Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ για την Ελληνική οικονομία χρησιμοποιώντας μια σειρά από εναλλακτικούς δείκτες -εκτός των συμβατικών- για τον υπολογισμό της «πραγματικής ανεργίας» καταλήγει στην εκτίμηση ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017 το «πραγματικό» σύνολο των ανέργων ανήλθε σε 1.355.620 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσοστό ανεργίας ύψους 27,52%, ή κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το επίσημο ποσοστό της ανεργίας όπως την καταγράφει ΕΛΣΤΑΤ. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 ήταν 20,2%. Ποιοι είναι όμως οι εναλλακτικοί
δείκτες που χρησιμοποιεί στην ανάλυση της η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ;
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση για τον υπολογισμό της ανεργίας λαμβάνονται υπόψη τρεις επιμέρους δείκτες, όπως οι «αποθαρρημένοι άνεργοι», οι «ακούσια υποαπασχολούμενοι» και το «λοιπό εργατικό δυναμικό». Η έκθεση της ΓΣΕΕ δίνει τους εξής εννοιολογικούς προσδιορισμούς για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες.
Στα 12 δις ευρώ η απώλεια εισοδήματος λόγω της ανεργίας
Μόνο το 13% των ανέργων λαμβάνει επίδομα
Μία άλλη παράμετρο της κατάστασης των ανέργων που αναδεικνύει ή έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, είναι ότι υπολογίζει πως το 2017 μόνο το 13% των ανέργων λάμβανε επίδομα ανεργίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν στο 31%. Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων βρίσκεται έξω από την κάλυψη που παρέχουν τα επιδόματα ανεργίας.
http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου