Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Λιθοβολισμός, μια μαζική παγκόσμια κατακραυγή μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει

Η Αμάλ είναι μόλις 20 ετών και μετά από μια άδικη δίκη αποφασίστηκε πως της αξίζει ο θάνατος δια λιθοβολισμού. Είναι ο πρώτος λιθοβολισμός στο Σουδάν εδώ και μια δεκαετία, κι η Αμάλ θα μείνει φυλακισμένη μέχρι το εφετείο να αποφασίσει τη μοίρα της. Αλλά μια μαζική παγκόσμια κατακραυγή μπορεί να βοηθήσει να σωθεί. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο: Υπόγραψε τώρα και διάδωσέ το παντού.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Θάνατος με λιθοβολισμό. Αυτή είναι η σκληρή μοίρα της Αμάλ στο Σουδάν. Είναι μόλις 20 ετών κι ένας δικαστής αποφάσισε πως της αξίζει να βασανιστεί μέχρι θανάτου για μοιχεία – είναι ο πρώτος λιθοβολισμός εδώ και μια δεκαετία.

Αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα: Η Αμάλ άσκησε έφεση κατά της ετυμηγορίας, και το δικαστήριο μπορεί να αναιρέσει την ποινή και να της σώσει τη ζωή.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο: Η Αμάλ είναι φυλακισμένη μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει τη μοίρα της – γι’ αυτό βοήθησε να φέρουμε την υπόθεση στο προσκήνιο, δείχνοντας παγκόσμια αλληλεγγύη κι αγανάκτηση. Υπόγραψε τώρα, κι όταν η έκκλησή μας αποκτήσει δυναμική, θα την παραδώσουμε κατευθείαν στις κυβερνήσεις με τις οποίες το Σουδάν προσπαθεί να χτίσει σχέσεις, ώστε να απαιτήσουν την απελευθέρωση της Αμάλ. Υπόγραψε τώρα και διάδωσέ το παντού.

Όχι στον λιθοβολισμό της Αμάλ

Η δίκη της Αμάλ ήταν μια απάτη: Της αρνήθηκαν ακόμα και δικηγόρο για να την υπερασπιστεί, μετά από καταγγελίες ότι η αστυνομία απέσπασε παράνομα την ομολογία της. Η Αμάλ επέστρεψε σπίτι της μετά τον χωρισμό της με τον σύζυγό της – τώρα κινδυνεύει με φρικτή εκτέλεση για μοιχεία.

Πριν τρία χρόνια, οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή της επανάστασης του Σουδάν. Αλλά σήμερα ακόμη στερούνται ίσα δικαιώματα και συμμετοχή στη δημόσια ζωή. Κι όσο σοκαριστική κι αν ακούγεται, η υπόθεση της Αμάλ είναι απλά ένα δείγμα της καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών που χειροτέρεψε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο διέκοψε τη δημοκρατική επανάσταση του Σουδάν.

Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ο Σουδανικός στρατός προσπαθεί να γυρίσει τη χώρα πίσω στη σκοτεινή εποχή της υπερσυντηρητικής δικτατορίας του Ομάρ ελ-Μπεσίρ. Οι νέοι ηγέτες του Χαρτούμ προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ – και μια μαζική κατακραυγή των μελών του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο μπορεί να γίνει το αγκάθι που δεν θα μπορούν να αγνοήσουν. Υπόγραψε τώρα.

Όχι στον λιθοβολισμό της Αμάλ

Τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επίθεση σ’ όλο τον κόσμο: Αλλά ξανά και ξανά το κίνημά μας έχει συσπειρωθεί για να αντισταθεί. Έχουμε αγωνιστεί για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία για τα κορίτσια του Αφγανιστάν, για μια νέα συνθήκη ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και για το δικαίωμα στην έκτρωση στις ΗΠΑ. Απ’ το Χαρτούμ μέχρι την Καμπούλ και την Ουάσιγκτον, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

John, Anneke, Mike, Ruth, Antonia, Luis, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου