Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Βενιζέλος: «Το στοίχημα της δημοκρατίας σήμερα είναι η επιστροφή της πολιτικής, δίχως ανευθυνότητα και λαϊκισμό»

Το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας - Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος» (εκδ. Πατάκη),παρουσιάστηκε το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην οδό Σίνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των όσων παρουσίασαν το βιβλίο, είναι και η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, ο συγγραφέας Χρίστος Χωμενίδης και ο καθηγητής Α. Καραμπατζός. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως ο τίτλος του βιβλίου είναι πολύ χαρακτηριστικός γιατί « η δημοκρατία είναι κάτι που κινείται συγκυριακά με βάση τις εκλογές, ενώ κρίνεται ιστορικά. Και όλο αυτό το ισορροπεί στο Σύνταγμα». Συμπλήρωσε μάλιστα,
ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αναθεώρηση του Συντάγματος ως ευκαιρία αλλά και ως κίνδυνος. Και η συζήτηση πρέπει να εστιαστεί σε αυτό ακριβώς. Γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Είναι περισσότερο ζήτημα νοοτροπίας που πρέπει να μας διέπει, εάν θέλουμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος».
Όταν ρωτήθηκε για την ένταση των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και την τουρκική προκλητική ρητορική, ο κ. Βενιζέλος συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας: «Εδώ και πολύ καιρό τώρα έχουμε μια αυξημένη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που οφείλεται στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Και στο εσωτερικό της και στην άλλη πλευρά των συνόρων. Σε σχέση κυρίως με τις κουρδικές δυνάμεις, τη γραμμή των συνόρων της με τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν. Άρα χρειάζεται από την πλευρά μας στρατηγική ψυχραιμία. Σταθερότητα βεβαίως στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και εκτίμηση των πραγματικών λόγων για τους οποίους συμβαίνει το καθετί».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο αργότερα εξήγησε ότι με το βιβλίο του θέλησε να αναδείξει ότι στις μέρες μας η φιλελεύθερη δημοκρατία που ήκμασε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διέρχεται κρίση - και υπογράμμισε: «Το στοίχημα της δημοκρατίας σήμερα είναι η επιστροφή της πολιτικής, δίχως όμως να κατισχύσει η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός». Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ακόμη, ότι η δημόσια συζήτηση είναι «εκτός θέματος» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά κυριαρχεί το ποιος θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο πακέτο παροχών.
Στη παρουσίαση παρέστησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμένος και Αντώνης Σαμαράς, οι Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Παρασκευάς Αυγερινός, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Κ. Μπαργιώτας, Λ .Γρηγοράκος και Χαρά Κεφαλίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, οι Σ.Λυκούδης , Γ. Ψαριανός από το Ποτάμι, ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ , Χ. Γεραρής , η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Μαρκής, καθηγητές Νομικής σε ΑΕΙ κ.ά..
Η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με στοχευμένες αναφορές από το βιβλίο του κ. Βενιζέλου, λόγω της ενεργούς ιδιότητάς της, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς κράτος δικαίου και σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Σημείωσε δε, πως μέσα στην κρίση, οι δικαστές κινήθηκαν με γνώμονα την ηθική εφαρμογή του Συντάγματος.
http://www.topontiki.gr/article/302148/venizelos-stoihima-tis-dimokratias-simera-einai-i-epistrofi-tis-politikis-dihos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...