Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Το Χονγκ Κονγκ, ακριβότερη πόλη στον κόσμο και η Ζυρίχη στην Ευρώπη

Οκτώ από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στην Ασία, και το Χονγκ Κονγκ είναι η ακριβότερη όλων. Ακολουθούν κατά πόδας το Τόκιο, η  Σιγκαπούρη και η Σεούλ, ενώ η Ζυρίχη είναι η ακριβότερη πόλη στην Ευρώπη και καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Η εικόνα προκύπτει από σχετική έρευνα της συμβουλευτικής  εταιρείας USA Mercer που μελετά το κόστος της ζωής ιδιαιτέρως για τους μετανάστες εργαζομένους.
Η έρευνα έχει διεξαχθεί σε σύνολο σχεδόν 500 πόλεων και τα πορίσματά της βασίζονται στη σύγκριση του κόστους ζωής με  κριτήριο 200 ετερόκλητους παράγοντες : ανάμεσά τους, το κόστος στέγασης, μεταφορών, ένδυσης αλλά και ψυχαγωγίας. Ως σημείο αναφοράς η USA
Mercer λαμβάνει τη Νέα Υόρκη, ενώ τα διάφορα κόστη υπολογίζονται βάσει της ισοτιμίας του εκάστοτε νομίσματος προς το δολάριο. Από τις σχετικές έρευνες προέκυψε έτσι πως η Ζυρίχη δεν είναι μόνον η ακριβότερη πόλη της Ευρώπης, αλλά και ακριβότερη από τις ασιατικές μητροπόλεις, όπως η οικονομική μητρόπολη της Κίνας, η Σαγκάη, η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, το Πεκίνο, αλλά και η Νέα Υόρκη και η Σεντζέν.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων  ακολουθούν την Ζυρίχη οι άλλες μεγάλες πόλεις της Ελβετίας, η Βέρνη, που στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνει τη 12η θέση, και η Γενεύη στη 13η θέση. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατάταξη του περασμένου έτους, οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υποχωρήσει σε χαμηλότερες θέσεις επειδή έχει ανατιμηθεί το δολάριο έναντι του ευρώ και άλλων ευρωπαϊκών νομισμάτων.
Ενδιαφέρον πόρισμα της μελέτης είναι πως το κοινώς θεωρούμενο πανάκριβο Λονδίνο έρχεται μόλις στην 23η θέση, όταν στην 27η θέση βρίσκεται η Μόσχα. Η Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ και της πανίσχυρης Bundesbank , καταλαμβάνει την 74η θέση, ενώ στην 75η βρίσκεται η δεύτερη μητρόπολη της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη. Οι Βρυξέλλες, που επίσης φημίζονται για το υψηλό κόστος της ζωής, βρίσκονται μόλις στην 77η θέση και το Βερολίνο στην 81η.
Σημειωτέον πως η USA Mercer αναφέρει πως στόχος των μελετών της είναι να διευκολύνει τις πολυεθνικές που εγκαθιστούν θυγατρικές τους σε διάφορες χώρες, αλλά ακόμη και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, να υπολογίσουν το ύψος που πρέπει να έχουν οι αμοιβές των μεταναστών που εργάζονται στην επικράτειά τους. Οπως υπογραμμίζουν τα στελέχη της USA Mercer, «το κόστος της ζωής αποτελεί σημαντικό στοιχείο από το οποίο κρίνεται το πόσο ελκυστικά θα είναι μια πόλη για τις ξένες επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...