Κατά γενική ομολογία οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα είχαν έντονο το εσωτερικό στοιχείο και προσομοίασαν με εθνικές βουλευτικές εκλογές. Δεν ήσαν «χαλαρές» εκλογές ούτε είχαν σαν θέμα τους την ανησυχία για την πορεία της Ευρώπης, τον ευρωσκεπτικισμό και άλλα ζητήματα που απασχόλησαν περισσότερο από άλλες φορές την υπόλοιπη Ευρώπη.
Επομένως δεν υπήρχε «χαλαρή» ψήφος για τους σχηματισμούς που εμφανίστηκαν και ζήτησαν την ψήφο. Το τονίζουμε γιατί πολλά από τα 40 ψηφοδέλτια είχαν διάφορες φιλοδοξίες, που δεν καρποφόρησαν και άλλα, αν και μικρά, έχουν κάτι που ίσως παρουσιάζει ενδιαφέρον αν τα μελετήσει κανείς. Θα σταθούμε σε ορισμένα λίγα παραδείγματα. Το κόμμα του Αλέκου Παπαδόπουλου (Δημοκρατική
Ευθύνη) πήγε άσχημα συγκεντρώνοντας μόνο 18.170 ψήφους, 0.32%, 27ηθέση. Το ίδιο και η Όρθια Ελλάδα του Α. Μητρόπουλου που είχε μια τηλεοπτική παρουσία συνεχή (22.350 ψήφους, 0.4%, 25η θέση. Παρομοίως και το Άρμα Συνεργασίας του Γ. Δημαρά και της ΕΠΟΣ του Β. Πατσίκα (9.920 ψήφους, 0.18%, 33η θέση). Σαν να μην κατάλαβαν τι συμβαίνει…
Άλλοι σχηματισμοί όπως αυτός του Νότη Μαριά (Ελλάδα, Ο Άλλος Δρόμος) ή το ΑΚΚΕΛ (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας) πήγαν καλύτερα και συγκέντρωσαν σε ειδικές περιοχές για διάφορους λόγους αρκετές ψήφους. Ο μεν Ν. Μαριάς σε Κρήτη και Φθιώτιδα (περιοχή καταγωγής του), το δε ΑΚΚΕΛ σε περιοχές όπου υπάρχει έντονο αγροτικό πρόβλημα. Ο Ν. Μαριάς «έπιασε» στον αέρα το ζήτημα της Μακεδονίας (όταν αριστεροί σχηματισμοί κοιμούνται στην κυριολεξία) και τα της Ε.Ε. τα γνώριζε ως ευρωβουλευτής και μίλαγε πιο συγκεκριμένα χωρίς να τάζει ανατροπές, ανυπακοές και άλλα φοβερά που «τρομάζουν» την ευρωκρατία. Το δε ΑΚΚΕΛ είχε στοιχεία στο λόγο του που σχετίζονταν με μια παραγωγική τάξη και με έναν κλάδο της οικονομίας, προχωρούσαν σε ορισμένες γενικεύσεις και εμφάνιζαν και μια πολιτική συμμαχιών με πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Αυτά έχουν μια σημασία γιατί οι αυτοαποκαλούμενες πρωτοπορίες στο χώρο της αριστεράς (μη συστημικής) πήγαν πολύ «καλά»… Η ΛΑΕ κατέγραψε ένα αρνητικό ρεκόρ-σοκ. Από 155.000 και 2.9%, έπεσε στους 31.600 ψήφους, και 0,56% – δηλαδή στην 22ηθέση. ΗΑΝΤΑΡΣΥΑ θα περιοριστεί στις 36.334 ψήφους, 0.64%, 20ή θέση, το Μ-Λ ΚΚΕ στις 12.270, 0.22%, 29η θέση και η ΟΚΔΕ στις 4.820 ψήφους, 0.09%, 37η θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου