Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ελλάδα: Η πιο διψασμένη χώρα για επενδύσεις

Του Βασίλη Κωστούλα       
 Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη ως προς τη χρηματοδότηση από το Σχέδιο Γιούνκερ σε σχέση με το ΑΕΠ της, τονίζουν πηγές της Κομισιόν, γεγονός που αντικατοπτρίζει την υψηλή ανάγκη της χώρας για επενδύσεις μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.  Το σύνολο της χρηματοδότησης υπό τοEFSI(Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2,1 δις ευρώ, με την προσδοκία να δώσει το έναυσμα για επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 8,1 δις ευρώ.  Με 34 αντίστοιχες κρούσεις, η χώρα βρίσκεται στην 6ηθέση
βάσει του αριθμού των αιτημάτων που έχει υποβάλει στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ, εξέλιξη που οφείλεται και στις περιορισμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσα από άλλα κανάλια της αγοράς.
 Σημειωτέον, το σύνολο των αιτημάτων για αντίστοιχα επενδυτικάprojectsσε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχεται σε 548 (234 από τον δημόσιο τομέα, 292 από τον ιδιωτικό τομέα, 22 από άλλους φορείς). 
 Στην Ελλάδα, 12 έργα ύψους 1,8 δις με απώτερο στόχο συνολική επένδυση 5,7 δις έχουν εγκριθεί στους τομείς των υποδομών και της καινοτομίας (βλ. 24 εκατ. δάνειο για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου 50ΜWστην Τανάγρα της Βοιωτίας). 
 Εννέα συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες, ύψους 319 εκατ. ευρώ με απώτερο στόχο επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 2,4 δις, έχουν εγκριθεί στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περίπου 11.300 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση (βλ.Manifoods, ελιές Καλαμάτας). 
 Το Σχέδιο Γιούνκερ είχε σχεδιαστεί αρχικά να κινητοποιήσει 315 δις μέσα σε 3 χρόνια,για στρατηγικές επενδύσεις μέσω τουEFSI. Στη συνέχεια, o στόχοςεπεκτάθηκε σε 500 δις μέσα σε 5 χρόνια. 
 Το πρόγραμμα προωθεί επενδύσεις σε 6 κύριους τομείς οικονομικής δραστηριότητας:

  • Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία
  • Ενέργεια (προτεραιότητες ενεργειακής ένωσης)
  • Μεταφορές
  • Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών
  • Περιβάλλον και αποδοτικότητα των πόρων
  • Ανθρώπινο κεφάλαιο, πολιτισμός και υγεία
  • Υποστήριξη ΜμΕ μέσω τοπικών τραπεζών και ιδρυμάτων

  •  Με βασικό όχημα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Σχέδιο Γιούνκερ διακηρύσσει τρεις κεντρικούς στόχους: α) κινητοποίηση χρηματοδότησης για επενδύσεις β) ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία γ) βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. 
    http://www.naftemporiki.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές σήμερα για τον νέο πρόεδρο

    Μετά τις έντονες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέλη του κόμματος της Αριστεράς καλούνται σήμερα, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2...