Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

ΚΙΝ.ΑΛ: Τι μας έδειξε η «υπόθεση Βενιζέλου»

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Η Φώφη Γεννηματά ως «Υπολοχαγός Νατάσσα», οι προσωπικές επιδιώξεις και οι λυκοφιλίες του πρώην ΠΑΣΟΚ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρέτησε επισήμως το κοινοβούλιο, δηλώνοντας πως δεν θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή. Να το πούμε όμως από την αρχή (και να το τεκμηριώσουμε στην συνέχεια): Η απομάκρυνση του μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν σημαίνει ότι έβγαλε «αριστερό φλας» το Κίνημα ΑλλαγήςΣημαίνει, μόνον, πως η νέα ηγετική ομάδα του πρώην ΠΑΣΟΚ, θέλει να είναι αυτή –και μόνον αυτή – που θα διαπραγματευθεί τούς όρους για τον συμπληρωματικό ρόλο του κόμματος στις μετεκλογικές
εξελίξεις.
Πολιτικά μιλώντας
Με πολιτικούς όρους είναι αστείο να θεωρεί κανείς ότι ο πολιτικός σχηματισμός που «εγκαινίασε» στην Ελλάδα την μνημονιακή περίοδο, πρωτοστάτησε στην δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, γκρεμίζοντας κατακτήσεις δεκαετιών και συγκυβέρνησε με τον Αντώνη Σαμαρά, επιδιώκει να σχετιστεί με φιλολαϊκές πολιτικές. Οριστικό είναι εδώ και χρόνια το διαζύγιο του, ακόμη και με τις πολιτικές της μεταπολεμικής ταξικής συμφιλίωσης, της «κλασσικής» σοσιαλδημοκρατίας.
Το ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ έχασε οριστικά τους ψηφοφόρους του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχασε κάθε (πολιτικό) φύλο συκής από την Νέα Δημοκρατία, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαξιεί ακόμη και να του ασκήσει κριτική μιας και «συγκυβερνήσαμε»,  όπως είπε πριν λίγες εβδομάδες στην Βουλή. Δεν έχασε όμως την μνήμη των «περασμένων μεγαλείων» του δικομματισμού. Αυτή που διαμορφώνει στα παλιά και νέα στελέχη του μια εμφανέστατη λαχτάρα για οποιοδήποτε είδος κυβερνητικής εξουσίας. Εδώ και τώρα.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά την κίνηση της Φώφης Γεννηματά να μην αποδεχθεί την αξίωση του πρώην προέδρου, Ευάγγελου Βενιζέλου, να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, γνωρίζοντας ότι αυτό θα τον οδηγήσει σε μερική ανεξαρτητοποίηση, καταδεικνύει όλα τα παραπάνω.
Επίσης ξεγυμνώνει την φυσιογνωμία του ΚΙΝ.ΑΛ, γιατί η πολιτική του προδιάθεση να αποτελέσει ένα «εκκρεμές», που θα μπαλώσει κάθε ανάγκη διαχείρισης και εφαρμογής των προαποφασισμένων πολιτικών, αντανακλάται και στις σχέσεις των προσώπων και φατριών που το απαρτίζουν.
Μέσα σε όλα
Έτσι, λοιπόν, με το νέο εσωκομματικό σκηνικό η Φώφη Γεννηματά διαμορφώνει αντικειμενικά  τους καλύτερους όρους γι’ αυτήν,ώστε να διαπραγματευθεί,  χωρίς «εσωτερικό εχθρό» μετεκλογικά, τον πολιτικό ρόλο του ΚΙΝ.ΑΛ ανάλογα με το αποτέλεσμα. Αυτά ενώ στον ορίζοντα υπάρχουν κι οι μεθεπόμενες εκλογές με (κάτι σαν) απλή αναλογική.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ έχει προαναγγείλει ότι, εφόσον απαιτηθεί από τα πράγματα, θα αξιοποιήσει τυχόν διερευνητική εντολή, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση με βάση το (ιδιαίτερα ευέλικτο) πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος .
Παράλληλα όμως αφήνει κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για μετά τις εκλογές. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή της: «Δεν υπάρχει κανένα κόμμα στην Ευρώπη προ των εκλογών που να λέει πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα. Τις απαντήσεις θα τις δώσει ο ελληνικός λαός. Από εκεί θα καθορίσουμε τη στάση μας. Είμαστε ένα κόμμα που βάζουμε πάνω απ’ όλα την ομαλότητα και την πολιτική σταθερότητα. Δεν είμαστε χθεσινοί και τυχοδιώκτες. Θέλουμε η χώρα να έχει έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης».
Σαφέστατο: Πρωτίστως ομαλότητα, δευτερευόντως προοδευτικός πόλος. Δηλαδή μπορούμε και με την Ν.Δ, μπορούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και με τους δύο μαζί.
Σιδηρά κυρία
Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει μία παράξενη για τα δεδομένα της πυγμή. «Όλοι οφείλουν να είναι στρατιώτες»! Με φράσεις όπως αυτή η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται ως η … «υπολοχαγός Νατάσσα» στο Κίνημα Αλλαγής.
Ξαφνικά έγινε η πρόεδρος που «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της» αναρωτώμενη για την υπόθεση Βενιζέλου: «Από πότε ένας πρόεδρος είναι όμηρος των επιλογών των στελεχών του και των προσωπικών τους επιλογών; Μου είναι αδιανόητο όλο αυτό. Ας το κατανοήσουν όλοι, είμαι πρόεδρος, έκανα μια επιλογή και θα κριθώ γι’ αυτή».
Όσο για την αιτιολόγησή της αρκέστηκε στα περί ανανέωσης του κόμματος, δηλώνοντας πως πρόκειται για «ένα μήνυμα διεύρυνσης και ανανέωσης. Στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας δεν επιβραβεύουμε τα στελέχη για την πορεία τους στο χθες, στην προηγούμενη 30ετία». Την ίδια στιγμή προωθεί μια γενιά νεώτερων σε ηλικία στελεχών προσκείμενα στην ίδια.
Ο Ευάγγελος…
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος  πάλι εμφανίζεται ως …απελευθερωμένος, μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να απομακρυνθεί από το ΚΙΝ.ΑΛ. Στην τελευταία ομιλία του στην Βουλή (που χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε πως, αν και δεν θα είναι υποψήφιος, δεν αποχωρεί από την πολιτική αλλά «παραμένω όμως ενεργός και μάχιμος πολίτης».
Μάλιστα, σε μία μάλλον συμβολική κίνηση αμέσως μετά πήγε στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια που τον θέλουν να προτείνεται από την Ν.Δ για την θέση του προέδρου της Δημορκατίας, αν και το θέμα δεν «έχει κλείσει».
Με τη στάση του συνολικά επιβεβαίωσε αυτό που η Φώφη Γεννηματά γνώριζε και φοβόταν: Πως έχει τις δικές του προτεραιότητες και ως βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ θα είχε προσωπική πλατφόρμα και στάση στο μετεκλογικό σκηνικό.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αρνείται τις σχέσεις του με την Νέα Δημοκρατία και κυρίως με τα πολιτικά της προτάγματα. Φροντίζει όμως να «καρφώνει» τους πρώην και νυν προέδρους του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας τους πως είναι όλοι ίδιοι.
Όταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρωτήθηκε αν ο ίδιος συμβολίζει  «τη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία»,  απάντησε: «Δεν τη συμβολίζει η ίδια (σ.σ η Φώφη Γεννηματά) ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμύνης, υπό τον κ. Αβραμόπουλο στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου; Δεν το συμβολίζει αυτό ο κ. Παπανδρέου ο οποίος πήρε, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, την πρώτη πρωτοβουλία για κυβέρνηση συνεργασίας με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη.
…και οι φίλοι του
Για όσους έχουν απορία σχετικά με το πώς η Φώφη Γεννηματά κατέληξε σε αυτή την αποφασιστική κίνηση, όταν εδώ και τόσο καιρό δεν έρχονταν σε ευθεία ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο η απάντηση είναι απλή: Ξέρει με ποιους έχει να κάνει, ξέρει το ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝ.ΑΛ όπως λέγεται σήμερα.
Πραγματοποίησε την κίνησή της αφού το ΚΙΝ.ΑΛ πέτυχε στις ευρωεκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 7.7%.  Πρόκειται για μια επίδοση που «βόλεψε» στην ευρωβουλή τον εσωκομματικός της αντίπαλο, Νίκο Ανδρουλάκη.
Επίσης δημιουργεί ελπίδες στα κορυφαία στελέχη ότι θα εκλεγούν στην επόμενη Βουλή και ίσως να εμπλακούν σε ένα κυβερνητικό σχήμα, εάν ζητηθεί κι επιτευχθεί η κυβερνητική συμβολή του ΚΙΝ.ΑΛ.
Σε μια τέτοια συνθήκη, παρότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαμορφώσει τις εσωκομματικές συμμαχίες του, η Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι κανείς δεν θα «ρισκάρει» το πολιτικό του παρόν και μέλλον για να τον στηρίξει.
Κι έτσι ακριβώς έγινε:
  • Ο υποτιθέμενος εσωκομματικός σύμμαχος του Ευάγγελου Βενιζέλου και πρώην υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθάρισε με την στάση του ότι …μια χαρά είναι στην ευρωβουλή. Επίσης, θα επανέλθει στον εσωκομματικό στίβο μόνον αν τα πράγματα για το ΚΙΝ.ΑΛ δεν πάνε καλά στις εκλογές οπότε η θέση της Φ.Γεννηματά θα είναι πολύ αδύναμη. Με λίγα λόγια … «την έκανε».
Όπως χαρακτηριστικά είπε για τις εκλογές «θα κρίνουν την επιβίωση της παράταξης και την προοπτική της. Καλό θα είναι όλοι οι πρωταγωνιστές του έργου να καταλάβουν ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι πληγωμένος κόσμος τα τελευταία δέκα χρόνια από τις συγκρούσεις, οι οποίες έφεραν μια ιστορική παράταξη στο σημείο να δίνει μάχη επιβίωσης».  Όμως απαντώντας στην προτροπή της Φώφης Γεννηματά «να κάνει την δουλειά του ως ευρωβουλευτής» είπε ότι  «φυσικά θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου, να δίνω τη μάχη μου στην ευρωβουλή» προσθέτοντας πως «αγωνιώ ως απλό μέλος του κόμματος».
  • Όσο για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη,που υποτίθεται πως είχε μια ιδιαίτερη εκτίμηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις απόψεις του, έμεινε επίσης …στις σκιές. Χωρίς καν δημόσια δήλωση, αλλά με «διαρροές κύκλων» προς τα Μέσα Ενημέρωσης, εμφανίστηκε «έκπληκτος και αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις» όπως και «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος».
  • Την τακτική «της πάπιας» ακολούθησαν και τα υπόλοιπα στελέχη που φέρονται να είχαν καλές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος αρκέστηκε στο να αποτιμήσει την αξία του λέγοντας πως «ο Βενιζέλος είναι κεφάλαιο, δεν μπορεί να δεχθούμε ότι μπορεί να μας σέρνει προς μια κατεύθυνση». Ο συνήθως λαλίστατος Ανδρέας Λοβέρδος αρκέστηκε να πει πως είναι κακό πράγμα η εσωστρέφεια στην προεκλογική περίοδο και …τίποτε άλλο.Ίσως η μόνη ενδιαφέρουσα τοποθέτηση ειναί αυτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που ζητά από τη Φώφη Γεννηματά να είναι εξίσου αποφασιστική και στο θέμα του τι θα κάνει μετά τις εκλογές.
Απασχολεί
Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής πάντως θα συνεχίσουν για το επόμενο διάστημα να απασχολούν τα ΜΜΕ αλλά και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.
Η Νέα Δημοκρατία θα παίξει μαζί του το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι», για να διατηρεί την δυνατότητα να αποδώσει τον χαρακτηρισμό της «ευρείας αποδοχής» στην σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει, εφόσον γίνει κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – δεν είναι κρυφό- διαθέτει σειρά κορυφαίων στελεχών που θεωρούν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ αποτελεί σημαντική διέξοδο για την εμπέδωση της επιλογής της «προοδευτικής συμμαχίας». Άλλωστε κι ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη άφησε ανοιχτή κι αυτή την επιλογή, λέγοντας πως ευελπιστεί να αποτελούν οι εξελίξεις προάγγελο αλλαγής πολιτικής για το ΚΙΝ.ΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απάντηση Λατινοπούλου στις καταγγελίες Μπογδάνου – «Το 8% στις δημοσκοπήσεις πόνεσε πολύ και πολλούς»

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου απάντησε στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για τις καταγγελίες περί πλαστών υπογραφών για την ίδρυση του κόμματός της. Η κα ...