Τις δύο επιλογές που διανοίγονται για τη ΔΕΗ ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις περιέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων.
«Η ΔΕΗ, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, μπορεί σίγουρα να ανακάμψει και να γίνει σημαντικά κερδοφόρα με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης», σημειώνοντας ότι είναι εύλογο όλες οι κυβερνήσεις να μη θέλουν να αυξάνεται το ρεύμα και η ΔΕΗ κάνει ότι μπορεί για να απορροφήσει την αύξηση του κόστους «αλλά ως πότε».
Ο κ. Παναγιωτάκης απέρριψε παράλληλα κατηγορηματικά τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέει και αποτελεί συστημικό κίνδυνο και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αποσαφηνίσουν την άποψή τους για το ρόλο της ΔΕΗ στο μέλλον. Ως προς τις δύο επιλογές που διανοίγονται επεσήμανε τα εξής:
Η πρώτη είναι η διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών και του ελέγχου της διοίκησης από το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, το κράτος πρέπει να εγκαταλείψει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της επιχείρησης και να προχωρήσει σε άρση των εμποδίων για προσλήψεις, αμοιβές, προμήθειες και αναθέσεις, με άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από τη νέα κυβέρνηση.
Αν το Δημόσιο δεν έχει την πλειοψηφία, εφόσον βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, αίρονται τα εμπόδια αυτά αλλά δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία μετόχων που θα ορίζει τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και τον ορισμό της διοίκησης. Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε πάντως εφιαλτικά τα σχέδια να πουληθούν πρώτα πακέτα μονάδων παραγωγής και στη συνέχεια να ξεκινήσει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. «Η πώληση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων δεν είναι εξυγίανση. Σε τι θα βάλουμε στρατηγικό επενδυτή; Σε κάτι που θα έχει μετατραπεί σε κουφάρι;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ελεύθερη να δράσει ως εταιρεία με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και να μην επωμίζεται βάρη που αποτελούν υποχρεώσεις της Πολιτείας όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Σχετικά με τα αρνητικά αποτελέσματα του 2018 ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε ότι αυτά οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η αύξηση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και στη μείωση των πωλήσεων.
Έκανε αναλυτική αναφορά στις προβλέψεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ που είναι σε εφαρμογή, τονίζοντας ότι η επιχείρηση είναι εντός στόχων σε όλες τις επιμέρους παραμέτρους που περιλαμβάνονται σε αυτό. Συγκεκριμένα, στη μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, στον περιορισμό του προσωπικού και του κόστους μισθοδοσίας, στις ελεγχόμενες δαπάνες, στις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την επιχείρηση ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
-Η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που δεν έχει δικαίωμα να αυξάνει τις πωλήσεις της αλλά πρέπει βάσει μνημονιακού στόχου να τις μειώνει.
-Παρά τις δυσκολίες η επιχείρηση παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στη χώρα. Οι επενδύσεις του 2018 έφτασαν στα 746,7 εκατομμύρια ευρώ.
- Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει στηρίξει τη βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητά της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έκανε προσφυγή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος. Με τέτοιου είδους άστοχες ενέργειες πυροβολούν τα πόδια τους. Αναμένουμε με αγωνία κάποιο σήμα από τις Βρυξέλλες σχετικά με την έγκριση του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος.
- Η σχέση με το διαχειριστή του Δικτύου Διανομής πρέπει να γίνει πιο τυπική. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ αλλά δίνουν προτεραιότητα στους ιδιώτες προμηθευτές. Η ΔΕΗ πρέπει να εμπλακεί ενεργά στο πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών. Είναι υπό συζήτηση η δημιουργία κοινής εταιρείας που θα παρέχει υπηρεσίες φύλαξης, μηχανογράφησης, κ.α. στον όμιλο αλλά και σε τρίτους.
-Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ απευθύνονται στη βαλκανική αγορά και όχι μόνο στην ελληνική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρει μέτρα ώστε να μην έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα οι γειτονικές χώρες που δεν επιβαρύνονται με το κόστος διοξειδίου του άνθρακα, οπότε οι μονάδες μας θα αποκτήσουν άλλη αξία.
-Η απελευθέρωση της αγοράς πρέπει να επανασχεδιαστεί από την αρχή. Ακόμη και προμηθευτές που διαθέτουν οι ιδιόκτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής προτιμούν να αγοράζουν ρεύμα από τη ΔΕΗ αντί από τις δικές τους εταιρείες. Παράλληλα οι ποσότητες ενέργειας που διατίθενται μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ξεπερνούν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.
-Ειναι υπό επεξεργασία marketing plan ώστε η ΔΕΗ να κρατήσει τον μεγαλύτερο όγκο από τους καλύτερους πελάτες. «Τα τιμολόγια παίζουν σημαντικό ρόλο, πρέπει να μπορούμε να κάνουμε αναδιάρθρωση ώστε να εξυπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης. Παράλληλα η ΔΕΗ ετοιμάζει τη διείσδυση στην αγορά του φυσικού αερίου από το Σεπτέμβριο με στόχο διψήφιο μερίδιο του 2020.
Υπέρ της συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης του πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης τονίζοντας ότι δεν έχει πλέον νόημα η εκχώρηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για ενίσχυση του ΔΕΔΔΗΕ με προσωπικό ώστε να μπορούν να γίνονται αποκοπές καταναλωτών λόγω χρέους και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για μερικό μπλακ άουτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου