Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Handelsblatt: Η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη για ανάπτυξη και το 2019

«Η Ελλάδα μπορεί και πάλι να είναι σίγουρη για οικονομική ανάπτυξη και το 2019», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική Handelsblatt, τονίζοντας ότι «η Αθήνα προσδοκά μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%. Για το 2018, η κυβέρνηση ξεκινά από το δεδομένο του 2,1%. Ο Τσίπρας αντικρούει την κριτική της αντιπολίτευσης».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, αργά το βράδυ της Τρίτης, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, ο οποίος είναι και ο πρώτος μετά το πέρας των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για την ταλανιζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, ο Έλληνας
πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αντέκρουσε την κριτική που του ασκήθηκε από πλευράς της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας. «Τα καταφέραμε. Έχουμε σήμερα τη χαρά να ψηφίζουμε τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής εξοικονόμησης», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο θα ανέλθει στο 2,5%, ενώ παράλληλα, η ανεργία αναμένεται ότι θα μειωθεί έως το τέλος του 2019, από το 18,6% (ποσοστό Σεπτεμβρίου 2018) στο 16,7%. Ωστόσο, - συνεχίζει το ρεπορτάζ - στην πλατεία Συντάγματος και μπροστά από το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χθες το απόγευμα περίπου 2.000 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του «προϋπολογισμού λιτότητας».
Η Handelsblatt κάνει αναφορά στο γεγονός ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας, μέσω των οποίων από το 2010 και εξής έλαβε 290 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως επισημαίνεται, ο προϋπολογισμός του 2019 έχει καταρτιστεί λαμβάνοντας ως δεδομένο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,6% επί του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τον εν λόγω προϋπολογισμό, με την απαίτηση όμως προς την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων. Το χρέος της χώρας, με το αναμενόμενο ύψος του να αγγίζει σχεδόν το 168% του ΑΕΠ της, εκτιμάται ότι για το 2019 θα εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.
Η γερμανική εφημερίδα ο κ.Τσίπρας αντέκρουσε σε υψηλούς τόνους την κριτική της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αυτή μόνον καταστροφολογεί. Τα λοιπά κόμματα είχαν ήδη ασκήσει επίσης δριμεία κριτική στο σχέδιο προϋπολογισμού πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι «το να δίνουμε ελεημοσύνη δεν συνιστά οικονομική πολιτική». Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Ν.Δ., του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν δρα προς το συμφέρον του λαού, αλλά μόνον του κόμματός του, ενώ τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της ομιλίας του ότι «αυτός θα είναι ο τελευταίος σας προϋπολογισμός».
http://www.topontiki.gr/article/301907/handelsblatt-i-ellada-mporei-na-einai-sigoyri-gia-anaptyxi-kai-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...