Η Γερμανία επαναλαμβάνει πως το θέμα «έχει διευθετηθεί» – Η κακοπαιγμένη παράσταση, στις πλάτες της Ιστορίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ
Η Γερμανία «έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης και της οδύνης που προκάλεσε κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα, αλλά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί», επανέλαβε και σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, με αφορμή την επίδοση, χθες, σχετικής Ρηματικής Διακοίνωσης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το δίδαγμά μας από αυτό είναι να κάνουμε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα να έχουν ως φίλοι και εταίροι καλές σχέσεις και να
αλληλοϋποστηρίζονται προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτό ισχύει επί της αρχής. Σε ό,τι αφορά το νομικό σκέλος, η γερμανική θέση έχει εδώ αποσαφηνιστεί»,δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ είπε; «Αυτό που μας είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε την παράμετρο ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει πολιτικά και νομικά κλείσει. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κοινή “κουλτούρα αναμνήσεων” και για εμφανή δείγματα συμφιλίωσης, έχουμε π.χ. ιδρύσει το Γερμανοελληνικό Ταμείο για το Μέλλον, με το οποίο θέλουμε να προωθήσουμε προγράμματα τα οποία στοχεύουν στο καλό κοινό μέλλον και των δύο χωρών. Άρα δεν είναι απλώς ότι επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε πάντα. Μένουμε προσηλωμένοι στο διάλογο, στη συνεργασία και έτσι θα συνεχίσουμε».
Σημειώνεται ότι χθες ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπενθυμίζουμε ότι μόλις τον Απρίλιο η κυβέρνηση έφερε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Βουλή, με προφανή προεκλογικό χαρακτήρα και ένα «σόου» χωρίς ουσία. Συγκεκριμένα, μετά από τόσο διάστημα στην εξουσία θυμήθηκαν, τότε, να φέρουν για συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της «Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών». Ένα πόρισμα που είναι έτοιμο από το 2016 και η κυβέρνηση το έφερε προεκλογικά στη Βουλή. Μάλιστα, το όλο εγχείρημα έγινε τότε σε «ρηχά» και «ανώδυνα» νερά αφού το συγκεκριμένο πόρισμα μιλάει γενικά και αόριστα για την εκπόνηση «ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής» και για «εθνικό διάλογο». Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, έβαλε στο «ζύγι» τις όποιες ελληνικές διεκδικήσεις με την διατήρηση των «καλών σχέσεων» ανάμεσα στα δύο κράτη, δηλαδή τις «μπίζνες».
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλία του, τον Απρίλιο στη Βουλή, υποστήριξε ότι «στη βάση του πορίσματος» η κυβέρνηση «σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της» υποστηρίζοντας όμως ότι «ενδεχομένως και να είναι μια μακρά διαδικασία διεκδίκησης». Στην πραγματικότητα, η πρόταση της κυβέρνησης (στη βάσει του πορίσματος) δεν περιείχε καμία απαίτηση. Παράλληλα, συγκάλυψε πλήρως τόσο τις ευθύνες της, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του στην ομιλία του, τότε, ανέφερε ότι «θα υπερψηφίσουμε το κείμενο ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης». Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο έσπευσε κατεβάζοντας να τον πήχη να επισημάνει «πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι δύσκολη και νομικά πολύπλοκη». Μάλιστα έσπευσε να περιορίσει τις συνολικές διεκδικήσεις σε ατομικές αποζημιώσεις σημειώνοντας «πως οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν αποζημιώσεις».
Το πραγματικό χρέος
Οι πραγματικές διεκδικήσεις της Ελλάδας προς τη Γερμανία, όπως το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», σε διαδοχικές επίσημες ανακοινώσεις, έχουν ως εξής:
1) 7,160 δισ. δολάρια που επιδίκασε υπέρ της Ελλάδας η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας.
2) 3,5 δισ. δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν την Ελλάδα να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο: Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όσον αφορά στις καταστροφές στην οικονομική υποδομή της χώρας και το κατοχικό δάνειο, έχουν υπολογιστεί με αγοραστική αξία δολαρίου του 1938, που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.
Επιπλέον οφείλουν στην Ελλάδα:
3) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία της χώρας και από τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και
4) Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε βάρος των κατοίκων 100 περίπου ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών) αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.
* Το χαρακτικό είναι από παράνομο λεύκωμα της Κατοχής, με τίτλο «Καλάβρυτα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου