Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Νίκος Ανδρουλάκης: Στην Τουρκία επικρατεί σήμερα εθνικιστικός παροξυσμός

«Με ανησυχεί βαθύτητα η κλιμάκωση της διπλωματικής και στρατιωτικής πίεση της Τουρκίας. Στη γειτονική χώρα επικρατεί σήμερα ένας εθνικιστικός παροξυσμός. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων».
Αυτό τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.
Ο ευρωβουλευτής καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει επιτέλους σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων και να σταματήσει τους συνήθεις επικίνδυνους τακτικισμούς. Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία και ειδικά στο θέμα της
σύλληψης των δύο αξιωματικών τονίζει ότι είναι απογοητευτικές κι εκτιμά ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα είναι μια καλή ευκαιρία να πιεστεί η Άγκυρα.
Χαρακτηρίζει χρονιά - ορόσημο το 2019 για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα επισημαίνοντας ότι η ευρωγραφειοκρατία των Βρυξελλών επιδεικνύει αδυναμία στην πρόληψη κινδύνων.
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στο Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι αν πάρει την Τρίτη εντολή διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές οφείλει να την αξιοποιήσει με τη σύνταξη μιας ξεκάθαρης προγραμματικής συμφωνίας.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «Η πρόβλεψη για θητείες βουλευτών και ευρωβουλευτών υπάρχει στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ από το 2005, αλλά με κάθε επικαιροποίηση του αλλάζει η χρονιά βάσης της μέτρησης. Για αυτό θεωρώ σωστό, αν πραγματικά πιστεύουμε στη θέσπιση τους, να γίνει ρύθμιση ώστε να μην αφορά μόνο τις επόμενες γενιές, αλλά όλους».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως εξής:
Επιστρέψατε από την επομένη του Συνεδρίου στην ευρωβουλή. Μεγάλη η αλλαγή; Δύο διαφορετικοί κόσμοι;
Οι αγωνίες και οι προβληματισμοί σε όλες τις χώρες, είναι κοινοί, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός, οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή αλλά και η πολιτική αστάθεια, ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Ως Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, από κοινού με τους συναδέλφους μου, προσπαθούμε να προωθήσουμε πολιτικές με προοδευτικό στίγμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου προσπαθώ να κάνω το ίδιο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα.
Καταθέσατε στο συνέδριο δύο προτάσεις που προκάλεσαν αίσθηση. Θητείες για βουλευτές και ευρωβουλευτές (επομένως αποστρατεία για πολλά στελέχη) και να ονομαστεί η Κ.Ε. «προσωρινή». Αυτά δεν αποτελούν διαφοροποίηση από μέρους σας και τι προτίθεστε να κάνετε αν δεν γίνουν δεκτά;
Η πρόβλεψη για θητείες προτάθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού. Να διευκρινίσουμε όμως ότι οι θητείες για τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές υπάρχουν στο καταστατικό από το 2005. Δεν εφαρμόζονται όμως γιατί με κάθε επικαιροποίηση του κειμένου η περίοδος εφαρμογής μετατίθεται χρονικά. Στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ζήτησα απλώς να εφαρμοστεί ορθά η σχετική πρόβλεψη. Οι θητείες πρέπει να ισχύσουν για όλους και όχι μόνο για τους επόμενους. Με αυτό τον τρόπο δεν αποκλείεται κανείς. Όλοι όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι για τις εκλογές που θα διεξαχθούν μέχρι το 2021 και να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.
Σε ό,τι αφορά την Κ.Ε. είχα υποστηρίξει εδώ και μήνες την διεξαγωγή εκλογών για την επιλογή των συνέδρων, οι οποίοι με τη σειρά τους, ω είθισται, θα αποφάσιζαν για τα μέλη της. Τελικά, προτιμήθηκε ο «διαμοιρασμός» των θέσεων, μια πρακτική που σίγουρα δεν είναι συμβατή με τις αρχές που διέπουν τα σύγχρονα προοδευτικά κόμματα και στέλνει ένα λάθος μήνυμα. Η πρόταση μου για τον χαρακτηρισμό της Κ.Ε. ως «προσωρινής» αποσκοπούσε ακριβώς στην αναγνώριση της μεταβατικής φύσεως του οργάνου -μέχρι την ολοκλήρωση της ενοποίησης του φορέα, τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και ενός συνεδρίου με τη συμμετοχή των χιλιάδων πολιτών που συμμετείχαν στην ίδρυση του νέου φορέα τον περασμένο Νοέμβριο.
Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει την τρίτη εντολή; Και τι πρέπει να πράξει;
Το Κίνημα θα πάρει τη θέση που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός και οφείλουμε να εργαστούμε όλοι για να είναι η καλύτερη δυνατή. Στην περίπτωση που η τρίτη εντολή έρθει στα χέρια μας τότε οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε μέσω της σύνταξης μιας ξεκάθαρης προγραμματικής συμφωνίας που θα βασίζεται στο προοδευτικό πρόγραμμά μας. Σημαντική είναι και η υλοποίηση της δέσμευσης για την επιλογή όλων των θέσεων ευθύνης μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ με κλειστή τετραετή θητεία. Στην περίπτωση που δεν μας επικροτήσουν με την επιλογή τους οι πολίτες τότε είναι προτιμότερο να μείνουμε στην αντιπολίτευση.
Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα αλλά και το ζήτημα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με σχετική ουδετερότητα σας προβληματίζει;
Δυστυχώς, τόσο οι θεσμοί της Ε.Ε όσο και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν διαρκώς μια οριστική διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Όπως φάνηκε και στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προτιμούν βραχυπρόθεσμες λύσεις χαμηλού πολιτικού κόστους παρά μια συνολικότερη προσέγγιση των προβλημάτων. Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις απέναντι στην υπόθεση της σύλληψης των δυο Ελλήνων αξιωματικών είναι μάλλον απογοητευτικές κι ως τέτοιες απόλυτα ενδεικτικές της απροθυμίας της Ε.Ε να αναλάβει πιο ενεργό ρολό στην εξωτερική πολιτική. Και όμως, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να ασκεί αποφασιστική επιρροή μια και συνιστά τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας με το 30% των άμεσων ξένων επενδύσεων  να πραγματοποιούνται από Γερμανικές και Ολλανδικές εταιρίες. Σε λίγες μέρες, στις 26/3, έχουμε τη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα. Είναι ευκαιρία να τεθεί το θέμα στο ανώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δυο αξιωματικοί μας εκτελούσαν περιπολία στα Ευρωπαϊκά σύνορα και τα προστάτευαν. Η ΕΕ οφείλει να πιέσει την Τουρκία ώστε να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα.
Οι διαφωνίες Τσίπρα - Καμμένου, παρότι δηλώνουν ότι θα πάνε μαζί μέχρι τέλους, επηρεάζουν και σε ποιο βαθμό την πορεία των εθνικών θεμάτων;
Προσωπικά, ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η σύμπραξη Τσίπρα-Καμμένου είναι ακόμα βαθύτερη από όσο δείχνει, κατά συνέπεια δεν παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τη φημολογία περί διαφωνιών. Το μόνο βέβαια είναι τα εθνικά θέματα, ακριβώς επειδή αφορούν το σύνολο του ελληνισμού, πρέπει να προσεγγίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Είναι αληθινά ανεπίτρεπτο και σίγουρα πρωτοφανές να βλέπουμε υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης να διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις για το τι συνέβη με τους δυο ¨Έλληνες Αξιωματικούς ή για τον τρόπο επίλυσης του Μακεδονικού. Είναι θεσμικά και εθνικά προβληματικό να ενημερώνονται τα δημοκρατικά κόμματα της Αντιπολίτευσης από τις εφημερίδες κι όχι από την κυβέρνηση. Δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για τους συνήθεις τακτικισμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ας επικρατήσει επιτέλους η σοβαρότητα.
Η κατάληψη της Αφρίν επαναπροσδιορίζει την επιθετικότητα Ερντογάν; Φοβάστε για θερμό επεισόδιο σε Αιγαίο ή Κύπρο;
Στη Τουρκία επικρατεί σήμερα ένας εθνικιστικός παροξυσμός. Οι κεμαλιστές και οι ισλαμιστές διαγωνίζονται για το ποιος θα εκφράσει περισσότερο ακραίες θέσεις. Με ανησυχεί βαθύτητα η κλιμάκωση της διπλωματικής και στρατιωτικής πίεση της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν κινητοποιείται από τον εσωτερικό πολιτικό του κύκλο και την μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η γείτονα. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε βέβαια και τις πάγιες θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού και επεκτατισμού. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ώστε να μην δώσουν την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν να δημιουργήσει επικίνδυνα τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει επίσης να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων στην περίπτωση που διαρραγούν πλήρως οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ακυρωθεί οριστικά η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας.
Βλέπετε εξέλιξη στο Μακεδονικό; Η Διεθνής Συνθήκη υπερισχύει του Συντάγματος;
Είναι λυπηρό ότι έχει επικρατήσει και στις δυο πλευρές η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος και όχι μια ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση για την επίλυση του. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εθνική θέση όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και δέκα χρόνια, δηλαδή στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις Η συμφωνία θα ήταν χρήσιμο να επικυρωθεί με μια διεθνή συνθήκη, η οποία θα εξασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα κι από μελλοντικές τροποποιήσεις του συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Βρισκόμαστε πια ένα χρόνο πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019, είστε αισιόδοξος για το μέλλον;
Το 2019 θα είναι αναμφισβήτητα μια χρονιά-ορόσημο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αν οι πολιτικοί συσχετισμοί επιδεινωθούν εις βάρος των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, φοβάμαι ότι η προσπάθεια για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, θα σταματήσει. Τα κράτη-μέλη αλλά και η ευρωγραφειοκρατία των Βρυξελλών επιδεικνύουν αδυναμία πρόληψης των κινδύνων που προκύπτουν από τη σημερινή στασιμότητα και οι προτεραιότητες που θέτουν είναι εκτός του κλίματος και των ρυθμών της εποχής. Αν δεν προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα μοιάζει σύντομα με ιστορικό μνημείο.

Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...