Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

Επιχείρηση λεηλασίας της αριστερής ψήφου

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Χαρακτηριστική της προεκλογικής στρα­τηγικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η τοπο­θέτηση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή, όταν εισηγήθηκε στη Βουλή την τροπολογία για τη διατήρηση του αφορολόγητου.
Επιχειρηματολογώντας για τη ρύθμιση είπε ότι «είναι σε μια κατεύθυνση που διευρύνεται η ταξική μας μεροληψία και στα μεσαία στρώματα». Για να προσθέσει στην συνέχεια πως «το πολιτικό αντίστοιχο αυτής της διεύρυνσης είναι το κάλε­σμα των ανθρώπων που είναι πράσινοι, που είναι σοσιαλδη­μοκράτες, που είναι κομμουνι­στές, που είναι αριστεροί, να είμαστε μαζί».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «δεν είμαστε στις συνθήκες που ηγεμονεύει ο νεοφιλελευθερισμός», «κυ­ριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά παντού είναι τρωτός στην αντίδραση των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων, που φο­βούνται και την κεντροδεξιά, πόσο μάλλον την άκρα δεξιά».
Μάλιστα, με αφορμή αντι­παράθεση που είχε με το ΚΚΕ, κατέδειξε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να αποσπάσει όσο περισσότερους ψήφους μπορεί από τα «αριστερά του». Έκανε έκκληση προς του ψηφοφόρους κομμά­των που ασκούν από αριστερά κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ «να πιέ­σουν» να αλλάξει η γραμμή «για να μπορέσουμε μαζί να αντιμε­τωπίσουμε τον φόβο».
Φυσικά, ο υπουργός Οικονο­μικών δεν είδε τον νεοφιλελευθερισμό -που όντως έχει ώς πο­λιτική επιλογή η Νέα Δημοκρα­τία- στην πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τρίετία. Δεν είδε νεοφιλελευθερισμό στη λιτότητα, την αποδοχή των «ευρω-κανόνων», στην προσαρμογή του κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου, στις ιδιωτικο­ποιήσεις, στους νόμους που ο ίδιος υπέγραψε για φοροαπαλ­λαγές στους εφοπλιστές και το κεφάλαιο.
Εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να «επαναφέρει» ένα τμήμα από τους 920.000 ψη­φοφόρους που έχασε μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και των τελευταίων ευρωεκλογών. Εκτιμά, μάλιστα, ότι ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του εκλο­γικού δυναμικού επέλεξε στις τελευταίες εκλογές τη Νέα Δη­μοκρατία και ότι «κρύβονται» στην αποχή. Μέσω της προσπά­θειας αυτής θα επιχειρήσει, επίσης, να περιορίσει τις δυνα­τότητες της Νέας Δημοκρατίας να πετύχει την αυτοδυναμία των 151 εδρών, αυξάνοντας το μέγεθος της εκλογικής πίτας.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να εγκλω­βίσει τη λαϊκή ψήφο, παράλ­ληλα προετοιμάζεται και για τον ρόλο της «προοδευτικής αντιπολίτευσης». Με άλλα λό­για, για να παίξει το παιχνίδι του «νέου διπολισμού» και να εδραιώσει τη θέση του ως ο έτερος πόλος της κυβερνητικής διαχείρισης. Κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που έχει δια­σφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πο­σοστό του 23,3% που είχε στις ευρωεκλογές. Τα περίφημα «ανοίγματα προς το κέντρο» που πραγματοποιεί προεκλο­γικά, θα διαδραματίσουν με­τεκλογικά τον ρόλο τους στην εμπέδωση της νέας κατάστα­σης. Ειδικά εφόσον υπάρχει το δεδομένο ενός εκλογικού συστήματος χωρίς το μπόνους των 50 εδρών στις μεθεπόμε­νες εκλογές.
Εξυπακούεται πως στην προεκλογική περίοδο η χρήση της κρατικής μηχανής για εκλογικό όφελος δεν θα έχει όρια. Παράλληλα, θα εστιά­σει σε αυτό που θεωρεί «επικοινωνιακό πλεονέκτημα», με ανοιχτές συγκεντρώσεις και έμφαση στις πολωτικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυ­ριάκο Μητσοτάκη. Για την προεκλογική περίοδο στο εσω­τερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει και οι κατάλληλες «ανακατατάξεις», με τον ηγετικό πυρή­να του κόμματος να έχει ανα­λάβει τις κυριότερες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Anonymous Greece: Αυτοί είναι οι Τούρκοι που έριξαν τις σελίδες των υπουργείων

Τα στοιχεία των δύο ατόμων που βρίσκονται πίσω από τα «χτυπήματα» σε ελληνικούς στόχους, δημοσίευσαν οι Anonymous Greece το βράδυ της Πα...