Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Fitch: Αυξάνεται ο κίνδυνος για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς ύψους $50 δισ. με $60 δισ. στις εισαγωγές από την Κίνα δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινεζική ή παγκόσμια οικονομία, εκτιμά η Fitch Ratings.
Ο οίκος σημειώνει πάντως σε ανάλυση του ότι ο κίνδυνος τα ήπια προστατευτικά μέτρα να κλιμακωθούν σε έναν πιο επιζήμιο εμπορικό πόλεμο έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
Όπως επισημαίνει, η συγκρατημένη αντίδραση της Κίνας μέχρι τώρα και η προθυμία των ΗΠΑ να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις υποδεικνύουν ότι το σενάριο αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προτείνει τους δασμούς αντιδρώντας
σε αυτό που η ίδια θεωρεί ως αθέμιτες εμπορικές πολιτικές από την πλευρά της Κίνας για την απόκτηση αμερικανικών τεχνολογιών.
Στο στόχαστρο θα μπουν τεχνολογίες από τους κλάδους της αεροδιαστημικής, της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καθώς και μηχανολογικός εξοπλισμός, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης μέτρα για να μπλοκάρει κινεζικές εξαγορές στον χώρο της τεχνολογίας. Θα πιέσει επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να εξετάσει τις πρακτικές της Κίνας.
Το ποσό των 60 δισ. δολ ισοδυναμεί με το 2,5% περίπου των συνολικών εμπορευματικών εξαγωγών της Κίνας ή το 0,5% του ΑΕΠ, αλλά ο αντίκτυπος των δασμών στην κινεζική οικονομία αναμένεται να είναι πολύ πιο μικρός, αναφέρει η Fitch.


Όπως εκτιμά, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στις ΗΠΑ, δεδομένης της απουσίας εναλλακτικών, ενώ άλλα θα κατευθυνθούν σε διαφορετικές αγορές.
Συνολικά, ο οίκος δεν αναμένει οι δασμοί του Τραμπ να επιβαρύνουν την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ κατά περισσότερο από 0,1% αυτό το έτος.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι ΗΠΑ τελικά να επιβάλουν αδιάκριτα δεσμούς στην Κίνα, είτε επειδή το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές παραμένει σημαντικό ή στο πλαίσιο ενός κλιμακούμενο εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν σχεδόν το 20% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας, που ισοδυναμεί με το 3,6% του κινεζικού ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, ευρύτεροι δασμοί θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία και σοβαρές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα στην υπόλοιπη Ασία. Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει την παγκόσμια εμπιστοσύνη.
Αυτό το πιο δυσμενές σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αναφέρει ο οίκος αν και συνεχίζει να περιμένει νέες πολιτικές είτε από τις ΗΠΑ ή την Κίνα σε αντίποινα, σε συγκεκριμένους τομείς.
Η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3 δισ. δολ. αντιδρώντας στις αμερικανικές ανακοινώσεις, ωστόσο ο πρωθυπουργός Li Keqiang  έχει δηλώσει ότι "ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ωφελήσει καμία πλευρά".
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η περίοδος διαβουλεύσεων των 30 ημερών μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών για τους δασμούς αναμένεται να μετριάσει τον κίνδυνο άμεσης κλιμάκωσης και θα μπορούσε να δώσει το χρονικό περιθώριο για να επιτευχθεί συμβιβασμός, αναφέρει ο οίκος.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...