Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Τελευταία γκάλοπ: ΝΔ 38%-ΣΥΡΙΖΑ 23% με άνετη αυτοδυναμία

Σοβαρό πρόβλημα συσπείρωσης από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζει στις τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα έχει καταγράψει και έχει μεταφέρει στον πρωθυπουργό ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την διαφορά που θα έχει η ΝΔστις εθνικές κάλπες.Το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί στους ψηφοφόρους του οι οποίοι μπορεί να μην πάνε καν στις κάλπες γνωρίζοντας ότι το κόμμα
τους θα είναι δεύτερο, αλλά η συνεχόμενη αυξητική τάση της ΝΔ η οποία πλησιάζει το 40%, εξασφαλίζει αυτοδυναμία και θα πετύχει ένα πρωτοφανή εκλογικό θρίαμβο.
Φαίνεται λοιπόν από τα στοιχεία των μετρήσεων ότι:
  1. Η ΝΔ θα αυξήσει σίγουρα τα ποσοστά που είχε στις ευρωεκλογές. Στις κυλιόμενες επιβεβαιώνεται ότι εάν πάρει με το μέρος της την πλειοψηφία των αναποφάσιστων θα πλησιάσει το 40% (38%-40%).
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει τρια σοβαρά προβλήματα. Την απροθυμία των ψηφοφόρων να πάνε να ψηφίσουν γιατί ξέρουν ότι το αποτέλεσμα δεν θα ανατραπεί, την δυναμική που αναπτύσσει ο Γ. Βαρουφάκης αριστερότερα του κυβερνητικού κόμματος και τους αναποφάσιστους που η τάση δείχνει ότι θα πάνε με το πρώτο κόμμα, δηλαδή τη ΝΔ. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεσοσταθμικά στο 23%, αλλά εάν υπάρξει αποχή, μπορεί να πέσει στο 22% ή και στο 21%.
  3. Το Κίνημα Αλλαγής στις κυλιόμενες που έχουν καταγράψει τις εσωκομματικές εξελίξεις κινείται κοντά στο 7%-8%, δεν φαίνεται δηλαδή να έχει καταγραφεί κάποια αξιοσημείωτη αύξηση ή μείωση των ποσοστών του.
  4. Άγνωστος «Χ» είναι τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ. Στις κυλιόμενες Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση κινούνται στο 5% χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη προς τα πάνω για τον Βελόπουλο και προς τα κάτων για την Χρυσή Αυγή.
  5. Το ΚΚΕ κινείται στα όρια των ποσοστών που κατέγραψε στις ευρωεκλογές.
  6. Το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη ίσως είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών εάν τελικά όχι απλά μπει στη βουλή αλλά πλησιάσει το 4% καθώς παίρνει χιλιάδες απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπερασματικά η πρώτη θέση της ΝΔ όχι απλά έχει κριθεί αλλά θα διευρυνθεί σημαντικά σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Το ζητούμενο είναι η αυτοδυναμία, μια αυτοδυναμία που φαίνεται ότι θα την έχει και μάλιστα σχετικά άνετα όσα κόμματα και αν μπουν στη βουλή. Με 7κομματική Βουλή η ΝΔ θα πάρει 156 βουλευτές και με 6κομματική 162. Άρα η υπόθεση αυτοδυναμίας είναι «κλειδωμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...