Το σύνθημα «έριξε», αμέσως μετά την ευρωκάλπη, η Goldman Sachs:
«Το ρίσκο υψηλότερου κόστους εργασίας, μείωσης στην ευελιξία της αγοράς εργασίας και επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας μισθών (sic) εξαφανίζεται με μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ανάλυση της γνωστής τράπεζας επενδύσεων, λίγες ώρες μετά την προαναγγελία των πρόωρων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου στη χώρα μας.Η ανυπομονησία για επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα δεν έμεινε μόνο σε επίπεδο ανάλυσης. Ήδη, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια «βιασύνης» των εργοδοτών για ρεβάνς. Η πρώτη εβδομάδα μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές βρήκε τους
εργαζόμενους στην τράπεζα Πειραιώς ξανά στους δρόμους.
Αντιδρούν στην ενδεχόμενη μετακίνηση 1.200 τραπεζοϋπαλλήλων της διεύθυνσης Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (RBU) σε τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας τους ή/και σε απώλεια θέσεων εργασίας, όπως γράφαμε στο ρεπορτάζ της «Εποχής» της 10ης Φεβρουαρίου.
Πέντε από τα εργατικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην τράπεζα δεν καθησυχάστηκαν καθόλου από τις προφορικές διαβεβαιώσεις (της Τρίτης 28/5) της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς προς το προεδρείο της ΟΤΟΕ και πραγματοποίησαν νέα απεργία την Παρασκευή 31/5, απαιτώντας οι προφορικές δεσμεύσεις της εργοδοσίας να γίνουν γραπτές.
Η ίδια η τράπεζα, προσπαθώντας να προλάβει την εν λόγω απεργία, εξέδωσε ανακοίνωση (την Πέμπτη 30/5), στην οποία διαβεβαιώνει ότι «θα διαφυλαχθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων πλαισιώσουν το όποιο νέο σχήμα» και ότι «οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει, εκτός εάν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν».
Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε πόσο «εθελοντικά» μπορεί κάποιος εργαζόμενος να πάρει τη μία ή την άλλη απόφαση, σε καθεστώς εκβιασμού.
Στα παραπάνω επέμεινε η εργοδοσία και στη συνάντηση της Παρασκευής, κάτι που δεν ικανοποίησε τα σωματεία που συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση.
Στα παραπάνω επέμεινε η εργοδοσία και στη συνάντηση της Παρασκευής, κάτι που δεν ικανοποίησε τα σωματεία που συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση.
«Λίγα είναι τα ψωμιά σας»
Την ίδια στιγμή, σχολάρχες εκφράζουν ανοιχτά απειλές για διώξεις, αν «αλλάξει η κατάσταση». Αυτό καταγγέλλουν στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) δεκάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα του alfavita.gr, το οποίο επιβεβαιώνει η ΟΙΕΛΕ, σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αττικής, λίγο μετά από συνέλευση των εκπαιδευτικών, εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας επιτέθηκε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών του σχολείου, λέγοντας πως «πρώτα θα σας τελειώσω και μετά θα πεθάνω» και «λίγα είναι τα ψωμιά σας», αναφέροντας μάλιστα τον χρόνο που υπολειπόταν μέχρι τις εκλογές.
Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι «το εν λόγω σχολείο παραβιάζει συστηματικά την εκπαιδευτική νομοθεσία περί απαγόρευσης πολιτικής δραστηριότητας, διοργανώνοντας συχνά εκδηλώσεις με πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και προεκλογικές συγκεντρώσεις».
Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, οι εργοδότες αποθρασύνονται, διότι γνωρίζουν την πάγια θέση της ΝΔ για αναθεώρηση του σημερινού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάργηση των νόμων Φίλη – Γαβρόγλου περί κρατικής εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων και προστασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από αναιτιολόγητες καταγγελίες συμβάσεων, την υποδηλωμένη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες.
Όπως θυμίζει σε επιστολή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Νοέμβριο του 2018, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, ο πρόεδρος των σχολαρχών πανηγύριζε μετά τη θεσμοθέτηση από τον κ. Αρβανιτόπουλο των απολύτως ελεύθερων, αναιτιολόγητων απολύσεων, μιλώντας για «γαλήνη» και για μια «ιδιωτική εκπαίδευση που αναπνέει ελεύθερα».
Η Ομοσπονδία δηλώνει από την πλευρά της ότι «θα προασπίσει τα καταγεγραμμένα σε διεθνείς και εγχώριες συνθήκες θεμελιώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και θα διασφαλίσει πως δεν θα επιστρέψουμε σε εποχές που όλοι στη χώρα μας θέλουμε να ξεχάσουμε».
ΚΤΕΛ και ΔΕΠΑ
Με λογική «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» φαίνεται ότι σκέφτονται και εργοδότες των ΚΤΕΛ καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στα συνδικάτα των εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ), είναι πολλά τα κρούσματα ανάλογων «προειδοποιήσεων» με αυτές που εξαπολύουν οι σχολάρχες, καθώς και προκαταβολικών πανηγυρισμών για την επερχόμενη, όπως εκτιμούν, επικράτηση της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές. Πιο πρόσφατα περιστατικά καταγράφηκαν σε Εύβοια και Γιάννενα.
Μην ξεχνάμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί πολλάκις υπέρ της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων (έναντι των κλαδικών), κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους εργοδότες του συγκεκριμένου κλάδου (και όχι μόνο).
Στο κλίμα τρομοκρατίας των ημερών εντάσσεται και η αγωγή των εργολαβικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ΔΕΠΑ, κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) και κατά των δύο σωματείων μελών της (ΕΝΕΡ ΔΕΠΑ και ΣΕΦΑ ΔΕΠΑ), με στόχο η απεργία να κριθεί παράνομη και καταχρηστική και να επιβληθούν χρηματικές ποινές αν συνεχιστεί.
Η απόφαση, που βγήκε την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, απαλλακτική για τα δύο σωματεία. Η απεργία της ΠΟΕ κρίθηκε παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, ενώ πολλοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας για συγκέντρωση στα δικαστήρια και συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Με φόντο την παραπάνω εξέλιξη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ζήτησε (και πέτυχε) την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Δημ. Τζώρτζη, αποδίδοντάς του ευθύνες για τη δρομολόγηση (ή τη μη παρεμπόδιση) των παραπάνω νομικών κινήσεων κατά των εργολαβικών εργαζόμενων.
Η αγωγή εκ μέρους των εργολαβικών εταιρειών βρίσκεται σε αντίθεση με τις πολιτικές δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου για κατάργηση της εργολαβοποίησης των εργαζομένων που απασχολούνται για δεκαετίες στη ΔΕΠΑ. Δεσμεύσεις που φαίνεται ότι «πάγωσαν», καθώς το ζήτημα θα μετατεθεί στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.
Πρόκειται για μία εκλογική μάχη που, πριν καλά – καλά ξεκινήσει, ένα τμήμα της εργοδοσίας τη βλέπει ως αφετηρία για «εκδίκηση» απέναντι σε εργαζόμενους και συνδικάτα που «τόλμησαν», σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, να διεκδικήσουν ορισμένα βασικά δικαιώματα ή να υπερασπιστούν σημαντικές κατακτήσεις.
Και ακόμη δεν είδαμε τίποτα…
Και ακόμη δεν είδαμε τίποτα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου