Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Μαχαιριά στην καρδιά του Αμαζονίου

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Γενναίες ιθαγενείς φυλές του Αμαζονίου δίνουν μάχη ενάντια στον καναδικό μεταλλευτικό κολοσσό που θέλει ν’ ανοίξει τοξικό χρυσωρυχείο στην καρδιά της ιερής γης τους! Μία ολόκληρη φυλή κινδυνεύει με εξαφάνιση, αν προχωρήσει το καταστροφικό σχέδιο. Και ομάδες πολιτών ζητούν τώρα τη βοήθειά μας!  

Η εξορυκτική εταιρεία έχει σχεδόν όλες τις άδειες που χρειάζεται, αλλά οι ιθαγενείς κοινότητες έχουν καταφέρει μέσω δικαστηρίων να τρενάρουν το έργο. Και τώρα το κόστος της καθυστέρησης πιέζει τους επενδυτές να τα παρατήσουν.

Κι εδώ μπαίνουμε εμείς στο παιχνίδι.  

Ειδικοί λένε ότι η μεγαλύτερη επενδύτρια του ορυχείου, η Agnico Eagle Mines, νοιάζεται για τη διεθνή εικόνα της ως πρωτοπόρου στη βιωσιμότητα. Αν 1 εκατ. από εμάς της ζητήσουμε να αποσυρθεί απ’ το έργο και παραδώσουμε το ψήφισμα στους μετόχους της που συνεδριάζουν σε λίγες βδομάδες, μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω και να σταματήσουμε το παρανοϊκό έργο.

Ένωσε τη φωνή σου με τους προστάτες του Αμαζονίου

Αν προχωρήσει το ορυχείο, θα χρειαστεί να χτίσουν κι ένα φράγμα, που θα συγκρατεί ένα βουνό χημικών αποβλήτων, σχεδόν στο μέγεθος του Λυκαβηττού. Το 2015 μια παρόμοια, μικρότερη κατασκευή έσπασε, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους και χύνοντας σε ποτάμια και θάλασσα τόση τοξική λάσπη που αντιστοιχεί σε 20.000 ολυμπιακές πισίνες. Κι ο μηχανικός που τότε είχε πει ότι το φράγμα ήταν «100% ασφαλές» είναι τώρα υπεύθυνος για την έκθεση ασφαλείας αυτού του ορυχείου!  

9 αυτόχθονες φυλές κι εκατοντάδες παραδοσιακές κοινότητες ζουν σ’ αυτήν την περιοχή. Μία απ’ τις φυλές μόλις πρόσφατα ήρθε σε επαφή με τον «σύγχρονο πολιτισμό» και τώρα πέφτει κατευθείαν στα βαθιά στη μάχη για την επιβίωσή της!  

Η 
Agnico έχει τεράστια επιρροή. Αν αποσυρθεί, το έργο θάφτηκε. Αλλά κινείται υπογείως και, χωρίς τη δημόσια προσοχή, θα συνεχίσει να σπρώχνει λεφτά στο έργο. Αν όμως στρέψουμε 1 εκατ. βλέμματα πάνω της, μπορούμε να την πείσουμε να τα παρατήσει.  

Ας υποδεχτούμε τους μετόχους της στην ετήσια συνεδρίασή τους στο Τορόντο με μια δυνατή εκστρατεία, για να τους δείξουμε πόσο καταστροφικό είναι το έργο που χρηματοδοτούν και να τους πιέσουμε να το εγκαταλείψουν μια για πάντα. Υπόγραψε και διάδωσέ το:

Ένωσε τη φωνή σου με τους προστάτες του Αμαζονίου
Το κίνημά μας έχει σταθεί στο πλευρό τοπικών κοινωνιών και αυτόχθονων πληθυσμών απ’ την Ευρώπη μέχρι τη νότια Αμερική κι απ’ την Αφρική μέχρι την Ασία, για να προστατέψουμε τους φυσικούς θησαυρούς του πλανήτη μας από πανίσχυρες πολυεθνικές. Τώρα ας δώσουμε άλλη μια μάχη για τον Αμαζόνιο!            

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,            
Luis, Diego, Flora, Danny, Joseph, Alice και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδήλωτα τετραγωνικά -Διαγραφές οφειλών: Παράταση δηλώσεων μέχρι 30 Ιουνίου (έγγραφα)

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου (από 30 Μαρτίου που ισχύει σήμερα) η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ιδιοκτήτες α...