτίμηση όπως προκύπτει από την αξιολόγηση επιμέρους στοιχείων των δημοσκοπήσεων, ανεξαρτήτως αν στην πρόθεση ψήφου υποεκτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε έτσι ότι η ψαλίδα είναι συνεχώς μειούμενη, η δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι διαρκώς διογκούμενη και πολλαπλάσια της διαφοράς και, τέλος, ότι από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι διαρκώς αυξανόμενη η δυσαρέσκεια απέναντι στην οικονομική πραγματικότητα και την κυβέρνηση. Επομένως, είπε, «είναι απολύτως φυσιολογικό ν’ αναμένουμε τουλάχιστον ότι η δεξαμενή των αναποφάσιστων δεν θα πάει προς την κυβέρνηση, εφόσον στα ποιοτικά στοιχεία η δυσαρέσκεια διογκώνεται».

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε για πρώτη φορά σε ένα ερώτημα που του έχει υποβληθεί πολλές φορές, τελευταία φορά στην πρόσφατη ΔΕΘ, αλλά μέχρι στιγμής προσπερνά με ένα μήνυμα «φυγής προς τα μπρος» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος εργάζονται μόνο για τη νίκη.

Αυτή τη φορά, στο ερώτημα τι θα πράξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις εκλογές για τέταρτη συνεχόμενη φορά (έπειτα από ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές του 2019), αν δηλαδή θα μείνει ή θα φύγει, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε για πρώτη φορά ότι θα προσφύγει στην ετυμηγορία του κόμματος και των 170.000 μελών, υπονοώντας εσωκομματική κάλπη κατά το παράδειγμα του Μαΐου. Κοινώς, τυχόν ήττα δεν συνιστά από μόνη της αιτία οικειοθελούς αποχώρησης. «Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε» σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχει εκλεγεί πολύ πρόσφατα από τη βάση του κόμματος, «έχω ούτως ή άλλως μια εντολή μιας τριετούς θητείας, αλλά θα είναι τα μέλη του κόμματος και στις συλλογικές μας διαδικασίες αυτά που θ’ αποφασίσουν». Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, «το κρίσιμο αυτών των εκλογών δεν είναι αν θα χάσει ο Τσίπρας ή αν θα χάσει ο Μητσοτάκης, αλλά αν θα δοθεί εναλλακτική στους ανθρώπους που σήμερα αγωνιούν».
https://www.topontiki.gr/2022/10/28/siriza-ps-epithetiki-proeklogiki-ekstratia-zitise-o-tsipras-apo-to-komma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου