Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ιαχές πολέμου από Ερντογάν: «Θα τους θάψουμε στα ορύγματα που σκάβουν!»

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας έπληξαν θέσεις της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK στο βόρειο Ιράκ το Σάββατο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, καθώς η Άγκυρα μοιάζει αποφασισμένη να συνεχίσει να αψηφά τις διαμαρτυρίες της Βαγδάτης, η οποία καταγγέλλει πως οι επανειλημμένες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές παραβιάζουν την ιρακινή εθνική κυριαρχία και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων.
Οι ιρακινές αρχές κάλεσαν τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη την Παρασκευή και του επέδωσαν διαμαρτυρία μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της σκότωσαν 8 μαχητές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν
στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα όμως διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να επιτίθεται στο PKK στο Ιράκ, εφόσον οι μαχητές του βρίσκουν καταφύγιο στο έδαφος αυτής της χώρας.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν μέσω Twitter ότι διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ τη 14η και τη 15η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες. Δεν έγινε αμέσως σαφές αν αυτός ο απολογισμός θα πρέπει να προστεθεί σε εκείνον που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Η Άγκυρα εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον βάσεων του PKK στο Ιράκ. Διατείνεται ότι ο αντάρτες χρησιμοποιούν τις ορεινές παραμεθόριες περιοχές ως βάση για να συνεχίζουν τη δράση τους στην Τουρκία. Οι αυτονομιστές κούρδοι μαχητές πήραν τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους τη δεκαετία του 1980.
Σε ομιλία του το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι επιδρομές εναντίον των μελών του
PKK στην περιοχή Σίντζαρ του βόρειου Ιράκ «μετέτρεψαν αυτές τις περιοχές στους τάφους τους».
«Θα τους θάψουμε στα ορύγματα που σκάβουν», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος στον ίδιο τόνο, απευθυνόμενος σε οπαδούς του στην πόλη Ντενιζλί της νοτιοδυτικής Τουρκίας.
Ο Ερντογάν απείλησε νωρίτερα φέτος να διατάξει χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, απείλησε επίσης ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει μια επιχείρηση εναντίον κούρδων μαχητών στη γειτονική Συρία.
«Οι δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας έχουν γίνει πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι.
Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν για όσο τρομοκρατικές οργανώσεις φωλεύουν στο ιρακινό έδαφος και για όσο το απαιτούν οι ανάγκες της Τουρκίας ως προς την προάσπιση της εθνικής της ασφάλειας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Στη Συρία, η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποτελεί τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της κουρδοαραβικής συμμαχίας που αποτελεί αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ, σε στενή συνεργασία με τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον. Αλλά για την Άγκυρα, η πολιτοφυλακή αυτή δεν αποτελεί παρά τον συριακό βραχίονα του PKK.
Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οργάνωση διεξάγει ανταρτοπόλεμο εδώ και τρεις δεκαετίες στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Στον πόλεμο αυτό έχουν χαθεί τουλάχιστον 40.000 ανθρώπινες ζωές.
https://www.msn.com/el-gr/news/world/%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD-%C2%AB%CE%B8%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CF%8D%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD%C2%BB/ar-BBR1fNK?li=BBqxHCu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...