Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Μητσοτάκης: «Όχι σε πολίτες δύο ταχυτήτων»

Οπως έγραφε χθες η «Κ», οι ορεινοί δήμοι παρουσιάζουν με τα μέχρι τώρα, ανεπίσημα, στοιχεία της απογραφής τριπλάσια μείωση πληθυσμού σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Αγραφα, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τους Δήμους Αγράφων Ευρυτανίας, Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας και Αργιθέας Καρδίτσας και οι εξαγγελίες για επιπλέον ενίσχυση με 90 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων, έχει στον πυρήνα της και αυτόν τον στόχο: την αναπτυξιακή ενίσχυση των δήμων και ως εκ τούτου τη συγκράτηση της δημογραφικής διαρροής. «Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο με όραμα για την επόμενη μέρα. Για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί για μένα μια

εθνική προτεραιότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανατρέψει τη δημογραφική γήρανση στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας. «Πρέπει να ξαναγυρίσουν νέα παιδιά πίσω. Πρέπει τα νέα παιδιά που γεννιούνται εδώ να έχουν λόγο να παραμείνουν και να ζήσουν, να εργαστούν σε αυτόν τον πανέμορφο και ευλογημένο τόπο. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν προφανώς οι κατάλληλες υποδομές, αλλά πρέπει να υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης», σημείωσε. Ο πρωθυπουργός εστίασε κατά την ομιλία του στις ίδιες ευκαιρίες που πρέπει να έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες, λέγοντας πως η κυβέρνησή του έχει δώσει έμφαση σε εκείνους που αισθάνονται «ξεχασμένοι» από την κεντρική εξουσία. «Με αυτή την κυβέρνηση και με εμένα πρωθυπουργό δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων», σημείωσε.

Το μοντέλο το οποίο σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στους Δήμους Αγράφων Ευρυτανίας, Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας και Αργιθέας Καρδίτσας αποτελεί πρότυπο για όλους τους ορεινούς δήμους της χώρας. Ενα σαφές πλαίσιο για το τι επιδιώκει το μοντέλο αυτό έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, λέγοντας πως «επιδιώκουμε την ανάδειξη των Αγράφων ως τόπου διαμονής και σημαντικού προορισμού, τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού, τη συγκράτηση, αλλά ακόμη και την αύξηση του πληθυσμού. Σχεδιάζουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας και άλλες, εφάμιλλες των άλλων περιοχών της Ελλάδας», κατέληξε. Τα έργα μελετήθηκαν, συζητήθηκαν, αξιολογήθηκαν και προτεραιοποιήθηκαν με βάση τις ανάγκες και τις προτάσεις των κατοίκων, κάτι που τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «το πρόγραμμα αυτό δεν το σχεδιάσαμε εμείς για σας, το σχεδιάσατε εσείς για σας».

Το σχέδιο δίνει έμφαση στις υποδομές, με τους περισσότερους πόρους να κατευθύνονται εκεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο οδικό δίκτυο, στην αναπτυξιακή προοπτική και φυσικά στις δομές κοινωνικής στήριξης. Στοιχεία απαραίτητα για να μπορεί να συγκρατηθεί ο τοπικός πληθυσμός. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά και στην ενεργειακή κρίση, εστιάζοντας στο γεγονός πως την περασμένη Παρασκευή για μία ημέρα όλη η ηλεκτρική ενέργεια της χώρας παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: υδροηλεκτρικά, ανανεώσιμες και φωτοβολταϊκά. Παράλληλα «καθησύχασε» τους πολίτες πως οι ΑΠΕ έχουν συγκεκριμένες θέσεις. «Αλλού θα μπουν τα αιολικά, αλλού θα μπουν τα φωτοβολταϊκά και αλλού θα γίνουν τα υδροηλεκτρικά. Γι’ αυτό να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ο,τι έγινε έγινε, αλλά από εδώ και στο εξής στα βουνά αυτά, στα ψηλά βουνά τα οποία χαρακτηρίζονται “απάτητα”, δεν θα υπάρξουν νέα έργα ανανεώσιμων πηγών, δεν θα υπάρχουν μεγάλες ανεμογεννήτριες».

https://www.kathimerini.gr/politics/562098136/mitsotakis-ochi-se-polites-dyo-tachytiton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου