Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Το «εμβατήριο» της επιτροπείας στη μεταμνημονιακή περίοδο

«Μη αντιστρεψιμότητα» των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για το προς πάσα κατεύθυνση αφήγημα του ευρωπαϊκού σκέλους των πιστωτών που κατά τα φαινόμενα θα συνοδεύσει την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτόν, αφενός θα συντηρήσουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου θα καθησυχάσουν τα ακροατήρια των Ευρωπαίων που με τους φόρους τους συμμετέχουν στα ελληνικά πακέτα διάσωσης. Ευρωπαϊκές πηγές διασκεδάζουν τις ανησυχίες όσων θεωρούν ευάλωτη την ελληνική οικονομία χωρίς δίχτυ ασφαλείας μετά τον Αύγουστο 2018, διακηρύσσοντας ότι ένας πιο χαλαρός μηχανισμός διασφάλισης της «διατηρήσιμης
εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, ο οποίος δεν θα απαιτεί την έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, θα είναι επαρκής για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
 Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει έναν περίπατο στην εξοχή για την ελληνική κυβέρνηση.Ήδη πληροφορίες θέλουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση να συνδέει την περαιτέρω ελάφρυνση τουχρέους και την ευρύτερησυμφωνία για την επόμενη ημέρα με αντίστοιχες ρήτρες για την Ελλάδα. 
 Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θέτουν το κράτος στο επίκεντρο της προσοχής για την Ελλάδα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους όποιους διορισμούς ημετέρων στο δημόσιο. 
 Επιπλέον, αφήνουν να διαφανεί η αγωνία τους για τη δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί ως προς τον ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο πιέζει για την ταυτόχρονη εφαρμογή -της περικοπής στη δαπάνη των συντάξεων και- της μείωσης του αφορολόγητου το 2019 χωρίς αντίμετρα με θετικό πρόσημο. 
 Αναφορικά με την 4ηαξιολόγηση, απομένουν 88 προαπαιτούμενα, με «αγκάθια» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και ευρύτερα την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων. 
   Το χρονοδιάγραμμα   
 Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, για την περίοδο μετά το πρόγραμμα,στη συνεδρίαση τουEurogroupτον Απρίλιο. 
 Οι θεσμοί στοχεύουν σε μια τεχνική συμφωνία (StaffLevelAgreement) νωρίς τον Μάιο, οπότε περίπου και αναμένονται τόσο τα αποτελέσματα τωνstresstests, όσο και τα νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία. 
 Κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις συνεδριάσεις τουEurogroupστις 24 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, οι οποίες θα αφορούν το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα: 4ηαξιολόγηση, ρύθμιση χρέους, μεταμνημονιακή εποπτεία (PPS). 
 Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, υπό τονESM, έχει ημερομηνία λήξης την 20ηΑυγούστου.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...