Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Δεν παρατείνεται, αλλά ούτε καταργείται ο νόμος Κατσέλη

Χωρίς να νομοθετηθεί παράταση, αλλά με την προσδοκία ότι αφενός εντός του Ιανουαρίου 2019 θα έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και αφετέρου ότι η εκδίκαση των αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς από την υποβολή της αίτησης, θα εξακολουθήσει στην πραγματικότητα να ισχύει η αναστολή των πλειστηριασμών.
Αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, προκύπτει από όσα ανέφερε χθες ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση της Ενωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). Συγκεκριμένα, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι δανειολήπτες - φυσικά πρόσωπα
μπορούν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή στον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη). Κι αυτό διότι, όπως διευκρίνισε, η προθεσμία 31 Δεκεμβρίου 2018, που υπάρχει στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, είναι καταληκτική σε ό,τι αφορά όχι την αρχική αίτηση υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, αλλά την υποβολή από τον οφειλέτη αιτήματος εξαίρεσης της πρώτη κατοικίας του από τη ρευστοποίηση, βάσει των όσων προβλέπονται στο άρθρο 9.
Σημειώνεται, δε, ότι και σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτική Δικονομίας επιτρέπεται η τροποποίηση ισχυρισμών και αιτημάτων κατά τη συζήτηση της αίτησης. Πρακτικά, τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Κουρμούσης σημαίνουν το εξής: ο οφειλέτης που θα υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, και η αίτηση αυτή θα γίνει παραδεκτή από το δικαστήριο, «κερδίζει» κατ’ αρχάς την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, εν προκειμένω του εκπλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει μέγιστο χρόνο εκδίκασης από την ολοκλήρωση κατάθεσης της αίτησης τους έξι μήνες, αλλά δικάσιμος ορίζεται συνήθως για πολύ αργότερα λόγω του όγκου των αιτήσεων.
Οταν γίνει το τελικό δικαστήριο και εφόσον δεν έχει θεσμοθετηθεί νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τότε και μόνο τότε δεν θα μπορεί πλέον ο οφειλέτης να αιτηθεί την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ευελπιστεί ότι πολύ πιο σύντομα, εντός του Ιανουαρίου 2019, θα έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αρχικά είχε ζητήσει παράταση του υφιστάμενου νόμου για έναν ακόμη χρόνο, κάτι όμως που απορρίφθηκε από τους θεσμούς, ενώ την ίδια τύχη είχε και το αίτημα για παράταση έξι μηνών. Το άτυπο χρονικό ορόσημο που έχει τεθεί για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι το τέλος Ιανουαρίου 2019, όταν θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για τον δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, φέρεται να υπάρχουν διαφωνίες ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του δανειολήπτη που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής, καθώς και ως προς το εύρος της προστασίας.
Νωρίτερα, μιλώντας ο ίδιος σε ενημερωτική εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) με αντικείμενο τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, προανήγγειλε τη θέσπιση νέων βελτιώσεων στο υφιστάμενο πλαίσιο, πέραν της παράτασης για ένα ακόμη έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, η οποία αναμένεται να θεσπισθεί με τροπολογία την επόμενη εβδομάδα, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
http://www.kathimerini.gr/1000003/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/den-parateinetai-alla-oyte-katargeitai-o-nomos-katselh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...