Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Πανηγυρική ομιλία Γεννηματά με ενέσεις αισιοδοξίας και ενότητας στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Ενέσεις αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας για ένα καλύτερο εκλογικό μέλλον, που θα σφυρηλατήσει η ενότητα του χώρου επιχείρησε σήμερα με την εναρκτήρια ομιλία της στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά.
Η ψηφισμένη πρόσφατα αρχηγός του νέου φορέα που από την Δευτέρα αποκτά υπόσταση και όργανα – έστω και για λόγους ισορροπιών διορισμένα – με την ομιλία της θέλησε να δώσει πανηγυρικό τόνο στο συνέδριο και να αφήσει πίσω τις ατέρμονες συζητήσεις για τα διαδικαστικά ζητήματα που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα το εγχείρημα. Πιστή στην αρχή των ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΝΔ και
ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε με τις σκληρές αναφορές της κατά της κυβέρνησης τον παριστάμενο αντιπρόεδρό της Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, επίσης στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Κάποιοι από μας πρέπει να είναι πιο γενναιόδωροι»
Στην αρχή της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην πορεία ως το συνέδριο σημειώνοντας ότι καταναλώθηκε πολύ ενέργεια στις εσωτερικές συνεννοήσεις «για να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολλά ρεύματα του κινήματός μας, που μέχρι χτες ήταν χωριστά και τώρα βρίσκονται μαζί. Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν φωνή, με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς» είπε, χωρίς να κρύψει τις δυσκολίες αλλά και την προσωπική της απαρέσκεια για κάποιες φάσεις της διαδικασίες: «Δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές» είπε με νόημα και στοχεύοντας προφανώς προς το Ποτάμι και όσους συμπαρατάχθηκαν σθεναρά στην άρνηση να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Για λόγους λοιπόν ενότητα η Γεννηματά αποκάλυψε ότι δέχτηκε σ΄ αυτήν την μεταβατική, όπως την χαρακτήρισε φάση, αντί τις εκλογές «τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα.  Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα. Από αύριο βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται.»
Στο πλαίσιο αυτό η Γεννηματά ζήτησε έμμεσα να της αναγνωριστεί η ευελιξία αλλά και η ενωτική της στάση απέναντι στις απαιτήσεις των άλλων, ακόμη και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, που όπως έδειξαν και οι διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού είναι η κραταία συνιστώσα, παρότι στα νέα όργανα με 167 μέλη θα είναι μειοψηφία έναντι των 174 που θα έχουν όλοι οι άλλοι.
«Η συζήτηση αυτή έπρεπε να γίνει. Και είναι μεγάλη νίκη που τελεσφόρησε. Σκεφτείτε μόνο που βρισκόμασταν έναν χρόνο πριν: Η προοδευτική παράταξη, ήταν πολυδιασπασμένη, εκτεθειμένη στην υπονόμευση και τη μιζέρια των εσωτερικών ανταγωνισμών, αδύναμη. Σήμερα, είμαστε πια όλοι εδώ, ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί.   Σήμερα λοιπόν, γενέθλια μέρα του Κινήματος Αλλαγής, χρειάζεται να κοιτάξουμε πέρα από τους διπλανούς μας σε αυτή την αίθουσα ή στα γραφεία που συναντιόμαστε» σημείωσε η Γεννηματά και με τον τρόπο της τόνισε ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουν οι οργανωτικές συζητήσεις:  «Σήμερα είναι η ώρα να στραφούμε προς όλους τους πολίτες, σε όλη τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
 Όχι στα διχαστικά μέτωπα
Πιστή στην πολιτική των ίσων αποστάσεων κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην προοδευτική προοπτική της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμουν:
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «δεν βγαίνουν τα κουκιά», σημείωσε και τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται: «Μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία, πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
 Μάλιστα κοιτάζοντας προς τις πρώτες θέσεις απεύθυνε άμεσα το ερώτημα προς το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : «Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;Περιμένω καθαρές απαντήσεις.»
Ωστόσο η ίδια ήταν ιδιαίτερη σκληρή απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι η επιδίωξη του Κινήματος Αλλαγής είναι «η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση μας. Ώστε να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ που κρατά τη χώρα στο χθες. Για να πετύχουμε την Εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση των συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.»
Απορρίπτοντας την λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φαίνεται να συμμερίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και μια σειρά από δημοσιογραφικούς και οικονομικούς παράγοντες η Γεννηματά τόνισε: «Προχωράμε μπροστά  με αυτόνομο λόγο και   στρατηγική. Δεν  εγκλωβιζόμαστε  σε διχαστικά «μέτωπα».
 Απαντώντας όμως και στο φόρουμ για την προοδευτική διακυβέρνηση που διοργανώνει αυτό το διήμερο ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αύριο το βράδυ η κυρία Γεννηματά ήταν κάθετα αρνητική στην προοπτική συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας μήνυμα και στην αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που παραβρέθηκαν στην έναρξη του Συνεδρίου: «Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ως το μόνο μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην χώρα μας, για να παρουσιάσουμε την νέα αυτή πολιτική μας στρατηγική στις Ευρωεκλογές του 2019, οι οποίες δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία ανάδειξης των νέων Ευρωβουλευτών, θα είναι μια Πανευρωπαϊκή μάχη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στην συντήρηση και τον λαϊκισμό και στην χώρα μας η παράταξή μας, το Κίνημα Αλλαγής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή.»
Μάλιστα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη της με τον επικεφαλής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσες, στα πλαίσιο της συνάντησης των Δελφών και την απόφασή της για   την δημιουργία ενός Forum των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Μεσογειακών χωρών.
Πρόοδος ή συντήρηση;
Η Γεννηματά που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 211.000 νέους 17 και 18 ετών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές και όπως είπε αποτελούν στόχο του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να αγκαλιάσουν το νέο εγχείρημα, συμπλήρωσε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ένα μήνυμα περιμένουν από το Συνέδριό μας. Ότι το Κίνημα Αλλαγής, είναι έτοιμο και αποφασισμένο, να πάει τον τόπο μπροστά, στην πρόοδο. Να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. «Στρατηγικό δίλημμα είναι για μας πρόοδος ή συντήρηση» συμπλήρωσε
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έδωσε κι ένα δείγμα της πολιτικής ατζέντας που αναμένεται να έχει ως τις επόμενες εκλογές σημειώνοντας:
« Πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους την άμεση ελάφρυνση του χρέους, χωρίς νέες δεσμεύσεις, αυτό  θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% τουλάχιστον στο 2%, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία από την πλευρά μας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από την αποκομματικοποίηση του κράτους. Την ανεξαρτησία και την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης. Την αλλαγή και  σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος. Νέο κύμα  αποκέντρωσης για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, με αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση. Ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένα μέτρα και όχι μποναμάδες – Φρειδερίκης. Κατώτερος μισθός στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ. Από  τη λογική των επιδομάτων ανεργίας περνάμε στη λογική των επιδομάτων εργασίας. Πρόγραμμα ανάπτυξης και προσέλκυσης  ξένων  επενδύσεων παράλληλα με τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης.
Με αυτήν την κυβέρνηση η Ελλάδα δεκαετίες πίσω
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας: Η χώρα μας με αυτή την Κυβέρνηση, γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω. Οικονομικά: πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα. Εθνικά: πίσω από το Ελσίνκι και την Ενδιάμεση Συμφωνία. Πολιτικά: πίσω στις άθλιες μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, στο ρουσφέτι και στις πελατειακές σχέσεις. Θεσμικά: πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν «κεκτημένο» ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
 Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εμφανίστηκε βέβαιη ότι με βάση το σχέδιο που θα εμφανίσει το ενιαίο κόμμα στις εκλογές θα λάβει εντολή διακυβέρνησης και  «θα επιδιώξει προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Αυτό το σχέδιο θα θέσουμε ως βάση  για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας όταν θα πάρουμε την εντολή μετά τις εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή» είπε εμφατικά.
Ανένδοτος αγώνας για φινάλε
Κλείνοντας η Γεννηματά κήρυξε ένα νέο, το δικό της ανένδοτο αγώνα:  «Η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές. Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της  θέσης της Ελλάδας στον κόσμο. Με τις πράξεις μας γράφουμε ιστορία.»
Στο βήμα θα ακολουθήσουν εκτός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, ομιλίες από τον Βασίλη Λεβέντη της Ενωσης Κεντρώων και του Νίκου Καραθανασόπουλου από το ΚΚΕ, χαιρετισμοί από τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα και βίντεο με την ομιλία του Προέδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σεργκέϊ Στανίσεφ και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.
Το συνέδριο που θα τελειώσει μια μέρα νωρίτερα, αφού δεν θα στηθούν κάλπες για νέα Κεντρική Επιτροπή, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με ομιλία της Γεννηματά αύριο το βράδυ. Νωρίτερα και μετά τα εργαστήρια, τα τραπέζια με τα εξειδικευμένα θέματα και τις παρεμβάσεις των συνέδρων, στο σώμα θα τοποθετηθούν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης. Οι τοποθετήσεις τους και κυρίως οι διαφοροποιήσεις του θα δώσουν και τον τόνο για την επόμενη μέρα.
Πάντως  η νέα 351 μελών Κεντρική Επιτροπή δεν θα ανακοινωθεί εντός του συνεδρίου αλλά από Δευτέρα. Στη ΔΗΜΑΡ μάλιστα θα στηθούν κάλπες την Κυριακή προκειμένου να εκλεγούν τα 30 μέλη που θα συμμετέχουν, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται οριστούν από τα κόμματα και τους υποψηφίους. Σύμφωνα με την εξής κατανομή: 130 από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, 65 από το Ποτάμι, 50 από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, 40 από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, 35 από τη ΔΗΜΑΡ και 30 στελέχη από την πλευρά του κ. Καμίνη. Η απόφαση η πλειοψηφία να είναι εκτός ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει πολλά και έντονα παράπονα από στελέχη του, αν και θεωρείται ότι τα μέλη που προέρχονται από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου θα στηρίξουν την Φώφη Γεννηματά σε περίπτωση σοβαρών διαφοροποιήσεων. Εντός της νέας εβδομάδας θα ανακοινωθεί και η νέα Συντονιστική Επιτροπή που θα έχει μάλλον 41 μέλη με αναλογική κατανομή. Καθοδηγητικό όργανο ως και τις εκλογές πάντως αναμένεται να είναι το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν οι: Γεννηματά, Θεοδωράκης, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος και Καμίνης. Και βέβαια παρά τις κρίσεις για επιτάχυνση της ενοποίησης και αφομοίωσης των κομμάτων εντός του Κινήματος Αλλαγής, όλα αναμένεται να κριθούν – εκτός απροόπτου – μετά τις επόμενες εκλογές.
Αύριο θα παρουσιαστεί και το νέο έμβλημα του Κινήματος Αλλαγής, ένα τριαντάφυλλο –πειραγμένη αναφορά στο αντίστοιχο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – σε βαθύ πράσινο και κόκκινο φόντο. Καμία συζήτηση δεν πρόκειται να γίνει για το όνομα του νέου κόμματος που θα  είναι αυτό που εισηγήθηκαν οι Γεννηματά και Θεοδωράκης: Κίνημα Αλλαγής.  Παρότι διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός για να υπάρξει σοβαρή συζήτηση για άλλο όνομα.
http://www.topontiki.gr/article/264356/panigyriki-omilia-gennimata-me-eneseis-aisiodoxias-kai-enotitas-sto-idrytiko-synedrio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...