Αντίκτυπο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μπορεί να έχουν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά τις οποίες άφησε ανοικτό παράθυρο για ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα, οι οποίοι μελλοντικά, μπορεί να έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα. Παρά τη χθεσινή σαφή αναδίπλωση από τα Σκόπια, οι μονομερείς κινήσεις από τη γείτονα προβληματίζουν ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος, το οποίο επί της αρχής έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Στο πλαίσιο αυτό, κατά πληροφορίες, στο Ποτάμι έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» δηλώσεις Σλαβομακεδόνων αξιωματούχων με άρωμα αλυτρωτισμού, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους. Αυτό δεν σημαίνει πως στην παρούσα
φάση εξετάζεται «αλλαγή πλεύσης» από την Σεβαστουπόλεως, καθώς συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη σημειώνουν με έμφαση πως η θέση του κόμματος για λύση του χρόνιου μακεδονικού ζητήματος είναι πάγια.
Ωστόσο, η στάση του Ποταμιού δεν μπορεί να θεωρηθεί προεξοφλημένη, ειδικά όταν υπάρχουν τέτοια κρούσματα, που δείχνουν να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα όσα συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις προς τον κ. Θεοδωράκη να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του, ότι των δηλώσεων Ζάεφ είχαν προηγηθεί ελληνικές ανησυχίες για τις τροπολογίες του συντάγματος της γείτονος που άφηναν επίσης παράθυρα για ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας». Οι ίδιες πηγές, δε, σημειώνουν πως σε μία ψηφοφορία υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση του «παρών». Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού συνυπάρχουν, όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, τρεις διαφορετικές τάσεις. Δύο βουλευτές του, οι κ. Αμυράς και Ψαριανός έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως θα καταψηφίσουν. Ο κ. Δανέλλης έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας και σε κάθε περίπτωση η απόφασή του να την υπερψηφίσει είναι ειλημμένη. Υπέρ, αλλά βάζοντας σαφώς αστερίσκους, είναι ο πρόεδρος Σταύρος Θεοδωράκης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης.
Την ίδια ώρα, κατά πληροφορίες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, που τάσσεται επίσης υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, φέρεται προβληματισμένος από δηλώσεις «αλυτρωτικής χροιάς» από πλευράς των γειτόνων, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση του σε μία πιθανή ψηφοφορία. Τα όσα περιγράφονται παραπάνω ακόμα και αν αποτελέσουν πραγματικό και όχι υποθετικό σενάριο, δεν πρόκειται να θέσουν σε «κίνδυνο» τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ακόμα και στην περίπτωση μερικής «μετατόπισης» βουλευτών, το Μαξίμου διατηρεί την απλή πλειοψηφία για να περάσει από την εθνική αντιπροσωπεία η συμφωνία Ελλάδος - ΠΓΔΜ. Αυτό, ωστόσο, που δυνητικά αλλάζει είναι το πολιτικό σκηνικό, καθώς είναι προφανές πως αν το Ποτάμι επιλέξει κεντρικά μία διαφορετική στάση, έρχεται αυτομάτως πιο κοντά στη Ν.Δ. Κατά πληροφορίες, άλλωστε, το μεγαλύτερο «αγκάθι» σε μία πιθανή μελλοντική συνεργασία της Ν.Δ. με το Ποτάμι, για την οποία έχουν ανοικτά εκδηλωθεί στελέχη και των δύο κομμάτων, είναι η στάση της Σεβαστουπόλεως στο θέμα των Πρεσπών, που θεωρείται από την Πειραιώς πως ακουμπά ευαίσθητες χορδές της «γαλάζιας» παράταξης.
http://www.kathimerini.gr/998517/article/epikairothta/politikh/provlhmatismos-sto-eswteriko-toy-potamioy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου